Κόσμος

Εκδίκηση υπόσχονται Ιράν και Χαμάς μετά τον θάνατο του Νασράλα – Σε συναγερμό το Ισραήλ

Το κάλεσμα συσπείρωσης των Μουσουλμάνων από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αποτελεί το πιο σαφές μήνυμα για τα αντίποινα που σχεδιάζουν δυνάμεις της Μέσης Ανατολής κατά του Ισραήλ, μετά και την επιβεβαίωση του θανάτου του Χασάν Νασράλα

Το Ιράν δήλωσε σήμερα πως «η ένδοξη γραμμή του ηγέτη της αντίστασης, Χασάν Νασράλα, θα συνεχιστεί και ο ιερός σκοπός του θα πραγματοποιηθεί με την απελευθέρωση της Κοντς (σ.σ. Ιερουσαλήμ)». Αυτό ήταν το μήνυμα του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Καναανί, σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X.

Παράλληλα, ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο αναπληρωτής διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Αμπάς Νιφορουσάν, σκοτώθηκε στα ισραηλινά πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Βηρυτό χθες, Παρασκευή.

Νωρίτερα, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είχε περάσει το δικό του μήνυμα: «Η μοίρα αυτής της περιοχής θα καθοριστεί από τις δυνάμεις της αντίστασης, με τη Χεζμπολάχ στην πρώτη γραμμή». Ωστόσο, αμέσως μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού για τον Νασράλα στο πλαίσιο της επιχείρησης «Νέα Τάξη Πραγμάτων» ο Χαμενεΐ μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο.

Από την πλευρά του Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο NBC ότι η Τεχεράνη θα αρχίσει την καταγραφή για την ανάπτυξη δυνάμεων στο Λίβανο τις επόμενες ημέρες, μετά το χτύπημα του Ισραήλ που σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Ο Αγιατολάχ Μοχάμαντ Χασάν Αχτάρι, αναπληρωτής του Ιράν για τις διεθνείς υποθέσεις, λέει ότι οι αξιωματούχοι θα δώσουν άδεια για την ανάπτυξη δυνάμεων στο Λίβανο και στη συριακή πλευρά των υψωμάτων του Γκολάν.

«Μπορούμε να στείλουμε δυνάμεις στο Λίβανο για να πολεμήσουν κατά του Ισραήλ, όπως ακριβώς κάναμε το έτος 1981», λέει.Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ καλεί τους μουσουλμάνους «να σταθούν στο πλευρό του λαού του Λιβάνου και της περήφανης Χεζμπολάχ με όποια μέσα διαθέτουν και να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν το… κακό καθεστώς του Ισραήλ».

«Η δολοφονία του θα ενισχύσει την αντίσταση»

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θρηνεί τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χασάν Νασράλα, σημειώνοντας ότι η «δολοφονία του θα ενισχύσει μόνο την αντίσταση».

Η Χαμάς, εκφράζει τα συλλυπητήριά της στη Χεζμπολάχ για τον «μαρτυρικό θάνατο» του ηγέτη της κατά τη χθεσινή ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό.

Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη βάρβαρη σιωνιστική επίθεση και τη στοχοποίηση κατοικιών… στη Νταχίγια της Βηρυτού», συνεχίζει η ανακοίνωση «που αποδεικνύει τη βαρβαρότητα της κατοχής, μιας οντότητας-απατεώνα που αγνοεί όλες τις διεθνείς αξίες και κανόνες και αποτελεί απροκάλυπτη απειλή για τη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη».

«Θεωρούμε τη σιωνιστική κατοχή πλήρως υπεύθυνη για αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα και τις επικίνδυνες επιπτώσεις του στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής, και την κυβέρνηση των ΗΠΑ υπεύθυνη για τη συνεχή υποστήριξή της (σ.σ. προς το Ισραήλ)», προσθέτει η ανακοίνωση.

«Η ιστορία έχει δείξει ότι όποτε οι ηγέτες της αντίστασης πεθαίνουν ως μάρτυρες, θα τους διαδεχθεί μια νέα γενιά ηγετών που θα είναι πιο γενναίοι, πιο δυνατοί και πιο αποφασισμένοι να επιμείνουν στην αντιπαράθεση με τον σιωνιστικό εχθρό μέχρι να ηττηθεί και να εξαλειφθεί από τη γη μας και την περιοχή μας», γράφει η Χαμάς.

«Ακέφαλη» η Χεζμπολάχ, η επόμενη μέρα στον Λίβανο

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου μετά από ώρες σιωπής επιβεβαίωσε το Σάββατο (28/9) ότι ο ηγέτης της Σαγιέντ Χασάν Νασράλα σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή και ορκίστηκε να συνεχίσει τη μάχη κατά του Ισραήλ.

«Ο Σαγίντ Χασάν Νασράλα, γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, ενώθηκε με τους μεγάλους, αθάνατους μάρτυρες συντρόφους του, των οποίων ηγήθηκε για περίπου 30 χρόνια», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική οργάνωση.

Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμα ότι η Χεζμπολάχ ορκίζεται να «συνεχίσει τον ιερό πόλεμο κατά του εχθρού και για την υποστήριξη της Παλαιστίνης».

Νωρίτερα πηγές από Βηρυτό αποκάλυπταν ότι έχει χαθεί η επικοινωνία μαζί του από το βράδυ της Παρασκευής (27/9) που έγινε η επίθεση του Ισραήλ.

Σε αμυντική ετοιμότητα το Ισραήλ

Η διοίκηση εσωτερικού μετώπου του ισραηλινού στρατού (παθητική άμυνα) ανακοίνωσε νέα μέτρα ασφαλείας για το κεντρικό Ισραήλ, απαγορεύοντας τις συγκεντρώσεις άνω των χιλίων ατόμων, ιδιαίτερα στο Τελ Αβίβ και τις γύρω περιοχές, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται κάθε Σάββατο εδώ και μήνες για να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα πως «η εξόντωση» του ηγέτη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα, κάνει τον κόσμο «πιο ασφαλή» και επέμεινε στο ότι συνεχίζει να εξοντώνει άλλους ηγέτες του ένοπλου ισλαμιστικού κινήματος.

«Ο Νασράλα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς όλων των εποχών του κράτους του Ισραήλ (…) Η εξόντωσή του κάνει τον κόσμο πιο ασφαλή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, σε συνέντευξη Τύπου που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά, την επομένη του πλήγματος που κόστισε τη ζωή στον ηγέτη της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Σε ξεχωριστή δήλωση, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ απευθύνθηκε στον λαό του Λιβάνου λέγοντας: «Δεν είμαστε σε πόλεμο εναντίον σας. Είναι καιρός για αλλαγή». «Στους εχθρούς μας, λέω: Είμαστε δυνατοί και αποφασισμένοι», πρόσθεσε.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-28 17:29:14

Back to top button