Οικονομία

Η αναδρομική αύξηση από Eurostat και τα αντίμετρα

Η Eurostat, θα εγγράψει αναδρομικά από το 2012 τους αναβαλλόμενους τόκους του δευτέρου Μνημονίου ύψους 12,4 δισ. ευρώ στο ύψος του Δημοσίου Χρέους στις 31-12-2023 και μένει να φανεί εάν η ανακοίνωση θα γίνει εντός Οκτωβρίου ή θα αναβληθεί για τον ερχόμενο Απρίλιο.

Η απόφαση της Eurostat είναι οριστική και κοινοποιήθηκε χθες στις ελληνικές αρχές οι οποίες με τη σειρά τους έχουν φροντίσει να ενημερώσουν τις αγορές.

Η ενσωμάτωση των τόκων θα οδηγήσει σε αναθεώρηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες από 161,9% πέρυσι σε περίπου 167%, αλλά η επιβάρυνση αυτή δεν αποκλείεται ακόμα και να εξουδετερωθεί πλήρως (ή τουλάχιστον μερικώς) εξαιτίας της παράλληλης τακτικής αναθεώρησης της Eurostat στη βάση υπολογισμού του ΑΕΠ (από το 2015 στο 2020) για όλα τα κράτη μέλη.

Αρμόδιες πηγές σπεύδουν να διευκρινίσουν πως η στατιστική ενσωμάτωση των τόκων στο Δημόσιο Χρέος δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα, ούτε στο ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών του δημοσίου, ούτε στις δημοσιονομικές ανάγκες καθώς οι επιβαρύνσεις τόκων έχουν ληφθεί υπόψη σε δεδουλευμένη βάση, σύμφωνα με τους κανόνες της Eurostat.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως δεν μεταβάλλεται ούτε το Debt Sustainability Analysis, όπου επίσης έχουν ληφθεί σχετικές παραδοχές, ενώ για όλα τα παραπάνω είναι ενήμερες οι αγορές. Δεν επηρεάζεται επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μονοπάτι μείωσης του Δημοσίου Χρέους. Σύμφωνα με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, χώρες με χρέος υψηλότερο του 90% του ΑΕΠ θα πρέπει να καταγράφουν ετήσια μείωση κατά τουλάχιστον μία μονάδα, κανόνα τον οποίο και μετά την αναθεώρηση η Ελλάδα υπερκαλύπτει.

Σε πρακτικό επίπεδο, το Δημόσιο Χρέος στη στατιστική του αποτύπωση θα ψηλώσει κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες από το 2024 και θα συνεχίσει να αυξάνεται έως το 2032 κατά 1,2 δισ. ευρώ το χρόνο, οδηγώντας τη συνολική επιβάρυνση στα 23 δισ. ευρώ έως το 2032 . Η αποπληρωμή των τόκων αυτών, όμως, θα αρχίσει να γίνεται από το 2032, όπως προβλέπει η συμφωνία του 2018, με ρυθμό 1 με 1,2 δισ. ευρώ το χρόνο.

Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση έχει πάντως να κάνει με τις προβλέψεις του ΔΝΤ σχετικά με το ενδεχόμενο η Ιταλία να πάρει οσονούπω τα ηνία από την Ελλάδα στην ευρωζώνη σε σχέση με το ύψος του δημοσίου χρέους της ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ πρόσφατα είχε εκτιμήσει πως το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα υποχωρήσει στο 138,8% του ΑΕΠ το 2029, με την Ιταλία να παίρνει τότε τα σκήπτρα της πρωταθλήτριας χρέους με 144,9%. Μετά την ενσωμάτωση των αναβαλλόμενων τόκων η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει πρωταθλήτρια…




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-24 07:34:17

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button