Οικονομία

Εθνική Τράπεζα: Πολύ ισχυρή αναμένεται η ζήτηση μετοχών

Το τελευταίο κρίσιμο διήμερο διανύει η προετοιμασία για το placement των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), καθώς το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει την Δευτέρα ή την Τρίτη, αναλόγως με το πότε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα εγκρίνει το ενημερωτικό δελτίο για τη διάθεση των μετοχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η JP Morgan η οποία είναι ο σύμβουλος του ΤΧΣ για τη διάθεση των μετοχών ΕΤΕ κυριότητάς του, έδωσε χθες το βράδυ την εισήγησή της στο ΔΣ του ΤΧΣ για το εύρος της τιμής διάθεσης των μετοχών. Η εισήγηση αυτή προήλθε από τις διερευνητικές επαφές με ενδιαφερόμενους επενδυτές. Η λεγόμενη διαδικασία του wall crossing φέρεται να έχει διαπιστώσει πολύ ισχυρό ενδιαφέρον συμμετοχής στο book building, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για δυνητικές προσφορές 3 δισ. ευρώ.

Διοργανωτής του placement της ΕΤΕ είναι η JP Morgan και συνδιοργανωτές για το διεθνές βιβλίο η Morgan Stanley, η Goldman Sachs και η UBS. Την ομάδα των αναδόχων συμπληρώνουν οι BofA, Citigroup, Deutsche Bank και BNP και από ελληνικής πλευράς οι Euroxx και Axia. Το ελληνικό βιβλίο θα «τρέξουν» οι NBG Securities και Euroxx.

Όπως και στην πρώτη αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα τον Νοέμβριο του 2023, έτσι και στην νέα αποεπένδυση, η διάθεση μετοχών (στην παρούσα φάση 10% από το 18,39% που ελέγχει το ΤΧΣ) θα γίνει με συνδυασμένη προσφορά σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει πρόβλεψη για διάθεση 15% των μετοχών σε retail επενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο placement η κατανομή σε ξένους και Έλληνες επενδυτές ήταν 80/20, ενώ το ΤΧΣ είχε διαθέσει το 20% + 2% από το ποσοστό μετοχών του στην ΕΤΕ.

 


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-28 07:40:42

Back to top button