Κόσμος

Τα… πάντα είναι πανάκριβα – Ζωολογικός κήπος στη Φινλανδία τα επιστρέφει στην Κίνα

Δύο γιγάντια πάντα που για περισσότερο από οκτώ χρόνια ζούσαν σε ζωολογικό κήπο στη Φινλανδία, ετοιμάζονται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους την Κίνα, καθώς το πάρκο δεν μπορεί πλέον να αντέξει πλέον οικονομικά τη συντήρησή τους, δήλωσε στο Reuters η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ζωολογικού κήπου.

Σύμφωνα με το CNNi, τα πάντα, με τα ονόματα «Lumi» και «Pyry», μεταφέρθηκαν στη Φινλανδία τον Ιανουάριο του 2018, μήνες αφότου ο Κινέζος ηγέτης Xi Jinping επισκέφθηκε τη σκανδιναβική χώρα και υπέγραψε κοινή συμφωνία για την προστασία των ζώων.

Από την ίδρυσή της το 1949, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει στείλει πάντα σε ξένους ζωολογικούς κήπους για να ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς, τις εξωτερικές σχέσεις και τη διεθνή της εικόνα.

Η συμφωνία ήταν για παραμονή των πάντα για 15 χρόνια, αλλά αντ’ αυτού τα πάντα θα μπουν σύντομα σε καραντίνα διάρκειας ενός μήνα προτού αποσταλούν πίσω στην Κίνα, σύμφωνα με τον ζωολογικό κήπο «Ahtari», το σημερινό σπίτι των πάντα.

Ο ζωολογικός κήπος, μια ιδιωτική εταιρεία, είχε επενδύσει πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 9 εκατομμύρια δολάρια) στην εγκατάσταση όπου ζουν τα ζώα και αντιμετώπισε ετήσιο κόστος 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για τη συντήρησή τους, συμπεριλαμβανομένου ενός τέλους συντήρησης που καταβλήθηκε στην Κίνα, δήλωσε ο πρόεδρος της «Ahtari», Risto Sivonen.

Ο ζωολογικός κήπος ήλπιζε ότι τα πάντα θα προσέλκυαν επισκέπτες στην τοποθεσία της κεντρικής Φινλανδίας, αλλά πέρυσι είπε ότι είχε συσσωρεύσει αυξανόμενα χρέη καθώς η πανδημία περιόριζε τα ταξίδια και ότι συζητούσε μια επιστροφή.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός είχε προσθέσει στο κόστος, είπε ο ζωολογικός κήπος, και η κυβέρνηση της Φινλανδίας το 2023 απέρριψε τις εκκλήσεις για κρατική χρηματοδότηση.

Συνολικά, οι διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των ζώων διήρκεσαν τρία χρόνια, είπε ο Σιβόνεν. «Τώρα φτάσαμε σε ένα σημείο, όπου οι Κινέζοι είπαν ότι θα μπορούσε να γίνει», είπε ο Sivonen.

Η επιστροφή των πάντα ήταν μια επιχειρηματική απόφαση που έλαβε ο ζωολογικός κήπος, στην οποία δεν εμπλέκεται η κυβέρνηση της Φινλανδίας και δεν θα πρέπει να επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Φινλανδίας.

Παρά τις προσπάθειες της Κίνας να βοηθήσει τον ζωολογικό κήπο, οι δύο χώρες στο τέλος κατέληξαν από κοινού μετά από φιλικές διαβουλεύσεις να επιστρέψουν τα πάντα, δήλωσε η κινεζική πρεσβεία στο Ελσίνκι σε δήλωση στο Reuters.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-25 18:21:00

Back to top button