Κόσμος

Το Μιζούρι θα εκτελέσει άνδρα παρά τις ασυνήθιστες εκκλήσεις της οικογένειας του θύματος και των εισαγγελέων

Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Το Μιζούρι έχει προγραμματίσει την εκτέλεση ενός θανατοποινίτη την Τρίτη, παρά τις αντιρρήσεις των εισαγγελέων που υποστηρίζουν ότι καταδικάστηκε άδικα.

Ο Marcellus “Khaliifah” Williams, 55 ετών, πρόκειται να σκοτωθεί με θανατηφόρα ένεση, ακόμη και όταν το γραφείο του εισαγγελέα της κομητείας Σεντ Λούις, που αρχικά τον καταδίκασε, προσπάθησε να ανατραπεί η υπόθεσή του.

Οι εισαγγελείς έχουν εκφράσει ανησυχίες για την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων DNA που συνδέουν τον Ουίλιαμς με τη δολοφονία της Λίσα Γκέιλ το 1998 και έχουν πει ότι ο Ουίλιαμς δεν είχε δίκαιη δίκη.

Αν και η εισαγγελία και η οικογένεια του θύματος υποστήριξαν μια συμφωνία για την αποφυγή της θανατικής ποινής του, ο Ρεπουμπλικανός γενικός εισαγγελέας του Μιζούρι, Άντριου Μπέιλι, έχει αγωνιστεί για να επιτρέψει την εκτέλεση της.

«Το κοινό δεν θέλει να προχωρήσει αυτή η εκτέλεση. Η οικογένεια του θύματος δεν θέλει να προχωρήσει αυτή η εκτέλεση και το γραφείο του εισαγγελέα της κομητείας του Σεντ Λούις δεν θέλει να προχωρήσει αυτή η εκτέλεση», δήλωσε ο Τζόναθαν Ποτς, ένας από τους δικηγόρους της Ουίλιαμς, σε συνέντευξή του τη Δευτέρα.

«Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα, που δεν είχε καμία σχέση με αυτό, είναι εκείνοι που προσπαθούν να τον οδηγήσουν στο θάλαμο του θανάτου. Είναι αρκετά εντυπωσιακό και εξαιρετικό».

Ο Ουίλιαμς, ο οποίος εδώ και καιρό διατηρούσε την αθωότητά του, καταδικάστηκε για τη δολοφονία πρώτου βαθμού της Γκέιλ, μιας κοινωνικής λειτουργού και πρώην ρεπόρτερ του St Louis Post-Dispatch.

Ο Ουίλιαμς κατηγορήθηκε ότι εισέβαλε στο σπίτι της Γκέιλ, τη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου και ότι έκλεψε πολλά από τα υπάρχοντά της, αλλά κανένα ιατροδικαστικό στοιχείο δεν συνέδεε τον Ουίλιαμς με το μαχαίρι ή τη σκηνή.

Ο Ουίλιαμς, ο οποίος υπηρετεί ως ιμάμης στη φυλακή του και έχει αφιερώσει τον χρόνο του στην ποίηση, δύο φορές σταμάτησε την εκτέλεσή του την τελευταία στιγμή. Ήταν λίγες μέρες πριν την εκτέλεση τον Ιανουάριο του 2015, όταν το ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας του Μιζούρι έδωσε στους δικηγόρους του περισσότερο χρόνο για εξέταση DNA. Τον Αύγουστο του 2017, ο Έρικ Γκρέιτενς, ο τότε Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης, έδωσε αναβολή ώρες πριν από την προγραμματισμένη εκτέλεση, επικαλούμενος τεστ DNA στο μαχαίρι, το οποίο δεν έδειξε ίχνος DNA του Ουίλιαμς.

Ο Γκρέιτενς δημιούργησε μια επιτροπή για να επανεξετάσει την υπόθεση, αλλά όταν ανέλαβε ο Μάικ Πάρσον, ο σημερινός Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης, διέλυσε αυτό το συμβούλιο και πίεσε να προχωρήσει η εκτέλεση.

