Πολιτική

Παναγιωτόπουλος: Δραματική αύξηση των μεταναστευτικών ροών, αν κλιμακωθεί η κρίση στον Λίβανο

Την δυσμενή πρόβλεψη ότι θα υπάρξει δραματική αύξηση μεταναστευτικών ροών αν υπάρξει κλιμάκωση της κρίσης στον Λίβανο, έκανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ωστόσο αν και ενημέρωσε ότι είχαμε 60% αύξηση σχέση με πέρισυ, δεν θεωρείται αυτό κρίση.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, ο κ. Παναναγιωτόπουλος τόνισε ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο φέτος σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2023 έχουμε αύξηση στις μεταναστευτικές ροές κατά 60% σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Προστασίας του Πολίτη.

Διευκρίνισε ότι το πρόβλημα είναι εντονότερο στο Νότιο Αιγαίο αλλά και στην Κρήτη με μετανάστες από την Βόρεια Αφρική και την Λιβύη. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε ότι πέρυσι όλη τη χρονιά στην Κρήτη είχαμε 77 αυξήσεις από Λιβύη και Αίγυπτο ενώ φέτος έχουμε ήδη 2800, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμησε πως η εικόνα αυτή «δεν συνιστά κρίση» και πως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

Ο αρμόδιος υπουργός, προσέθεσε πάντως ότι η κατάσταση θα εξελιχθεί σε δραματική αν υπάρξει κλιμάκωση της κρίσης στο Λίβανο.

Προσέθεσε εξάλλου ότι σε σύσκεψη με το υπουργείο Δικαιοσύνης, συζητήθηκε «η αυστηροποίηση ποινών όχι μόνο για τους εγκεφάλους των λαθροδιακινητών, αλλά και για όσους οδηγούν τα ταχύπλοα», προκειμένου να υπάρξει κίνητρο αποτροπής, ενώ σε σύσκεψη με τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας, έπεσε στο τραπέζι η αύξηση της παρουσίας των αρχών στα χερσαία σύνορα και στα νησιά του Αιγαίου.

Τέλος, αναφορικώς με την Τουρκία, τόνισε πως πάγια θέση της ελληνικής πλευράς είναι πως η γείτονα χώρα πρέπει να εφαρμόσει την συμφωνία για τις επιστροφές.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-23 16:46:08

Back to top button