Κόσμος

Η επιστροφή του Νετανιάχου, μετά την εξόντωση του Νασράλα

Ισραηλινοί πολίτες διαδηλώνουν κάθε Σαββατοκύριακο εδώ και μήνες έξω από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην Καισάρεια, νότια της Χάιφα, κατηγορώντας τον για την τύχη των δεκάδων ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα και ζητώντας την παραίτησή του.

Στη διάρκεια του πολέμου εναντίον της Χαμάς, τα ποσοστά του ισραηλινού πρωθυπουργού είχαν βρεθεί στο χαμηλότερο σημείο τους, όμως μετά τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα στη Βηρυτό, ο Νετανιάχου ανέβηκε ξανά στις δημοσκοπήσεις μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες ως μία από τις πιο διχαστικές πολιτικές προσωπικότητες στο Ισραήλ.

Αν οι εκλογές διεξάγονταν αύριο, ο Νετανιάχου θα κέρδιζε 25 έδρες στην Κνεσέτ, καθιστώντας το Λικούντ το μεγαλύτερο κόμμα στο Ισραήλ.

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός ενίσχυσε περαιτέρω τα πολιτικά του χέρια, συνάπτοντας συμφωνία με τον Γκίντεον Σάαρ, έναν πολιτικό της αντιπολίτευσης, για να φέρει το δεξιό κόμμα του «Νέα Ελπίδα» στην κυβέρνηση. Η διεύρυνση του συνασπισμού του πιθανότατα σημαίνει ότι ο Νετανιάχου θα εξαρτάται λιγότερο από άλλα μέλη της κυβέρνησής του.

Πριν από λίγους μήνες το κόμμα του υστερούσε έως και 10 μονάδες σε σχέση με τον αντίπαλό του, το κεντρώο Κόμμα Εθνικής Ενότητας.

«Οσοι τον αντιπαθούν είναι μειοψηφία», ισχυρίστηκε στους Times ο Μπόαζ Μπισμούθ, βουλευτής του Λικούντ. «Κάνουν πολύ θόρυβο και τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ενισχύουν τις φωνές τους. Αλλά ο Νετανιάχου έχει μεγάλη υποστήριξη. Ο κόσμος τον εμπιστεύεται γιατί ξέρει ότι θα επαναφέρει την ασφάλεια στη χώρα μας», είπε.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός πάντως, εξακολουθεί να εμπλέκεται σε σκάνδαλα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη δίκη εναντίον του για διαφθορά.

Ενα από αυτά αφορά τη βίλα του, αξίας τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ στην Καισάρεια, και τη διαμάχη για τη συντήρησή της.

Τον Ιανουάριο, και ενώ μαίνονταν σφοδρές μάχες στη Γάζα, εγκρίθηκαν επισκευές στην πισίνα της βίλας με χρήματα των ισραηλινών φορολογουμένων.

Τον περασμένο μήνα, το γραφείο του πρωθυπουργού υπέβαλε νέο αίτημα για κρατικά χρήματα για τη στεγανοποίηση του ακινήτου. «Το νερό μπορεί να μπει μέσα, να υγράνει το πάτωμα και τότε, Θεός φυλάξοι, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να γλιστρήσει», δήλωσε, με κάθε σοβαρότητα, πηγή του γραφείου στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet.

Το σκάνδαλο θυμίζει τη δίκη για διαφθορά που εξακολουθεί να ρίχνει σκιά στο μέλλον του Νετανιάχου.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός κατηγορείται ότι έλαβε πούρα, σαμπάνια και ρούχα, καθώς και κοσμήματα για τη σύζυγό του, Σάρα Νετανιάχου, από έναν δισεκατομμυριούχο παραγωγό ταινιών με αντάλλαγμα πολιτικές χάρες.

Η δίκη καθυστέρησε λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς και οι δικηγόροι του Νετανιάχου άσκησαν πιέσεις για να αναβληθεί η κατάθεσή του λόγω της σύγκρουσης.

Τελικά, αναμένεται να καθίσει στο εδώλιο στις 2 Δεκεμβρίου. Νωρίτερα αυτό το μήνα, επιχείρησε να σταματήσει, χωρίς επιτυχία, την προβολή ενός ντοκιμαντέρ στον Καναδά που έδειχνε ανακρίσεις της ισραηλινής αστυνομίας, οι οποίες διέρρευσαν.

Πριν από ένα χρόνο, η πολιτική καριέρα του Νετανιάχου φαινόταν σχεδόν τελειωμένη, καθώς θεωρήθηκε υπεύθυνος για μια πρωτοφανή παραβίαση της ασφάλειας του Ισραήλ και αποδοκιμάστηκε από μεγάλα τμήματα του λαού για τις δικαστικές του μεταρρυθμίσεις.

Αλλά ο άνθρωπος που κυβερνά το Ισραήλ για μεγαλύτερο διάστημα από οποιονδήποτε άλλον, καταφέρνει να επιβιώνει. Οι δυτικοί διπλωμάτες έχουν γίνει όλο και πιο καχύποπτοι ότι η αντίστασή του να υπογράψει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και οι πρόσφατες επιθέσεις στον Λίβανο οφείλονται στη δίψα του για εξουσία και στην πρόθεσή του να παραμείνει πρωθυπουργός.

Μετά από μια ταραχώδη περίοδο στην ισραηλινή πολιτική με πέντε εκλογικές αναμετρήσεις σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, ο Νετανιάχου κατάφερε τελικά να σχηματίσει συνασπισμό το 2022 με αποτέλεσμα να εξαρτάται από τις προθέσεις των ακροδεξιών υπουργών του.

Η Δύση έχει ζητήσει αυτοσυγκράτηση στο Λίβανο, αλλά ο Νετανιάχου κερδίζει επαίνους από τους βασικούς υποστηρικτές του επειδή συνεχίζει τις καταστροφικές επιθέσεις.

«Οι περισσότεροι Ισραηλινοί αντιτίθενται σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα εμπόδιζε το Ισραήλ να νικήσει τη Χεζμπολάχ», δήλωσε στους Times ο Νισίμ Βατούρι, βουλευτής του Λικούντ και αναπληρωτής πρόεδρος της Κνεσέτ. «Ο Νετανιάχου είναι ο μόνος ηγέτης αυτής της γενιάς που δεν θα δεχτεί μια συμφωνία η οποία βλάπτει το Ισραήλ. Είναι ένας πραγματικός ηγέτης», πρόσθεσε.

Οπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, ο Νετανιάχου εμφανίζεται πιο αποφασισμένος από ποτέ να εδραιώσει την κληρονομιά του ως ο άνθρωπος που κατέστρεψε τον άξονα αντίστασης του Ιράν και καθιέρωσε το Ισραήλ, μια χώρα με λιγότερους από 10 εκατομμύρια κατοίκους, ως την πιο επίφοβη δύναμη στη Μέση Ανατολή.

«Πολίτες του Ισραήλ, αυτές είναι σημαδιακές ημέρες», είπε στο έθνος το βράδυ του Σαββάτου. «Βρισκόμαστε σε μία ιστορική καμπή».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-30 16:34:06

Back to top button