Οικονομία

Σε δύο δόσεις οι επόμενες αλλαγές στο εργασιακό

Σε δύο δόσεις θα περάσουν οι αλλαγές στο εργασιακό (κατώτατος μισθός, συλλογικές διαπραγματεύσεις κλπ), σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του site σήμερα.gr από αρμόδια στελέχη.

Η πρώτη δόση του νέου εργασιακού θα έλθει στο τέλος του τρέχοντος φθινοπώρου (έως τα μέσα Νοεμβρίου) και βασικός κορμός του θα είναι η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας περί επαρκών μισθών (2022/2041).

Αν και η οδηγία αυτή αφορά όχι μόνο τον κατώτατο μισθό αλλά και τις συλλογικές συμβάσεις, το βάρος της εξειδίκευσης της από μεριάς υπουργείου Εργασίας αναμένεται να πέσει στον κατώτατο μισθό και όχι στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ενδεχόμενες αλλαγές στο καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων – ιδίως τον κλάδο – θα μπορούσαν να περιληφθούν σε μία δεύτερη δόση παρεμβάσεων, γύρω στα μέσα του 2025, με το βασικό αγκάθι να είναι η ρήτρα αντιπροσωπευτικότητας (σήμερα, 50%+1).

Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, η σημαντικότερη παρέμβαση αναμένεται να είναι η ρήτρα περί μη μελλοντικής μείωσης του.

Σχετικά, με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, από το Νοέμβριο του 2024 και έπειτα, βάσει της κοινοτικής οδηγίας, η κυβέρνηση οφείλει μόνο να διαμορφώσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την αύξηση της συνδικαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων στο 80%, για την εκτέλεση του οποίου θα δίνει αναφορά στις Βρυξέλλες.

Ουσιαστικότερες παρεμβάσεις σε σχέση με το πως συνάπτονται κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και ιδίως πως κηρήσσονται υποχρεωτικές ενδεχομένως να υπάρξουν, μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, εντός του 2025, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συμπληρώνοντας πως δεν για την ώρα δεν τίθεται ζήτημα επαναφοράς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ειδικά καθώς η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ έως το 2027.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-24 07:10:00

Back to top button