Κόσμος

«Τέλος χρόνου για τη Χεζμπολάχ»: Οι Ισραηλινοί ξαναχτυπούν τη Βηρυτό

Την κλιμάκωση των επιθετικών επιχιερήσειων στο Λίβανο προανήγγειλε ο ισραηλινός στρατός περνώντας σε νέα φάση εκτεταμένων αεροπορικών επιδρομών με στόχο την  Χεζμπολάχ.

«Δεν πρέπει να δοθεί αναβολή στη Χεζμπολάχ», δήλωσε ο Χέρζι Χαλέβι, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, σύμφωνα τον Ισραηλινό στρατό.

«Συνεχίστε με πλήρη ισχύ. Θα επιταχύνουμε σήμερα τις επιθετικές επιχειρήσεις και θα ενισχύντας τους σχηματισμούς. Η κατάσταση απαιτεί συνεχή σθεναρή δράση σε όλους τους τομείς», συνέχισε.

Το Ισραήλ και την Τρίτη συνέχισε τις αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο χτυπώντας ξανά τη Βηρυτό, από τις οποίες τουλάχιστον 558 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων 50 παιδιά και 94 γυναίκες, δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Φιράς Αμπιάντ.

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) και μαρτυρίες.

Το IDF είπε ότι η επίθεση ήταν ένα «στοχευμένο χτύπημα».

Φωτογραφίες του IDF με πυραύλους μέσα σε σπίτια στο Λίβανο

Την ίδια στιγμή με την δημοσιοποίηση βίντεο και φωτογραφιών, ο ισραηλινός στρατός, επιχειρεί να στοιχειοθετήσει, ότι μέλη της Χεζμπολάχ χρησιμοποιούν κατοικίες αμάχων στο Λίβανο ως αποθήκες όπλων και χρησιμοποιούν πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες, μετά την αιματηρότερη επίθεση κατά κατοικημένων περιοχών.

Σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι εξήγησε ότι οι IDF προειδοποίησαν κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών του νοτίου Λιβάνου να απομακρυνθούν από τα χωριά τους, όπου η Χεζμπολάχ έχει αναπτύξει έντονη στρατιωτική παρουσία, για να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Ο ίδιος υποστήριξε, ωστόσο, ότι η Χεζμπολάχ υπονόμευσε τις προσπάθειες απομάκρυνσης αμάχων υποχρεώνοντάς τους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

«Αυτό είναι μέρος της στρατηγικής της Χεζμπολάχ να χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες για τις τρομοκρατικές δραστηριότητές της», είπε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού

«Σήμερα αποκαλύψαμε πώς αποθηκεύουν φονικά όπλα σε σπίτια αμάχων θέτοντας σε κίνδυνο αθώες ζωές», πρόσθεσε.

Εκτός από το βίντεο οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες οπλικών συστημάτων της Χεζμπολάχ, ανάμεσά τους και μια ρουκέτα μεγάλου βεληνεκούς κρυμμένη σε σπίτι. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι η ρουκέτα, που ήταν τοποθετημένη πάνω σε υδραυλικό σύστημα, είχε στο σταυρόνημά της περιοχή με αμάχους στο Ισραήλ κι ότι ήταν έτοιμη προς εκτόξευση.

«Αυτή η ρουκέτα είναι ένας μόνος από τους 1.300 στόχους που πλήξαμε στον Λίβανο, περιλαμβανομένων πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς, βαρέων ρουκετών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αυτά τα όπλα επρόκειτο να προκαλέσουν σημαντική ζημιά εντός του Ισραήλ», ανέφερε η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Το βίντεο έδειξε επίσης εικόνες ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς κρυμμένους μέσα σε σοφίτες κατοικιών σε χωριά του νότιου Λιβάνου. Η αποκάλυψη του Ισραηλινού Στρατού εγείρει διεθνείς ανησυχίες για τη συνεχιζόμενη χρήση αμάχων και κατοικημένων περιοχών από τη Χεζμπολάχ, προκειμένου να προστατέψει το οπλοστάσιό της, κλιμακώνοντας περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή.

Πάνω από 500 οι νεκροί στον Λίβανο από ισραηλινές επιθέσεις

Οι εντατικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον της Χεζμπολάχ σκότωσαν τουλάχιστον 558, ανθρώπους δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Φιράς Αμπιάντ. Ανάμεσά τους, περιλαμβάνονται 50 παιδιά και 94 γυναίκες, ενώ 1.835 είναι οι τραυματίες.

Συνολικά, στην επιχείρηση που βαφτίστηκε «Northern Arrows» («Βέλη του βορρά») χτυπήθηκαν χθες «περίπου 1.600» θέσεις των «τρομοκρατών» στον νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα, διευκρίνισε αργά χθες βράδυ, ανάμεσά τους «εκατοντάδες στόχοι» που χτυπήθηκαν «τις τελευταίες ώρες».

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι στη διάρκεια της νύκτας έπληξε δεκάδες στόχους του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ στον Λίβανο, μετά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς της χθεσινής ημέρας εναντίον περίπου 1.600 στόχων που κόστισαν τη ζωή σε 492 ανθρώπους.

«Στη διάρκεια της νύκτας της Δευτέρας προς Τρίτη ο στρατός έπληξε δεκάδες στόχους της Χεζμπολάχ σε πολλές περιοχές στον νότιο Λίβανο», επεσήμαναν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σε ανακοίνωσή τους.

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί ότι εξαπέλυσε πολλές επιθέσεις με ρουκέτες Fadi εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών στόχων, μεταξύ των οποίων και ένα εργοστάσιο εκρηκτικών σε βάθος 60 χιλιομέτρων στο έδαφος του Ισραήλ.

Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους από χθες

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε σήμερα όποιον έχει επιρροή στη Μέση Ανατολή ή αλλού να επιδιώξει την αποτροπή της περαιτέρω κλιμάκωσης των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την απότομη όξυνση της κατάστασης.

«Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ Φόλκερ Τουρκ καλεί σήμερα όλα τα Κράτη και τις πλευρές με επιρροή στην περιοχή και πέραν αυτής να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση και να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου», δήλωσε εκπρόσωπος του Τουρκ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Στην ίδια ενημέρωση, ο Αμπντισανίρ Αμπουμπακάρ, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στον Λίβανο, δήλωσε ότι κάποια νοσοκομεία στον Λίβανο έχουν γεμίσει από τους χιλιάδες τραυματίες που φθάνουν εκεί, πολλοί εκ των οποίων φέρουν τραύματα στα μάτια και το πρόσωπο.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι από τη σοβαρή κλιμάκωση των επιθέσεων που είδαμε χθες. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χθες και σήμερα το βράδυ και ο αριθμός τους δεν σταματά να αυξάνεται», δήλωσε εκπρόσωπος της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) Μάθιου Σόλτμαρς σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-24 15:45:29

Back to top button