Κόσμος

Πεκίνο: Νέα μέτρα για την τόνωση της κινεζικής οικονομίας

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας παρουσίασε μια σημαντική δέσμη μέτρων την Τρίτη, με στόχο την αναζωογόνηση της οικονομίας της χώρας, η οποία φαίνεται να χάνει τον στόχο για ανάπτυξη 5%.

Ο διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, Παν Γκονσένγκ, ανακοίνωσε σχέδια για τη μείωση του κόστους δανεισμού και τη δυνατότητα των τραπεζών να αυξήσουν τις χορηγήσεις τους.

Τα χρηματιστήρια στην Ασία σημείωσαν άλμα μετά την ανακοίνωση του Παν.

Μιλώντας σε μια σπάνια συνέντευξη Τύπου μαζί με αξιωματούχους από δύο άλλες χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές, ο Παν δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει το ποσό των μετρητών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες σε αποθεματικό.

Το υποχρεωτικό αποθεματικό θα μειωθεί αρχικά κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, σε μια κίνηση που αναμένεται να απελευθερώσει περίπου 142 δισ. δολάρια.

Ο Παν πρόσθεσε ότι μπορεί να γίνει και άλλη μείωση αργότερα μέσα στο έτος.

Περαιτέρω μέτρα που αποσκοπούν στην τόνωση της αγοράς ακινήτων της Κίνας περιλαμβάνουν τη μείωση των επιτοκίων για τα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια και τη μείωση της ελάχιστης προκαταβολής για όλους τους τύπους κατοικιών στο 15%.

Ο κλάδος των ακινήτων παλεύει με μια απότομη ύφεση από το 2021.

Αρκετοί εργολάβοι έχουν καταρρεύσει, αφήνοντας μεγάλο αριθμό απούλητων κατοικιών και ημιτελή οικοδομικά έργα.

Τα νέα μέτρα τόνωσης της κινεζικής οικονομίας από την κεντρική τράπεζα ανακοινώθηκαν λίγες ημέρες μετά τη μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια.

Η είδηση ώθησε τις τιμές των μετοχών προς τα πάνω και οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ έκλεισαν με άνοδο άνω του 4%.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-24 12:59:44

Back to top button