Κόσμος

Θύματα του Πριγκόζιν έπεσαν και οι τράπεζες JPMorgan και HSBC

Τις ευκαιρίες που δίνει η παγκοσμιοποίηση και στον χρηματοπιστωτικό τομέα εκμεταλλεύτηκε ο αλήστου μνήμης «μάγειρας του Πούτιν», Γεβγκένι Πριγκόζιν, αρχηγός της ομάδας μισθοφόρων Βάγκνερ, επίδοξος πραξικοπηματίας στη Ρωσία και θύμα «μυστηριώδους» αεροπορικού δυστυχήματος που βοούσε την εμπλοκή του ρωσικού κράτους.

Τώρα αποδεικνύεται ότι η δράση του, επικεντρωμένη στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή και, βέβαια, στην Ουκρανία, η οποία προϋπέθετε τραπεζικές διασυνδέσεις τόσο για τη μισθοδοσία όσο και για την εξόφληση των προμηθευτών, εξέθεσε διεθνή πιστωτικά ιδρύματα της Δύσης όπως είναι η JPMorgan Chase και η HSBC. Μέσω αυτών των τραπεζών ο Πριγκόζιν έκανε τις διάφορες πληρωμές του, κυρίως προς προμηθευτές.

Τα έγγραφα που κυκλοφόρησε το Center for Advanced Defense Studies (Κέντρο Προηγμένων Αμυντικών Μελετών) ή C4ADS, το οποίο τυγχάνει αμερικανικό think tank με έδρα την Ουάσινγκτον, δείχνουν ότι το 2017 μια σουδανική εταιρεία που ήλεγχε ο Πριγκόζιν πραγματοποίησε αγορές βιομηχανικού εξοπλισμού από την Κίνα και ότι τα ποσά των σχετικών συναλλαγών πέρασαν από αυτές τις μεγάλες τράπεζες.

Αναμφίβολα τα συστήματα πληρωμών αυτών των ιδρυμάτων εξυπηρέτησαν τον Πριγκόζιν, όμως δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως οι τράπεζες γνώριζαν ότι χειρίζονταν εντολές εταιρειών της Ομάδας Βάγκνερ, έγραψαν οι Financial Times. Το μέσο του λονδρέζικου Σίτι θύμισε και ότι «οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τον Πριγκόζιν για μαζικές εκτελέσεις, βιασμούς, απαγωγές παιδιών και άλλες εγκληματικές πράξεις κατά αθώων στην Αφρική».

Ενα τιμολόγιο του Αυγούστου 2017 φανερώνει ότι η Meroe Gold, η σουδανική εταιρεία εξόρυξης που ήταν βιτρίνα της Βάγκνερ, έστειλε μέσω της JPMorgan Chase Νέας Υόρκης εντολή πληρωμής σε επιχείρηση στην Κίνα. Αλλο τιμολόγιο της ίδιας χρονιάς δείχνει ότι η Meroe Gold έστειλε εντολή πληρωμής για την προμήθεια γεννητριών πετρελαίου και ανταλλακτικών σε μια κινεζική εταιρεία μέσω της Hang Seng Bank του ομίλου της HSBC.

Η Meroe Gold δεν βρισκόταν υπό αμερικανικές κυρώσεις την εποχή αυτών των πληρωμών, ωστόσο ο Πριγκόζιν τις είχε ήδη υποστεί, το 2016. Τελικά το 2018 και η σουδανική εταιρεία ετέθη υπό αμερικανικές κυρώσεις, με την κατηγορία ότι «είναι ιδιοκτησία του Πριγκόζιν ή ελεγχόμενη από αυτόν», τον οποίο «βοήθησε να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους του Σουδάν για ίδιον όφελος».

Η JPMorgan ανακοίνωσε: «Επειτα από έλεγχο που διενεργήσαμε, δεν βρήκαμε κανένα αρχείο που να ταιριάζει με αυτές τις συναλλαγές».  H δε SBC, όπως έγραψαν οι Βρετανοί, δεν σχολίασε τις συγκεκριμένες συναλλαγές στο Σουδάν, αλλά δήλωσε ότι είναι «βαθιά αφοσιωμένη στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος και στην ακεραιότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος», επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια «στη δημιουργία και στη διατήρηση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού ελέγχου».

Από πλευράς του, το think tank που έβγαλε το όλο θέμα σχολίασε ότι οι συγκεκριμένες σουδανικές συναλλαγές αποδεικνύουν πως ο Πριγκόζιν και η Βάγκνερ δεν μπορούσαν να εδραιώσουν τη θέση τους στην Αφρική χωρίς να επωφεληθούν από το νόμιμο χρηματοπιστωτικό σύστημα και πως η ανάπτυξή τους σε χώρες τύπου Σουδάν και Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας ήταν αποτέλεσμα ελιγμών «μεταξύ νομίμων και παρανόμων συστημάτων».

Μετά τον «μυστηριώδη» θάνατο του αρχηγού της Βάγκνερ, τον Αύγουστο του 2023, οι αφρικανικές επιχειρήσεις του απορροφήθηκαν από άλλες οντότητες, οι οποίες τελούν υπό τον άμεσο έλεγχο του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, κατέληξε το ρεπορτάζ των FT.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-25 14:50:35

Back to top button