Πολιτική

Αξιώσεις Ερντογάν στο Αιγαίο χωρίς να αποκλίνει από τις τουρκικές «κόκκινες γραμμές»

Μπορεί ως προς το Κυπριακό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ήταν προκλητικός από το βήμα του ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους, όμως, μιλώντας για την ανατολική Μεσόγειο, στάθηκε σε «συνεργασίες στο Αιγαίο». Αναλύοντας τον λόγο του Τούρκου προέδρου, οι δηλώσεις του φαίνεται πως αντανακλούν τις τουρκικές αξιώσεις για δικαιώματα σε αυτές τις περιοχές και όχι σε… γέφυρες προς την ελληνική πλευρά. Ζητά ούτε λίγο, ούτε πολύ διευθέτηση του θέματος θαλασσίων ζωνών χωρίς να αποκλίνει από τις δικές του «κόκκινες γραμμές».

«Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο Πέλαγος και την ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας όπου τα νόμιμα συμφέροντα όλων των πλευρών γίνονται σεβαστά.

Είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής να αναπτυχθεί συνεργασία, ιδίως σε σχέση με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και του θαλάσσιου εμπορίου.

Η Τουρκία είναι έτοιμη για μία εποικοδομητική συνεργασία σε όλα τα θέματα, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Περιμένουμε την ίδια προσέγγιση από τους γείτονές μας. Ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, ο ρόλος-κλειδί της Τουρκίας είναι αναμφισβήτητος.

Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα που έχει ανακηρυχθεί στα βόρεια και δυτικά του νησιού της Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα γύρω από ολόκληρο το νησί», είπε σχετικά ο Τούρκος πρόεδρος.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-24 19:01:25

Back to top button