Οικονομία

Οι επόμενες κινήσεις της Aegean για την τεχνική βάση και το κέντρο εκπαίδευσης

Την υλοποίηση του πλάνου της για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος υπηρεσιών υποστήριξης για την αερομεταφορά στην Ελλάδα συνεχίζει η Aegean, έχοντας ήδη ολοκληρώσει περίπου το 70% του επενδυτικού σχεδίου ύψους 140 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο του 2022.

Οι δύο κύριοι πυλώνες της συγκεκριμένης επένδυσης αφορούν τη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Υπηρεσιών Συντήρησης Πτητικών Μέσων και του πρώτου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων, σε ένα από τα πρώτα «πράσινα» hangar της Ευρώπης, τα οποία χθες «άνοιξαν» για πρώτη φορά σε εκπροσώπους των ελληνικών μέσων ενημέρωσης.

Όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean, Δημήτρης Γερογιάννης κατά τη διάρκεια της σχετικής δημοσιογραφικής ενημέρωσης, πρόκειται για μία επένδυση που ολοκληρώθηκε σχεδόν μέσα σε ένα χρόνο «αφού πραγματοποιήσαμε μια εκτεταμένη ανακατασκευή του παλιού και εγκαταλελειμμένου για πάνω από 10 χρόνια υπόστεγου της παλιάς Ολυμπιακής και αφού προχωρήσαμε σε ενεργειακή αναβάθμιση και εγκατάσταση πάνελ, δημιουργώντας ένα μοναδικό φωτοβολταϊκό πάρκο 25km² στην οροφή. Ένα πράσινο hangar που φιλοξενεί τις υπηρεσίες συντήρησης που εκτελούμε τόσο για εμάς, όσο και πλέον για τρίτους και ένα σύγχρονο κέντρο εκπαίδευσης πιλότων και πληρωμάτων καμπίνας με 4 προσομοιωτές, οι οποίοι θα γίνουν 7 στην πλήρη ανάπτυξή του τα επόμενο χρόνια».

Ο κ. Γερογιάννης τόνισε ακόμη ότι η επένδυση έχει προστιθέμενη αξία για τη χώρα «καθώς από την πρώτη μέρα λειτουργίας προσελκύουμε ξένες αεροπορικές εταιρίες παρέχοντας υπηρεσίες βαριάς συντήρησης στα αεροσκάφη τους και εκπαίδευσης πληρωμάτων στους προσομοιωτές του κέντρου. Φυσικά, η επένδυση στις νέες εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και συντήρησης που δημιουργούμε συνοδεύεται και από μια σταθερή επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο που αποτελεί και την καρδιά αυτών των επενδύσεων. Έτσι, έχουμε ήδη πάνω από 90 πιλότους στα πιλοτήριά μας από το πρώτο πρόγραμμα υποτροφιών για πιλότους που ξεκίνησε το 2018, ενώ τον επόμενο μήνα θα αποφοιτήσουν και οι πρώτοι 27 απόφοιτοι από το αντίστοιχο πρόγραμμα υποτροφιών για μηχανικούς που υλοποιούμε από το 2022».

Η τεχνική βάση

Στην τεχνική βάση απασχολούνται αυτή τη στιγμή 384 άτομα και ο στόχος είναι ο αριθμός αυτός να αυξάνεται κατά 10% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, στα πλάνα είναι η προσέλκυση περαιτέρω πελατών από το εξωτερικό που να αξιοποιούν τις υπηρεσίες της Aegean Technics.

Η Aegean Technics ξεκίνησε επίσημα να προσφέρει υπηρεσίες συντήρησης εντός του νέου υποστέγου τον περασμένο Ιούλιο όταν και πιστοποιήθηκε από την ΑΠΑ. Η νέα τεχνική βάση διαθέτει δυνατότητα διενέργειας βαριάς συντήρησης και επισκευής αεροσκαφών σε έως και 12 θέσεις συντήρησης, επισκευής και τεχνικού ελέγχου για αεροσκάφη και πτητικά μέσα διαφόρων τύπων και στην ωρίμανση του το δυναμικό της τεχνικής βάσης προβλέπει 500.000 ώρες βαριάς συντήρησης. Στην τεχνική βάση πραγματοποιείται κυρίως η βαριά συντήρηση των αεροσκαφών με εργαλεία και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας στα δομικά στοιχεία και σε όλα τα συστήματα του αεροσκάφους, ενώ παράλληλα, πραγματοποιούνται καθημερινές εργασίες συντήρησης, οι οποίες απαιτούν χρήση υπόστεγου.

aegean_cae_simulator

Κέντρο εκπαίδευσης

Όσον αφορά το νέο εκπαιδευτικό κέντρο της Aegean, το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με την CAE και αποτελεί τον πιο τεχνολογικά αναβαθμισμένο και σύγχρονο κόμβο αεροπορικής εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, λειτουργώντας σε συνεργασία με την CAE, είναι μία επένδυση ύψους 36 εκατ. ευρώ. Στην πλήρη ανάπτυξή του θα περιλαμβάνει έως και 7 προσομοιωτές πλήρους πτήσης, τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίοι θα καλύπτουν ανάγκες εκπαίδευσης πιλότων για αεροσκάφη τύπου Airbus, Boeing και ATR.

Μέχρι σήμερα έχουν ήδη εγκατασταθεί 4 προσομοιωτές πλήρους πτήσης (σε συνεργασία με την CAE, η οποία ανέλαβε την κατασκευή, τη διαχείριση και τη συντήρηση των συστημάτων) συμπεριλαμβανομένων δύο Airbus A320, ενός Boeing 737NG και ενός ATR 72-600, με διαθέσιμο χώρο για 3 επιπλέον προσομοιωτές πλήρους πτήσης. Στην πλήρη του ανάπτυξη, θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους (42.000 ώρες εκπαίδευσης πιλότων) και να υποστηρίξει τις ανάγκες εκπαίδευσης ακόμη περισσότερων πληρωμάτων καμπίνας.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, μέχρι πρότινος, όλα τα πληρώματά της Aegean εκπαιδεύονταν στο εξωτερικό, ενώ μια εκπαίδευση τεσσάρων ωρών απαιτούσε απουσία από τις πτήσεις για δύο ημέρες, γεγονός που οδηγούσε σε επιχειρησιακές δυσκολίες. Σήμερα, το κέντρο καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της Aegean και κανείς από τους πιλότους και τα πληρώματα καμπίνας δεν χρειάζεται να μεταβεί στο εξωτερικό.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-25 07:30:37

Back to top button