Κόσμος

Mπάιντεν: Πιθανός ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή, αλλά όχι αναπόφευκτος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή είναι πιθανός, υπογραμμίζοντας όμως ότι υπάρχει πιθανότητα εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό της σύγκρουσης του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα και με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος είναι πιθανός, αλλά θεωρώ πως υπάρχει επίσης η ευκαιρία – είμαστε ακόμα στο παιχνίδι για να πετύχουμε μια διευθέτηση που θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς ολόκληρη την περιοχή», είπε ο Μπάιντεν στην εκπομπή «The View» του τηλεοπτικού δικτύου ABC.

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά, μετά την επίθεση με ρουκέτες της Χεζμπολάχ στο Τελ Αβίβ, που σύμφωνα με πληροφορίες είχε στόχο τα κεντρικά γραφεία της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μια διπλωματική λύση μπορεί να αποκλιμακώσει τις εντάσεις στα σύνορα Ισραήλ–Λιβάνου.

Το Ισραήλ ετοιμάζει χερσαία εισβολή στον Λίβανο

Στο μεταξύ, κλιμάκωση του πολέμου ακόμη και με χερσαία εισβολή στον Λίβανο δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο, καθώς το Ισραήλ ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης (25/9) ότι στέλνει δύο εφεδρικές ταξιαρχίες, προκειμένου να αναπτυχθούν στα βόρεια του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι η κίνηση, που έγινε μετά από μια νέα αξιολόγηση, «θα επιτρέψει τη συνέχιση της προσπάθειας κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, την προστασία των πολιτών του κράτους του Ισραήλ και τη δημιουργία των συνθηκών για την ασφαλή επιστροφή των [εκτοπισμένων] κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους».

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης του IDF, Υποστράτηγος Όρι Γκόρντιν, σημείωσε ότι ο στρατός πρέπει να είναι «ισχυρά προετοιμασμένος» για μια χερσαία επίθεση κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-25 19:43:01

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button