Υγεία

4 στις 5 γυναίκες θα παρουσιάσουν έλλειψη σιδήρου στο τρίτο 3μηνο

Τα ευρήματα της νέας μελέτης τονίζουν ότι οι γυναίκες πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα σιδήρου τους τακτικά κατά την εγκυμοσύνη.

Τέσσερις στις πέντε έγκυες γυναίκες θα παρουσιάσουν έλλειψη σε ένα βασικό θρεπτικό συστατικό, τον σίδηρο, μέχρι το τρίτο τρίμηνο στην εγκυμοσύνη τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές και άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα επίπεδα σιδήρου πρέπει να ελέγχονται τακτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την ασφάλεια της μητέρας και του μωρού της.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μέχρι τώρα οι ειδικοί δεν συνιστούσαν τακτικό έλεγχο. Ωστόσο, τα νέα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε χθες στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, υποδεικνύουν ότι πρέπει να «αλλάξει η προσέγγιση στη διάγνωση για να ελέγξουν όλες τις έγκυες γυναίκες για έλλειψη σιδήρου, ανεξάρτητα από την παρουσία ή απουσία αναιμίας, και να συστήσουν τα κατάλληλα συμπληρώματα».

Οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη χρειάζονται 10πλάσια αύξηση της πρόσληψης διατροφικού σιδήρου για να καλύψουν τις ανάγκες τόσο του εμβρύου όσο και της μέλλουσας μαμάς, όπως υποστηρίζουν.

Οι σωματικές «αποθήκες σιδήρου» μιας γυναίκας στην αρχή της εγκυμοσύνης της μπορούν να βοηθήσουν στην παροχή μεγάλου μέρους αυτού του απαραίτητου σιδήρου, αλλά το 50% των γυναικών ξεκινά την εγκυμοσύνη με ανεπαρκή αποθέματα σιδήρου.

Τα μειωμένα επίπεδα σιδήρου μπορούν, στη χειρότερη περίπτωση, να οδηγήσουν σε αναιμία, η οποία έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με αυξημένο κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης, επιλόχειας αιμορραγίας, πρόωρου τοκετού και χαμηλού βάρους γέννησης.

Ωστόσο, τα επίπεδα σιδήρου στην εγκυμοσύνη που είναι χαμηλά, αλλά δεν πληρούν το όριο για αναιμία, μπορεί να είναι ακόμα επικίνδυνα, καθώς συνδέονται με μεταγενέστερα νευροαναπτυξιακά προβλήματα για τα παιδιά.

Δείτε επίσης: Ένας στους έξι ενήλικες έχουν έλλειψη σιδήρου, αλλά δεν το ξέρουν

Πως έγινε η έρευνα

Για να διαπιστώσουν οι ερευνητές πως ο χαμηλός σίδηρος επηρεάζει την εγκυμοσύνη, παρακολούθησε τα επίπεδα της θρεπτικής ουσίας στο αίμα σε 641 γυναίκες από την Ιρλανδία που ήταν έγκυες και είχαν επιτυχή τοκετό για πρώτη φορά. Ο έλεγχος έγινε στις 15 εβδομάδες, 20 εβδομάδες και 33 εβδομάδες εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «η ανεπάρκεια σιδήρου ήταν πολύ συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακόμα και αν η γυναίκα ήταν φαινομενικά υγιής».

Οι ανεπάρκειες έτειναν να εμφανίζονται αργότερα στην εγκυμοσύνη. Αν και καμία από τις συμμετέχουσες δεν είχε χαμηλό σίδηρο το πρώτο τρίμηνο, στο τρίτο τρίμηνο το 80% είχε ανεπαρκή επίπεδα σιδήρου.

Οι επιστήμονες συστήνουν να θεσπιστεί ο πιο τακτικός έλεγχος έλλειψης σιδήρου και, μάλιστα, σημείωσαν ότι ο έλεγχος δεν πρέπει να βασίζεται μόνο στους δείκτες της αιμοσφαιρίνης, αλλά και της φερριτίνης, της πρωτεΐνης που αποθηκεύει το σίδηρο.

Δείτε επίσης: Έλλειψη σιδήρου: Συμπτώματα, αιτίες και πιθανοί κίνδυνοι

Φωτογραφία iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-27 10:42:08

Back to top button