Κόσμος

Το Ισραήλ ανακοίνωσε τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα – «Δεν θα τρομοκρατεί πλέον τον κόσμο»

Μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο X (πρώην Twitter) ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε επισήμως ότι εξάλειψε τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε πλήγμα στην Βηρυτό στον Λίβανο.

Τις τελευταίες ώρες βρισκόταν σε εξέλιξη ένα θρίλερ σχετικά με την τύχη του Νασράλα, του ηγέτη της Χεζμπολάχ, καθώς πηγές του Ισραήλ διέρρεαν ότι είχε σκοτωθεί ή τραυματιστεί σοβαρά σε στοχευμένο βομβαρδισμό στον Λίβανο.

Ωστόσο, πηγές της Χεζμπολάχ επέμεναν ότι είναι ζωντανός και καλά στην υγεία.

Δημοσίευμα του Reuters ανέφερε πως κανείς δεν είχε καταφέρει να επικοινωνήσει με την ηγεσία της Χεζομπολάχ από την Παρασκευή.

«Ο Χασάν Νασράλα είναι νεκρός», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντισυνταγματάρχης Ναντάβ Σοσάνι σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Άλλος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο λοχαγός Νταβίντ Αβραάμ, επιβεβαίωσε στο AFP ότι ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ «εξαλείφθηκε».

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τον αρχηγό της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χασάν Νασράλα, δήλωσε παράλληλα και ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Αβισάι Αντρέι, τον οποίο επικαλείται το Reuters, μία ημέρα μετά την ισραηλινή επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Λίγο πριν τις 11 το πρωί του Σαββάτου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως ο Νασράλα είναι νεκρός και δεν θα τρομοκρατεί πλέον τον κόσμο.

Αναμένεται πλέον η αντίδραση της Χεζμπολάχ.

 

Πρόκειται για σημαντική στιγμή στη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ και αναμφίβολα θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες ισραηλινές επιτυχίες μέχρι σήμερα. 

Οι Ισραηλινοί είχαν προσπαθήσει να βρουν και να εξοντώσουν τον Νασράλα και στο παρελθόν, δίχως όμως επιτυχία. 

Σε ανάλυσή του το Sky News, πριν επιβεβαιωθεί ο θάνατος του Νασράλα, ανέφερε πως αν ο ηγέτης της Χεζμπολάχ είναι νεκρός αυτό δεν σημαίνει πως η Χεζμπολάχ είναι «νεκρή» σε καμία περίπτωση.

Πλέον τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην σιιτική οργάνωση και στην αντίδρασή της, η οποία από το βράδυ της Παρασκευής απαντά με μπαράζ ρουκετών, αλλά και βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, κατά του Ισραήλ. 

Οι επόμενες κινήσεις στο Ιράν

Όπως τονίζει το Sky News, πιθανόν να χρειαστεί χρόνος για να συντονιστεί μια απάντηση της Χεζμπολάχ και πιθανότητα να γίνει με την καθοδήγηση της Τεχεράνης.

Το βέβαιο είναι ότι έχει έρθει η ώρα το Ιράν να κάνει τώρα μια επιλογή.

Η Τεχεράνη δεν τα είχε βρει με τον Νασράλα τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά η απώλεια ενός τόσο σημαντικού συμμάχου θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα για τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Έχοντας αντισταθεί στην ευκαιρία να εμπλακεί, μετά και από τις πιέσεις των ΗΠΑ, το Ιράν μπορεί να αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να αναπτύξει τους χιλιάδες πυραύλους με τους οποίους έχει εφοδιάσει τη Χεζμπολάχ.

Ωστόσο, μετά τις τελευταίες δύσκολες δέκα ημέρες η Τεχεράνη μπορεί να αποφασίσει ότι αυτός ο γύρος συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ θα πρέπει να σταματήσει, ώστε να δοθεί χρόνος στη σιιτική οργάνωση να επουλώσει τις πληγές της και να προετοιμαστεί για νέες επιχειρήσεις στο άμεσο μέλλον.

To άρθρο Το Ισραήλ ανακοίνωσε τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα – «Δεν θα τρομοκρατεί πλέον τον κόσμο» δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-28 11:15:54

Back to top button