Κόσμος

Monsters: Η αληθινή ιστορία των Λάιλ και Έρικ Μενέντεζ που σκότωσαν τους γονείς τους κι έγιναν σειρά στο Netflix

Η ιστορία των αδερφών Μενέντεζ που σκότωσαν τους γονείς τους αποτελεί μία από τις πιο αμφιλεγόμενες υποθέσεις στις ΗΠΑ. Τώρα, επανέρχεται στην επικαιρότητα λόγω Netflix. 

Τα αδέρφια Λάιλ και Έρικ Μενέντεζ (Lyle και Erik Menendez) γνωστά για την πολύκροτη υπόθεσή τους στις αρχές της δεκαετίας του 1990, καταδικάστηκαν για τη δολοφονία των γονιών τους, Χοσέ και Κίτι Μενέντεζ (Jose και Kitty Menendez), το 1989 στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Η υπόθεση Μενέντεζ είναι αυτή τη στιγμή κορυφαία σειρά του Netflix.

Η υπόθεση σόκαρε την κοινή γνώμη καθώς οι Μενέντεζ, γόνοι εύπορης οικογένειας, υποστήριξαν ότι διέπραξαν το έγκλημα λόγω χρόνιων κακοποιητικών συμπεριφορών από τον πατέρα τους και της αδράνειας της μητέρας τους, οι οποίες περιλάμβαναν σεξουαλική, σωματική και ψυχολογική κακοποίηση.

Ήταν όμως τα πράγματα ακριβώς έτσι;

Όταν στις 20 Αυγούστου 1989 η αστυνομία κλήθηκε στο σπίτι των Μενέντεζ μετά από τηλεφώνημα των δύο νεαρών, διαπίστωσε ότι οι Χοσέ και Κίτι Μενέντεζ είχαν δεχτεί 15 σφαίρες από δύο κυνηγετικά όπλα 12 χιλιοστών.

Τους βρήκαν σε ένα λουτό αίματος. 

Ο Χοσέ είχε πυροβοληθεί πολλές φορές στα χέρια και μία φορά στο κεφάλι και η Κίτι στον κορμό και στο πρόσωπο.

Η αρχική σκέψη και λόγω της αγριότητας του εγκλήματος ήταν ότι είχαν πέσει θύματα μαφιόζικου χτυπήματος, τα αγόρια δεν θεωρήθηκαν καν ύποπτα στην αρχή, αλλά αυτό σύντομα θα άλλαζε.

Οι αστυνομικοί έφτασαν στον τόπο του εγκλήματος αφού ο Λάιλ Μενέντεζ, 21 ετών τότε, κάλεσε το 100: «Κάποιος σκότωσε τους γονείς μου».

Ο Λάιλ και ο 18χρονος αδελφός του Έρικ είπαν στην αστυνομία ότι βρήκαν τους γονείς τους νεκρούς όταν έφτασαν στο σπίτι.

Ο Χοσέ εργαζόταν για ένα κινηματογραφικό στούντιο, γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές να υποπτευθούν αρχικά ότι οι δολοφονίες συνδέονταν με την επαγγελματική του δραστηριότητα.

Ωστόσο, μετά το έγκλημα, τα αδέρφια ξόδεψαν μεγάλα ποσά από την οικογενειακή περιουσία σε πολυτελή αντικείμενα, όπως Rolex και αυτοκίνητα, δειπνούσαν σε πανάκριβα εστιατόρια και ζούσαν ζωή χαρισάμενη γεγονός που δημιούργησε υποψίες για τα κίνητρά τους.

Στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι εκείνοι ήταν οι δολοφόνοι των γονιών τους δεν υπήρχαν κι έτσι η αστυνομία ήταν με τα χέρια δεμένα.

Μάλιστα οι αδερφοί Μενέντεζ επιδόθηκαν στη θλίψη τόσο πειστικά, ώστε οι ανακριτές θεώρησαν περιττό να εξετάσουν τα χέρια και τα ρούχα τους για αποδεικτικά στοιχεία πυροβολισμών.

Έξι μήνες μετά τους φόνους, οι δύο γιοι της συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν – βάσει μιας ομολογίας που κατέγραψε ο ψυχολόγος τους, όπως αναφέρει το Time Magazine.

Η υπόθεση έδωσε το έναυσμα για το είδος της δίκης που λατρεύει η Αμερική, ένα δικαστικό έπος διάρκειας έξι ετών με ακροάσεις που μεταδίδονται από την τηλεόραση.

Πότε θεωρήθηκαν ύποπτοι

Ο Έρικ, παλεύοντας με το συναισθηματικό βάρος του εγκλήματος που είχε διαπράξει σκοτώνοντας τους ίδιους του τους γονείς, εκμυστηρεύτηκε πρώτα στον φίλο του, Craig Cignarelli ότι αυτός και ο αδελφός του είχαν σκοτώσει τους γονείς τους.

