Κόσμος

Στις Νέα Υόρκη ο Νετανιάχου αλλά με σφυροκόπημα στο Λίβανο – Απαισιοδοξία για το σχέδιο των ΗΠΑ

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για μια διπλωματική λύση και αποφυγή μιας γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή, μετά την -όπως όλα δείχνουν- ειλημμένη επίθεση του Ισραήλ για χερσαία επίθεση στον Λίβανο.

Οι ΗΠΑ πιέζουν για κατάπαυση του πυρός, αν και πηγές της σημειώνουν πως οι εκτιμήσεις της είναι πως οι δύο πλευρές δείχνουν να οδεύουν σε μια μεγαλύτερης κλίμακας ένταση. Σε μια προσπάθεια να… πέσει ο πολεμικός πυρετός, ήταν προγραμματισμένη πτήση του Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη Νέα Υόρκη τα ξημερώματα της Πέμπτης (26/9), προκειμένου να υπάρξουν επαφές στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή του πως ο αγώνας εναντίον της Χεζμπολάχ του Λιβάνου θα συνεχιστεί έως ότου οι εκτοπισμένοι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.

«Προκαλούμε πλήγματα στη Χεζμπολάχ που δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Κάνουμε χρήση βίας και τεχνασμάτων. Μπορώ να σας υποσχεθώ ένα πράγμα: δεν θα σταματήσουμε μέχρι (οι εκτοπισμένοι κάτοικοι του βορρά) να επιστρέψουν στα σπίτια τους», ανέφερε ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Σχέδιο… αποσυμπίεσης καταστρώνουν οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ, την ώρα που οι ταξιαρχίες του ισραηλινού στρατού μοιάζουν να βρίσκονται με το δάκτυλο στη σκανδάλη στο πλαίσιο μιας πολύ πιθανής χερσαίας επίθεσης στον Λίβανο, ο Νετανιάχου, φέρεται να αποδέχτηκε τις αμερικανικές προτροπές για «πάγωμα» χερσαίας επιχείρησης που θα μπορούσε να επεκτείνει τον πόλεμο σε όλη τη Μέση Ανατολή. Ισραηλινός αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία του, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο CNNi, αποκάλυψε ότι ο Νετανιάχου είναι ανοιχτός στις προσπάθειες των ΗΠΑ να μεσολαβήσουν στην αποκλιμάκωση της έντασης με τη Χεζμπολάχ.

Μάλιστα, ανέφερε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός άναψε το «πράσινο φως» στην κυβέρνησή του να συμμετάσχει στις προσπάθειες των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο. Ο αξιωματούχος είπε ότι ο Νετανιάχου έδωσε την έγκρισή του με την κατανόηση ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να επιτρέπει την επιστροφή των Ισραηλινών αμάχων στα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ, προσθέτοντας αργότερα ότι η χώρα του «δεν θα ηρεμήσει» μέχρι να συμβεί αυτό.

Πεντάγωνο: «Δεν παρέχουμε πληροφορίες στο Ισραήλ»

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως ο αμερικανικός στρατός υποστήριξε ότι δεν παρέχει πληροφορίες στο Ισραήλ γύρω από τις επιχειρήσεις του στον Λίβανο, με το Πεντάγωνο να προσθέτει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν «δίκαιες αποστάσεις» για μια διπλωματική λύση στην κρίση. Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Σαμπρίνα Σινγκ ανέφερε επίσης ότι για την ώρα δεν φαίνεται επικείμενη ισραηλινή χερσαία εισβολή στον Λίβανο, αλλά παρέπεμψε για περισσότερες ερωτήσεις στην πλευρά του… Ισραήλ.

Αυτό είναι το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός

Από την πλευρά τους, κάποιοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ιδιαίτερα απαισιόδοξοι στις προσπάθειες για προσωρινή διακοπή των μαχών στον Λίβανο. Οι αναφορές της Wall Street Journal και του Channel 12 ειδήσεων σημειώνουν πως η βασική ιδέα που διαπραγματεύεται είναι η διακοπή έως και τεσσάρων εβδομάδων, κατά τη διάρκεια των οποίων θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο και στη Γάζα.

Το Channel 12 υποστηρίζει ότι η Χαμάς θα ανακοινώσει επίσης παύση εχθροπραξιών, ενώ οι δυνάμεις του IDF θα παραμείνουν στη Γάζα, αλλά δεν θα εισβάλουν στον Λίβανο. Το δίκτυο λέει ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στη συνέχεια στην αναβάθμιση της απόφασης «1701» του Συμβουλίου Ασφαλείας για την καλύτερη επιβολή της κατάπαυσης του πυρός και την εξασφάλιση της απομάκρυνσης της Χεζμπολάχ από τα σύνορα.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-25 23:13:35

Back to top button