Τον Ιανουάριο, ο Γουίσλεϊ Μπελ, ο Δημοκρατικός εισαγγελέας στο Σεντ Λούις, ο οποίος έχει υπερασπιστεί τις μεταρρυθμίσεις στην ποινική δικαιοσύνη, κατέθεσε πρόταση για την ανατροπή της καταδίκης του Ουίλιαμς. Ο Μπελ ανέφερε επανειλημμένες εξετάσεις DNA που διαπίστωσαν ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα του Ουίλιαμς δεν ήταν στο μαχαίρι.

«Ο δολοφόνος της κυρίας Γκέιλ άφησε πίσω του σημαντικά φυσικά στοιχεία. Κανένα από αυτά τα φυσικά στοιχεία δεν μπορεί να συνδεθεί με τον κ. Ουίλιαμς», έγραψε το γραφείο του, προσθέτοντας: «Νέα στοιχεία δείχνουν ότι ο κ. Ουίλιαμς είναι στην πραγματικότητα αθώος. Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο συνήγορος του Ουίλιαμς εκείνη την εποχή ήταν αναποτελεσματικός και ότι οι προκάτοχοί του στην εισαγγελία του Σεντ Λούις είχαν αφαιρέσει με αθέμιτο τρόπο τους μαύρους ενόρκους από το να συμμετάσχουν στη δίκη.

Ωστόσο, πρόσθετες δοκιμές στο μαχαίρι, αποκάλυψε ότι το προσωπικό της εισαγγελίας δεν είχε χειριστεί σωστά το όπλο μετά τη δολοφονία – αγγίζοντας το χωρίς γάντια πριν από τη δίκη, ανέφερε το γραφείο του Μπελ. Ένας ιατροδικαστής κατέθεσε ότι ο λάθος χειρισμός του όπλου κατέστησε αδύνατο να προσδιοριστεί εάν τα δακτυλικά αποτυπώματα του Ουίλιαμς θα μπορούσαν να ήταν στο μαχαίρι νωρίτερα.

Τον Αύγουστο, ο Ουίλιαμς και οι εισαγγελείς κατέληξαν σε συμφωνία να σταματήσουν την εκτέλεσή του: δεν θα υποστήριζε καμία αμφισβήτηση για φόνο πρώτου βαθμού με αντάλλαγμα μια νέα ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς αναστολή. Οι δικηγόροι του είπαν ότι η συμφωνία δεν αποτελούσε παραδοχή ενοχής και ότι είχε σκοπό να σώσει τη ζωή του, ενώ αναζητούσε νέα στοιχεία για να αποδείξει την αθωότητά του. Ένας δικαστής υπέγραψε τη συμφωνία, όπως και η οικογένεια του θύματος, αλλά ο γενικός εισαγγελέας την αμφισβήτησε και το ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας την εμπόδισε.

«Δεν έχει χάσει την ελπίδα του»

Τη Δευτέρα, οι δικηγόροι του Ουίλιαμς ζήτησαν να σταματήσει η εκτέλεση με βάση τα επιχειρήματα ότι ο εισαγγελέας στην υπόθεση του 2001 είχε αποκλείσει έναν μαύρο ένορκο επειδή έμοιαζε του Ουίλιαμς. Αλλά το ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας απέρριψε αυτό το αίτημα. Ο κυβερνήτης απέρριψε επίσης αίτημα επιείκειας, το οποίο είχε τονίσει ότι η οικογένεια του θύματος ήταν αντίθετη στην εκτέλεση.

Ο γενικός εισαγγελέας υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ο εισαγγελέας εκείνη την εποχή αρνήθηκε τα φυλετικά κίνητρα για την απομάκρυνση των μαύρων ενόρκων και υποστήριξε ότι δεν υπήρχε τίποτα ακατάλληλο στο να αγγίξεις το όπλο της δολοφονίας χωρίς γάντια εκείνη τη στιγμή.

