Ελλάδα

Ανησυχία για τη λίμνη Πολυφύτου – Υποχωρεί επικίνδυνα η στάθμη του νερού

Έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί για τη λίμνη Πολυφύτου Κοζάνης, καθώς λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας παρουσιάζεται ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο.

Ο Λευτέρης Ιωαννίδης, πρόεδρος οικολογικής κίνησης Κοζάνης, αναφέρει ότι η λίμνη είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και συνεχώς επιβαρύνεται από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Υποχωρεί επικίνδυνα η στάθμη του νερού

Ο άλλοτε βυθός, σύμφωνα με την ΕΡΤ, έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο βοσκότοπο για πρόβατα. Πριν από δεκαετίες είχε δημιουργηθεί η ίδια εικόνα και τότε κάποιοι εκμεταλλευόμενοι την μείωση της στάθμης των υδάτων έφτασαν στο σημείο να καλλιεργούν ακόμη και καλαμπόκια στις όχθες, που είχαν αποκαλυφθεί. Αυτό φυσικά σήμαινε περαιτέρω μείωση του νερού.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, πάντα στο τέλος του καλοκαιριού τα αποθέματα μειώνονται, αλλά φέτος αυτό είναι περισσότερο από έντονο και αφορά τις περισσότερες λίμνες στην Ελλάδα.

«Είναι ένα φαινόμενο που δεν το έχουμε ακόμη κατανοήσει και αφορά εκτός από την πτώση της στάθμης, με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας λίμνης, με την ιχθυοκαλλιέργεια, την ορνιθοπανίδα, ακόμη και τον τρόπο λειτουργίας των ανθρώπων πέριξ της λίμνης», τόνισε ο ίδιος.

Ανησυχητικό θέαμα τα νεκρά όστρακα

Ένα επιπλέον ανησυχητικό θέαμα αποτελούν τα νεκρά όστρακα στις όχθες της λίμνης που φαίνεται να οφείλεται στην υψηλή θερμοκρασία και την συνεπαγόμενη μείωση του οξυγόνου στο νερό.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, όλες αυτές οι αλλαγές στο κλίμα θα έχουν μεγάλες συνέπειες στο οικοσύστημα και στην βιοποικιλότητα σε λίμνες και ποτάμια, αλλά κυρίως θα έχουν τρομακτικές επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-25 16:54:48

Back to top button