Κόσμος

Ρωσία: Μια ακόμη αποτυχημένη δοκιμή για τον «υπερπύραυλο» του Πούτιν

Ο ρωσικός διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Sarmat –γνωστός στη Δύση ως Satan II– φαίνεται να υπέστη «καταστροφική ζημιά» κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής εκτόξευσης, σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών εικόνων: αυτό ανέφερε ο βρετανικός  Guardian, σε ένα ακόμη δημοσίευμα που συνιστά πλήγμα δημοσίων σχέσεων αλλά και ουσίας για τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ενα πολυδιαφημισμένο από τη ρωσική προπαγάνδα όπλο, παραμένει προς το παρόν ένα σχέδιο που δεν έχει πάει και τόσο καλά…

Οι εικόνες που τραβήχτηκαν από το δορυφόρο Maxar στις 21 Σεπτεμβρίου δείχνουν έναν κρατήρα πλάτους περίπου 60 μέτρων στο σιλό εκτόξευσης του κοσμοδρομίου Πλεσέτσκ, στη βόρεια Ρωσία. Αποκαλύπτουν εκτεταμένες ζημιές που δεν υπήρχαν σε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν νωρίτερα μέσα στον μήνα.

Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος RS-28 Sarmat είναι το βασικό όπλο για τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας. Εχει σχεδιαστεί για να χτυπά στόχους χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη, αλλά η ανάπτυξή του έχει καθυστερήσει σημαντικά, κυρίως λόγω αποτυχημένων δοκιμών.

«Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ήταν μια αποτυχημένη δοκιμή. Αυτό που έμεινε είναι μια μεγάλη τρύπα στο έδαφος», είπε στον Guardian ο Πάβελ Πόντβιγκ, αναλυτής με έδρα στη Γενεύη, ο οποίος μελετά τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις. «Υπήρξε κάποιο σοβαρό επεισόδιο με τον πύραυλο και το σιλό», συμπλήρωσε.

Ο Τίμοθι Ράιτ, επιστημονικός συνεργάτης στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) στο Λονδίνο, είπε ότι η τεράστια ζημιά στην περιοχή που περιβάλλει το σιλό του πυραύλου υποδηλώνει καταστροφή αμέσως μετά την ανάφλεξη.

«Μια πιθανή αιτία είναι ότι στο πρώτο στάδιο της εκτόξευσης, είτε απέτυχε η ανάφλεξη είτε προέκυψε κάποια καταστροφική μηχανική βλάβη, με συνέπεια ο πύραυλος να πέσει μέσα στο σιλό, ή να προσγειωθεί κοντά σε αυτό και να εκραγεί», είπε στο Reuters.

Η περιοχή όπου έγινε η αποτυχημένη εκτόξευση του RS-28 στο Κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ, πριν και μετά την έκρηξη. (Reuters)

Ο Τζέιμς Ακτον, ειδικός στα πυρηνικά όπλα του Carnegie Endowment for International Peace, έγραψε στο X ότι οι δορυφορικές εικόνες πριν και μετά τη δοκιμαστική εκτόξευση ήταν «απόλυτα ενδεικτικές ότι υπήρξε μια μεγάλη έκρηξη» και πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι πρόκειται για μια αποτυχημένη δοκιμή πυραύλου Sarmat.

Το Κρεμλίνο παρέπεμψε τις ερωτήσεις για τον Sarmat στο υπουργείο Αμυνας. Το υπουργείο δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό και δεν έχει προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με προγραμματισμένες δοκιμές πυραύλων Sarmat τις τελευταίες ημέρες.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παρακολουθούν στενά την ανάπτυξη του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει κλιμακώσει την ένταση μεταξύ Μόσχας και Δύσης στο πιο επικίνδυνο σημείο εδώ περισσότερα από 60 χρόνια.

Από την έναρξη της σύγκρουσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η Ρωσία διαθέτει το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο και προειδοποίησε τη Δύση να μην «περάσει ένα κατώφλι» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο.

Ο μήκους 35 μέτρων RS-28 Sarmat έχει αυτονομία 18.000 χλμ. και βάρος άνω των 208 τόνων. Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι μπορεί να μεταφέρει έως και 16 πυρηνικές κεφαλές καθώς και υπερηχητικά ιπτάμενα οχήματα Avangard, ένα νέο σύστημα που ο Πούτιν είπε ότι δεν συγκρίνεται με οτιδήποτε έχουν στα χέρια τους οι εχθροί της Ρωσίας.

 

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι ο Sarmat θα ήταν έτοιμος μέχρι το 2018, αντικαθιστώντας τους SS-18 της σοβιετικής εποχής, αλλά η ημερομηνία έχει επανειλημμένα μετατεθεί, όπως παρατηρεί ο Guardian.

Τον Οκτώβριο του 2023 ο Πούτιν ενημέρωσε ότι η Ρωσία είχε σχεδόν ολοκληρώσει τις εργασίες για την ανάπτυξη του πυραύλου. Ο τότε υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, είπε ότι πρόκειται να αποτελέσει «τη βάση των επίγειων στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας».

Ο Τίμοθι Ράιτ εκτίμησε ότι μια αποτυχημένη δοκιμή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το πρόγραμμα Sarmat κινδυνεύει να ανασταλεί.

«Ωστόσο, αυτή είναι η τέταρτη διαδοχική αποτυχημένη δοκιμή ενός Sarmat, η οποία θα καθυστερήσει περαιτέρω το πρόγραμμα και μπορεί να εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητά του», είπε.

Ο Ράιτ πρόσθεσε ότι η ζημιά στο Πλεσέτσκ –ένα πεδίο δοκιμών που περιβάλλεται από δάσος στην περιοχή του Αρχάγγελου, περίπου 800 χιλιόμετρα βόρεια της Μόσχας– θα επηρεάσει επίσης το πρόγραμμα Sarmat.

Το βασικό πρόβλημα της Ρωσίας, όμως, είναι ότι οι καθυστερήσεις θα ασκήσουν πίεση στη λειτουργικότητα των γηρασμένων SS-18, τους οποίους πρόκειται να αντικαταστήσει ο Sarmat, καθώς θα πρέπει να παραμείνουν σε λειτουργία για περισσότερο από το αναμενόμενο, κατέληξε ο Ράιτ.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-25 19:58:04

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button