Επίσης έγραψε ένα τρομακτικά δυσοίωνο σενάριο για τον γιο ενός πλούσιου ζευγαριού που σκοτώνει τους γονείς του με τον τίτλο Friends, στο οποίο ο πρωταγωνιστής σκοτώνει πέντε ανθρώπους, ξεκινώντας από τους ίδιους του τους γονείς.

Στη συνέχεια, στα τέλη Οκτωβρίου του 1989, ζήτησε να συναντηθεί με τον ψυχολόγο του L. Jerome Oziel, τον οποίο έβλεπε από παλιά.

Εκεί παραδέχτηκε και πάλι την εμπλοκή του στους φόνους. Όταν ο Λάιλ ανακάλυψε την παραδοχή του αδελφού του, απείλησε να σκοτώσει τον Oziel αν τους ανέφερε στις αρχές.

Η ερωμένη του Oziel, Judalon Smyth, άκουγε από την αίθουσα αναμονής, καταγράφοντας τις κοινές ομολογίες. Η Smyth πήγε στην αστυνομία και είπε ότι ο Erik ομολόγησε τις δολοφονίες στη θεραπεία, και υπήρχαν ηχητικά ντοκουμέντα που το κατέγραφαν.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας έκρινε τελικά ότι οι εισαγγελείς μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις μαγνητοφωνημένες σημειώσεις του Oziel από δύο συνεδρίες με τους Έρικ και Λάιλ στις οποίες τα αδέλφια παραδέχτηκαν ότι σκότωσαν τους γονείς τους.

EPA/CAROLINE BREHMAN

Πηγή φωτογραφίας: EPA/CAROLINE BREHMAN

Στις καταθέσεις τους, τα δύο αδέλφια ισχυρίστηκαν ότι υπήρξαν θύματα μακροχρόνιας σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης από τον ελεγκτικό πατέρα τους, ενώ η μητέρα τους φέρεται να γνώριζε τα πάντα, αλλά παρέμενε αδιάφορη και συνένοχη με τη σιωπή της.

Ο Έρικ ανέφερε ότι ο πατέρας τους τον κακοποιούσε σεξουαλικά από την παιδική του ηλικία, ξεκινώντας όταν ήταν μόλις 6 ετών, και πως οι βιασμοί συνεχίστηκαν για πολλά χρόνια.

Ο Λάιλ, από την πλευρά του, κατέθεσε ότι όταν ανακάλυψε την κακοποίηση του αδερφού του από τον πατέρα τους, αντέδρασε έντονα και προσπάθησε να τον προστατεύσει. Επίσης, ανέφερε ότι και ο ίδιος είχε πέσει θύμα σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης, υπογραμμίζοντας την αυταρχική και καταπιεστική συμπεριφορά του πατέρα τους, η οποία επηρέαζε βαθιά όλη την οικογένεια.

Όπως ανέφερε τότε το Vanity Fair, η εισαγγελία προσπαθούσε να αποδείξει ότι τα δύο αγόρια είχαν δολοφονήσει τους γονείς τους για να πάρουν στα χέρια τους την περιουσία του πατέρα τους, η οποία υπολογίζεται σε 14 εκατομμύρια δολάρια – ο Λάιλ και ο Έρικ αγόρασαν αυτοκίνητα, πολυτελή ρολόγια και ρούχα μετά το θάνατο του Χοσέ και της Κίτι Μενέντεζ, σύμφωνα με το Today.

Σύμφωνα με το CNBC, ξόδεψαν όχι λιγότερα από 700.000 δολάρια μεταξύ του θανάτου των γονιών τους και της σύλληψής τους.

Η υπεράσπιση, από την πλευρά της, επικαλέστηκε αυτοάμυνα, επιμένοντας ότι τα δύο αγόρια φοβήθηκαν για τη ζωή τους μετά από χρόνια σωματικής και ψυχολογικής βίας και αιμομιξίας.

Τις κατηγορίες αυτές υποστήριξε μία από τις ξαδέλφες των αγοριών, η οποία δήλωσε ότι ο Λάιλ της είχε εκμυστηρευτεί ότι είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά χρόνια νωρίτερα.

Η Αμερική παρακολούθησε στην τηλεόραση τους δύο νεαρούς άντρες να αφηγούνται με δάκρυα στα μάτια την κακοποίηση που υπέστησαν από τον πατέρα τους.

Περιγράφουν επίσης μια δηλητηριώδη ατμόσφαιρα στο σπίτι με φωνές και ταπεινώσεις.

Σύμφωνα πάλι με το Vanity Fair, η υπεράσπιση αποκάλυψε ότι όταν ο Λάιλ συνέχισε να βρέχει το κρεβάτι του στην ηλικία των 14 ετών, οι γονείς του τον τιμωρούσαν βάζοντας τα λερωμένα σεντόνια του στο τραπέζι του πρωινού.

