Κόσμος

Αυτό είναι το πρώτο ξενοδοχείο που χτίζεται με εκτυπωτή

Πριν από έναν χρόνο έκανε τον γύρο του κόσμου η είδηση ότι η Λιζ Λαμπέρτ, διάσημη επιχειρηματίας στον τομέα των ξενοδοχείων, η αρχιτεκτονική εταιρεία BIG με έδρα τη Δανία και η εταιρεία ICON, που δραστηριοποιείται στον τομέα της τρισδιάστατης εκτύπωσης, ξεκίνησαν την προσπάθεια κατασκευής του πρώτου ξενοδοχείου που αποτελεί προϊόν 3D εκτύπωσης.

Η πρώτη μονάδα του «El Cosmico» είχε δημιουργηθεί στο ερημικό περιβάλλον της πόλης Mάρφα, στο Τέξας, και είχε τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας. Ιπως αναφέρει το Reuters, τώρα το «El Cosmico» επεκτείνεται και θα γίνει ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα 43 δωματίων και 18 κατοικιών σε μια έκταση 40 στρεμμάτων. Φυσικά, όλες οι εγκαταστάσεις θα είναι προϊόν 3D εκτύπωσης.

«Είναι το πρώτο 3D εκτυπωμένο ξενοδοχείο στον κόσμο. Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει πρωτοφανή δημιουργικότητα. Στα περισσότερα ξενοδοχεία χτίζεις με το ιδιο μοτίβο ξανά και ξανά και ξανά. Δεν μπόρεσα ποτέ να χτίσω με τόσο λίγους περιορισμούς και τόση ρευστότητα… Είναι ένας τρελός τρόπος να χτίζεις. Οι μονάδες μπορεί να περιλαμβάνουν αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά που κανονικά θα ήταν πολύ ακριβά για να αντιγραφούν σε μεγάλη κλίμακα με τον παραδοσιακό τρόπο κατασκευής» λέει η Λαμπέρτ.

Μακέτα του εσωτερικού των δωματίων που τυπώνονται στο Τέξας (ICON/Handout via REUTERS)

Το συγκρότημα θα τυπώσει ο Vulcan, ένας θηριώδης εκτυπωτής με ύψος 4,7 μέτρα, πλάτος 14 μέτρα και βάρος 4,75 τόνων.

Το «μελάνι» αυτού του τρισδιάστατου εκτυπωτή είναι ένα ειδικό υλικό με βάση το τσιμέντο, που ονομάζεται lavacrete: ένα μείγμα ειδικά σχεδιασμένο για να τοποθετείται ως βασικό δομικό υλικό σε μεγάλους εκτυπωτές 3D. Ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της ICON, Τζέισον Μπάλαρντ, αποκαλύπτει ότι οι υπεύθυνοι ενός έργου προσαρμόζουν και αναμειγνύουν τα συστατικά της εκτύπωσης με βάση τις καιρικές συνθήκες.

Εκτύπωση… υπό κατασκευή (ICON/Handout via REUTERS)

«Η μαγεία συμβαίνει στις προσμείξεις που μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε την εκτύπωση» λέει ο Μπάλαρντ, προσθέτοντας ότι η υγρασία, η θερμοκρασία και η ακτινοβολία επηρεάζουν τη συμπεριφορά του υλικού, ακόμη και το τελικό χρώμα.

Η επέκταση του «El Cosmico» θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2026. Το κόστος διανυκτέρευσης στο ξενοδοχείο κυμαίνεται μεταξύ 200 και 450 δολαρίων.

Η ICON έχει δρομολογήσει και την ανέγερση μιας 3D εκτυπωμένης γειτονιάς κατοικιών κοντά στο Οστιν. Μακροπρόθεσμα, πάντως, οι τρισδιάστατες εκτυπωμένες κατασκευές θα μπορούσαν να γίνουν αιτία να χαθούν ορισμένες θέσεις εργασίας, αναφέρει ο Μίλαντ Μπάζλι, λέκτορας Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Charles Darwin, στην Αυστραλία.

«Ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές, αυτή θα είναι μια από τις προκλήσεις που πρέπει να λάβουμε υπόψη όταν θα περάσουμε στη μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης, τόσο από κοινωνική όσο και από οικονομική άποψη, καθώς αφορά άμεσα αρκετές θέσεις εργασίας» σημείωσε ο Μπαζλί.

Με την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης, πάντως, σχεδιάζεται να δημιουργηθούν διαφόρων ειδών οικήματα στη Σελήνη και στον Αρη, ώστε να υποστηρίξουν τις πρώτες επανδρωμένες αποστολές που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν εκεί, και αργότερα κοινότητες μεγαλύτερες από τις αρχικές βάσεις αστροναυτών.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-28 18:14:50

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button