Auto

Ο θρυλικός σχεδιαστής της Mercedes-Benz, Bruno Sacco, έφυγε από τη ζωή

Ο Bruno Sacco, ένας από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σχεδιαστές στην ιστορία της Mercedes-Benz, έφυγε από τη ζωή στις 19 Σεπτεμβρίου 2023, στο Sindelfingen της Γερμανίας, σε ηλικία 90 ετών. Ο Ιταλός σχεδιαστής, που εργάστηκε στην εταιρεία για 41 χρόνια, άφησε το δικό του ανεξίτηλο αποτύπωμα σε μερικά από τα πιο εμβληματικά αυτοκίνητα της γερμανικής μάρκας.

Τα σχέδιά του Bruno Sacco προσέδωσαν στη Mercedes-Benz τη φήμη των «αυτοκινήτων χτισμένων σαν τανκ»

Ο ίδιος είχε δηλώσει πως «μια Mercedes-Benz πρέπει πάντα να μοιάζει με Mercedes-Benz», και αυτή η φιλοσοφία διαπέρασε όλα τα σχέδιά του. Με καταγωγή από το Udine της Ιταλίας, εντάχθηκε στη Mercedes-Benz το 1958, έπειτα από σύντομη θητεία στoυς ιταλικούς οίκους Ghia και Pininfarina. 

Στην αρχή της καριέρας του, συμμετείχε στον σχεδιασμό εμβληματικών μοντέλων όπως η 600 (W100) και η 230 SL «Pagoda» (W113), ενώ συμμετείχε και σε πειραματικά projects, όπως το C 111 με περιστροφικό κινητήρα και gullwing πόρτες.

Το 1975, ανέλαβε την ηγεσία του τμήματος σχεδιασμού της Mercedes-Benz, επηρεάζοντας δραστικά τη σχεδιαστική πορεία της μάρκας. Το πρώτο του έργο ως επικεφαλής ήταν το W123 T-Modell, το πρώτο station wagon της εταιρείας και προάγγελος της E-Class. 

Παρά τα πολλά έργα του, ο ίδιος θεωρούσε τη σειρά 126 της S-Class ως το σπουδαιότερο επίτευγμά του, δηλώνοντας: «Η σειρά 126 είναι το καλύτερο που έχω κάνει για τη Mercedes-Benz». Έτσι, όταν αποσύρθηκε, διατήρησε στο γκαράζ του ένα 560 SEC, μοντέλο της ίδιας σειράς.

Ο Sacco συνέβαλε και στην προσέγγιση νεότερου κοινού, μέσω της δημιουργίας της σειράς 190 (W201), προάγγελου της C-Class και της A-Class του 1997. Παράλληλα, η δουλειά του περιλάμβανε και το πρώτο πολυτελές SUV της γερμανικής φίρμας, την M-Class, καθώς και το πολυμορφικό V-Class.

Το 1999, ο Sacco αποχώρησε από τη Mercedes-Benz, έχοντας σχεδιάσει την W220 S-Class και την C215 CL-Class. Τα σχέδιά του προσέδωσαν στη Mercedes-Benz τη φήμη των «αυτοκινήτων χτισμένων σαν τανκ». Ο ίδιος είχε δηλώσει: «Η Mercedes ήταν η ζωή μου, και το υποστηρίζω αυτό απόλυτα».

Η απώλειά του αφήνει ένα μεγάλο κενό στον κόσμο του αυτοκινητιστικού σχεδιασμού, με την κληρονομιά του να μένει ζωντανή μέσα από τα έργα του.

 




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-30 15:02:37

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button