Η μητέρα τους, Κίτι, φέρεται να απείλησε να τους δηλητηριάσει και να τους είπε ότι τους μισεί. Πάνω απ’ όλα, ισχυρίζονται ότι γνώριζε την κακομεταχείριση του Χοσέ Μενέντεζ, στην οποία παρέμεινε παθητική. 

Καταδικάστηκαν σε ισόβια

Η δίκη των Μενέντεζ αποτέλεσε φαινόμενο για τα μέσα ενημέρωσης, με αμφιλεγόμενες απόψεις να προκύπτουν σχετικά με το αν τα αδέρφια δρούσαν ως θύματα κακοποίησης ή απλώς ως κληρονόμοι που ήθελαν πρόωρα την κληρονομιά τους. 

Η πρώτη δίκη κατέληξε σε κακοδικία, καθώς οι δύο ένορκοι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν αν θα καταδικάσουν για φόνο εκ προμελέτης ή ανθρωποκτονία.

Μια δεύτερη δίκη ξεκίνησε το 1995 και, όπως μετέδωσε το CBS, η εισαγγελία κινήθηκε για να αμφισβητήσει την αλήθεια των κατηγοριών για αιμομιξία. Το 1996, ο Λάιλ και ο Έρικ Μενέντεζ καταδικάστηκαν για φόνο εκ προμελέτης. Τα αδέρφια καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αναστολής, αλλά γλίτωσαν τη θανατική ποινή.

Μετά την καταδίκη τους, φυλακίστηκαν σε δύο διαφορετικές φυλακές και δεν έβλεπαν ο ένας τον άλλον για πάνω από είκοσι χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων επικοινωνούσαν μέσω επιστολών.

Ξαναέσμιξαν το 2018, όταν ο Λάιλ μεταφέρθηκε στην ίδια φυλακή με τον Έρικ, το σωφρονιστικό κατάστημα R.J. Donovan στο Σαν Ντιέγκο.

«Ξέσπασαν αμέσως σε δάκρυα», ανέφερε ένας δημοσιογράφος στο CBS News.

«Αγκαλιάστηκαν για αρκετά λεπτά χωρίς να πει ο ένας στον άλλον ούτε μια λέξη».

Μια νέα τροπή ήρθε πέρυσι το 2023, όταν οι δικηγόροι του διδύμου ισχυρίστηκαν ότι ανακάλυψαν νέα στοιχεία. Μία επιστολή που έγραψε ο Έρικ το 1988 στην οποία αναφερόταν σε σεξουαλική κακοποίηση, και την κατάθεση του Roy Rosselló, ενός άνδρα που ισχυρίζεται ότι τον νάρκωσε και τον βίασε ο Χοσέ Μενέντεζ τη δεκαετία του 1980, όταν ήταν 14 ετών.

Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, οι δικηγόροι κατέθεσαν αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο της κομητείας του Λος Άντζελες, υποστηρίζοντας ότι τα νέα στοιχεία υποστηρίζουν τις κατηγορίες των αδελφών.

Ο εισαγγελέας πρέπει να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε νέα δίκη, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάρτιο από το CBS News.

Το «Monsters» του Netflix

Το «Monsters», η σειρά ανθολογίας του Ryan Murphy για διάσημα αμερικανικά γεγονότα με μυθιστορηματική μορφή συναρπάζει τους θεατές του Netflix.

Μετά το χρονικό των φρικιαστικών δολοφονιών που διέπραξε ο κατά συρροή δολοφόνος Jeffrey Dahmer, ακολούθησε η ζωή και τα εγκλήματα των διαβόητων αδελφών Μενέντεζ.

Τους γονείς, Χοσέ και της Κίτι Μενέντεζ, υποδύονται ο Χαβιέρ Μπαρδέμ και η Κλόι Σεβινί, και τους γιους τους Λάιλ και Έρικ Μενέντεζ υποδύονται οι Νίκολας Αλεξάντερ Τσάβες και Κούπερ Κοχ.

Την επομένη της προβολής της δεύτερης σεζόν του «Monsters» (Τέρατα), ο Έρικ Μενέντεζ αντέδρασε με δελτίο Τύπου στο οποίο κατήγγειλε την «ανακριβή» ιστορία, μια «καρικατούρα του (αδελφού του) Λάιλ» και υπαινίχθηκε «κακές προθέσεις» εκ μέρους του Ράιαν Μέρφι.

To άρθρο Monsters: Η αληθινή ιστορία των Λάιλ και Έρικ Μενέντεζ που σκότωσαν τους γονείς τους κι έγιναν σειρά στο Netflix δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-28 09:00:00

Back to top button