Κόσμος

Οι εκρήξεις στους βομβητές και τα «γουόκι τόκι» τύφλωσαν ή ακρωτηρίασαν 1.500 μαχητές της Χεζμπολάχ

Το εύρος της ζημιάς που προκάλεσαν στη Χεζμπολάχ οι εκρήξεις των βομβητών την περασμένη εβδομάδα και οι στοχευμένες επιθέσεις που έγιναν σε ασυρμάτους από τους Ισραηλινούς, αποκαλύπτει πληροφορία που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Πηγή από αξιωματούχο της οργάνωσης παραδέχεται ότι πέρα από τους θανάτους, οι εκρήξεις των βομβητών, προκάλεσαν τύφλωση ή ακρωτηριασμό σε περισσότερους από 1.500 μαχητές της Χεζμπολάχ.

Οι επιθέσεις με ρουκέτες, που ακολούθησαν, είχαν ως αποτέλεσμα την εξόντωση κορυφαίων στελεχών, όπως ο Ιμπραήμ Κουμπάισι, ο Ιμπραήμ Ακίλ, ιδρυτής και ηγέτης της μονάδας Radwan, ο Φουάντ Σουκρ και άλλοι, που αποτελούν τον ηγετικό πυρήνα της Χεζμπολάχ.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οργάνωση αντικατέστησε άμεσα τους ηγέτες που χάθηκαν, με τον ηγέτη της, Σαγιέντ Χασάν Νασράλλα, να δηλώνει πως οι απώλειες δεν ανακόπτουν τη λειτουργία της οργάνωσης.

Τι δήλωσε ο Χαμενεΐ

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι ο πρόσφατος θάνατος των διοικητών της Χεζμπολάχ στο Λίβανο σε ισραηλινά πλήγματα δεν θα γονατίσει το ισλαμιστικό κίνημα του Λιβάνου, σύμμαχο της Τεχεράνης.

«Ορισμένες από τις ικανές και πολύτιμες δυνάμεις της Χεζμπολάχ έπεσαν μάρτυρες, πράγμα που αναμφίβολα προκάλεσε ζημιά στην Χεζμπολάχ, αλλά δεν είναι αυτό που θα μπορούσε να γονατίσει την οργάνωση», δήλωσε κατά την διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση στρατιωτικών και βετεράνων του πολέμου Ιράν-Ιράκ.

«Η οργανωτική ισχύς και οι ανθρώπινοι πόροι της Χεζμπολάχ είναι πολύ δυνατοί και δεν θα πληγούν αποφασιστικά από τον θάνατο ενός ανώτατου διοικητή, ακόνη και αν πρόκειται για σαφή απώλεια», δήλωσε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ.

«Η παλαιστινιακή και η λιβανική αντίσταση θα επιτύχουν την τελική νίκη«, είπε προσθέτοντας ότι το Ισραήλ σκοτώνει αμάχους διότι είναι ανίκανο να νικήσει τους εχθρούς του.

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την πολεμική κλιμάκωση στον Λίβανο, παρά τις διαβεβαιώσεις της Ουάσινγκτον ότι δεν γνώριζε τα σχέδια του Ισραήλ εκ των προτέρων.

«Οι ΗΠΑ και γνωρίζουν και αναμειγνύονται», είπε προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν «χρειάζεται μία νίκη του σιωνιστικού καθεστώτος πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου».

Τουλάχιστον 15 νεκροί από τα σημερινά ισραηλινά πλήγματα

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σήμερα από τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον πέντε χωριών του Λιβάνου, εκ των οποίων δύο, να βρίσκονται σε ορεινές περιοχές μακριά από τα προπύργια της Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

«Πλήγμα του ισραηλινού εχθρού» στο χωριό Ζουν, στο όρος Σουφ νότια της Βηρυτού, προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, επισήμανε το υπουργείο.

Άλλο πλήγμα εναντίον του Μααϊσράχ, ενός σιιτικού χωριού στην επαρχία Κεσερουάν η πλειονότητα των κατοίκων του οποίου είναι χριστιανοί, σκότωσε τρεις ανθρώπους, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Εξάλλου επιδρομές του Ισραήλ σε τρεις περιοχές στον νότιο Λίβανο προκάλεσαν τον θάνατο οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Μία κάτοικος του χωριού Μααϊσράχ, που βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια της Βηρυτού, δήλωσε σε τηλεφωνική της επικοινωνία με το AFP ότι από την ισραηλινή επιδρομή καταστράφηκαν «ένα σπίτι και ένα καφέ».

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι εξαπολύει πλήγματα «ευρείας κλίμακας» στον νότιο Λίβανο και την κοιλάδα Μπεκάα, προπύργια της Χεζμπολάχ, λίγες ώρες αφού επισήμανε ότι αναχαίτισε πύραυλο που εκτόξευσε το σιιτικό λιβανέζικο κίνημα εναντίον του Τελ Αβίβ.

 




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-25 14:29:15

Back to top button