Το γραφείο του Μπέιλι έχει επίσης προτείνει ότι άλλα στοιχεία δείχνουν την ενοχή του Ουίλιαμς, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων δυο μαρτύρων που επικαλούνται ότι ο Ουίλιαμς ομολόγησε, ωστόσο οι δικηγόροι του Ουίλιαμς, υποστήριξαν ότι και οι δύο αυτοί μάρτυρες δεν ήταν αξιόπιστοι, λέγοντας ότι είχαν καταδικαστεί για κακουργήματα και είχαν κίνητρο να καταθέσουν με 10.000 προσφορά ανταμοιβής.

Ο Πάρσον υπερασπίστηκε την εκτέλεση σε δήλωσή του τη Δευτέρα, λέγοντας ότι οι δικηγόροι του Ουίλιαμς «επέλεξαν να θολώσουν τα νερά σχετικά με στοιχεία DNA, αξιώσεις των οποίων τα δικαστήρια έχουν επανειλημμένα απορρίψει». Είπε ότι ο Ουίλιαμς είχε «εξαντλήσει τη δέουσα διαδικασία και κάθε δικαστική οδό», προσθέτοντας: «Τα γεγονότα είναι ότι ο κ. Ουίλιαμς κρίθηκε ένοχος, όχι από το Γραφείο του Κυβερνήτη, αλλά από μια κριτική επιτροπή συναδέλφων του, και επικυρώθηκε από τα Δικαστήρια».

Ο Μπελ είπε σε δήλωση το βράδυ της Δευτέρας ότι η εισαγγελία του Σεντ Λούις «θα συνεχίσει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σώσει τη ζωή του».

Ο δικηγόρος του Ουίλιαμς είπε ότι η υπόθεση θα δημιουργήσει περαιτέρω δυσπιστία στην ποινική διαδικασία: «Ο μόνος τρόπος που μπορείτε να δημιουργήσετε την εμπιστοσύνη του κοινού στο δικαστικό σύστημα είναι εάν το σύστημα είναι πρόθυμο να παραδεχτεί τα δικά του λάθη… Το κοινό βλέπει το σύστημα δικαιοσύνης να είναι πιο δυσλειτουργικό εδώ».

Η Μισέλ Σμιθ, συνδιευθύντρια του Missourians to Abbolish the Death Penalty, είπε ότι εργαζόταν με τον Ουίλιαμς από το 2021 και τον θεωρούσε μέντορα. Του μίλησε πρόσφατα μετά τη μεταφορά του στις εγκαταστάσεις με το θάλαμο εκτέλεσης: «Είναι πάντα σε καλή διάθεση. Είναι πολύ πνευματικός και προσγειωμένος στην πίστη του. Και πάντα ρωτάει για τους άλλους ανθρώπους. Ήθελε να μάθει πώς τα πάω, γιατί ακριβώς αυτός είναι».

Και πρόσθεσε: «Σημαίνει τόσα πολλά για τόσους πολλούς ανθρώπους. Είναι φίλος, πατέρας, παππούς, γιος. είναι δάσκαλος. Είναι πνευματικός σύμβουλος πολλών άλλων νεαρών ανδρών. Η απουσία του θα ήταν μεγάλη ζημιά για τόσους πολλούς ανθρώπους».

Η Σμιθ είπε ότι ελπίζει η περίπτωσή του θα βοηθούσε το κοινό να καταλάβει ότι «η θανατική ποινή δεν λειτουργεί».

Η εκτέλεση του Ουίλιαμς είναι μία από τις πέντε προγραμματισμένες σε όλες τις ΗΠΑ σε περίοδο μίας εβδομάδας. Την Παρασκευή, η Νότια Καρολίνα εκτέλεσε έναν άνδρα λίγες μέρες αφότου ο κύριος μάρτυρας της πολιτείας ανακάλεσε την κατάθεσή του.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-24 21:09:15

Back to top button