Ελλάδα

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών ο ηθοποιός Γιάννης Μόρτζος

Ο ηθοποιός Γιάννης Μόρτζος πέθανε σε ηλικία 84 ετών, μετά από αρκετές ημέρες νοσηλείας. Τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα. Στο πλευρό του βρισκόταν συνεχώς η σύζυγός του Γιούλη Ζήκου.

Την είδηση για τον θάνατο του Γιάννη Μόρτζου γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο instagram ο επίσημος λογαριασμός του οργανισμού «Το σπίτι του ηθοποιού».

«Σήμερα το πρωί στις 11:30 δυστυχώς χάσαμε τον αγαπημένο μας ηθοποιό Γιάννη Μόρτζο… Η είδηση αυτή μας γέμισε όλους μεγάλη θλίψη… Καλό σου ταξίδι Γιάννη…» επισημαίνεται στην ανάρτηση.

Τον τελευταίο καιρό ο Γιάννης Μόρτζος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Αρχικά νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο «Σωτηρία» με βαρύ αναπνευστικό πρόβλημα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο «Ασκληπιείο Βούλας» με πρόβλημα στην καρδιά.

Από το Θέατρο Τέχνης στις «Τέσσερις Εποχές»

Ο Γιάννης Μόρτζος γεννήθηκε στη Σάμο στις 11 Οκτωβρίου του 1940. Σπούδασε θέατρο στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης με δάσκαλό τον Κάρολο Κουν και παρέμεινε βασικό στέλεχός του έως το 1981.

Ερμήνευσε υπό την καθοδήγησή του σπουδαίους θεατρικούς ρόλους, όπως αρχαίο δράμα, κλασικό και σύγχρονο θέατρο, θέατρο του παραλόγου, αλλά κυρίως νεοελληνικό θέατρο, για το οποίο έτρεφε ιδιαίτερη αδυναμία.

Με το Θέατρο Τέχνης πήρε μέρος, ως βασικός πρωταγωνιστής, σε μεγάλα θεατρικά φεστιβάλ της Ευρώπης τις δεκαετίες του ’60, του ’70 και του ’80, γνώριζοντας διάσημους καλλιτέχνες, από τους οποίους αποκόμισε σημαντικές γνώσεις.

Συνεργάστηκε με τους περισσότερους έλληνες ηθοποιούς, σκηνοθέτες, μουσικούς, σκηνογράφους και μεταφραστές.

Τα τελευταία χρόνια είχε δημιουργήσει το Θέατρο «Τέσσερις Εποχές», με το οποίο παρουσίαζε σημαντικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ (1974) και είχε διατελέσει συνδικαλιστής στον χώρο του θεάματος (πρόεδρος ΠΟΘΑ), καθώς και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων επί οκτώ χρόνια (1986-1994).

Από τις δεκάδες θεατρικές παραστάσεις του να σημειώσουμε τις «Βολπόνε», «Η Αληθινή Απολογία του Σωκράτη», «Κομμάτια και Θρύψαλα», «Οι Τρεις Αδελφές», «Σαμία», «Το Τάβλι».

Τελευταία τηλεοπτική δουλειά ήταν η σειρά «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο» στην ΕΡΤ το 2020. Ο ηθοποιός είχε κάνει τρεις γάμους και είχε αποκτήσει έναν γιο.

Δήλωση της υπουργού Πολιτισμού για τον Γιάννη Μόρτζο

 Πληροφορούμενη την απώλεια του Γιάννη Μόρτζου, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο Γιάννης Μόρτζος υπηρέτησε με ακατάβλητη αφοσίωση και μοναδική εντιμότητα το θέατρο. Υπήρξε μαθητής του Καρόλου Κουν και  βασικό στέλεχος του Θεάτρου Τέχνης για είκοσι χρόνια. Στη μακρά σταδιοδρομία του ερμήνευσε με επιτυχία ένα μεγάλο φάσμα ρόλων, από το κλασικό και το σύγχρονο ρεπερτόριο.

Ευτύχησε  να δημιουργήσει το δικό του θεατρικό σχήμα, τις «Τέσσερις Εποχές», και άφησε σε όλους τους ρόλους που ερμήνευσε διακριτό στίγμα, κερδίζοντας δίκαια την αναγνώριση του θεατρικού κόσμου, αλλά και του μεγάλου κοινού, που τον αγάπησε ακόμη και μέσα από τις επιλεκτικές εμφανίσεις του στην τηλεόραση.

Ο Γιάννης Μόρτζος υπήρξε ενεργός πολίτης, με πολύχρονη εμπλοκή στην πολιτική και τον συνδικαλισμό, υπηρετώντας με συνέπεια τις πολιτικές πεποιθήσεις του και την παράταξη στην οποία ανήκε.

Στην οικογένειά του, στους φίλους του και στους ομοτέχνους του απευθύνω ειλικρινή συλλυπητήρια.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-25 17:41:13

Back to top button