ΣΕΞ

Το νο1 μυστικό για ανακούφιση από εξάψεις και εφιδρώσεις

Μια πρακτική που προσφέρει αδιαμφισβήτητη ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης θέτουν επί τάπητος οι ειδικοί – Δείτε ποια

YGEIAMOU.GR TEAM

Η εμμηνόπαυση, μια φυσιολογική φάση της ζωής κάθε γυναίκας, μπορεί να συνοδεύεται από ποικιλία συμπτωμάτων, όπως εξάψεις, αλλαγές διάθεσης και προβλήματα ύπνου. Παρά τις διάφορες τακτικές που χρησιμοποιούμε για την ανακούφιση από αυτά τα συμπτώματα, υπάρχει ένα λιγότερο συζητημένο αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικό «μυστικό»: η αυτοϊκανοποίηση. Μπορεί να είναι σίγουρα κάτι που δεν θα περίμενε κανείς, αλλά έρευνες δείχνουν ότι ο αυνανισμός μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης με τρόπους που ίσως δεν περιμένατε. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες μελέτες πραγματοποιήθηκε το 2024 από το Kinsey Instituter. Στην έρευνα συμμετείχαν 1.500 γυναίκες ηλικίας 40 έως 65 ετών στις ΗΠΑ, οι οποίες μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους με την εμμηνόπαυση και τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν για να ανακουφιστούν.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Σύμφωνα με τη μελέτη του Kinsey Institute, ο αυνανισμός μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός στην ανακούφιση από διάφορα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν βελτίωση σε συμπτώματα όπως διαταραχές διάθεσης και ύπνου, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, κολπική ξηρότητα και πονοκέφαλοι. Παρόλο που μόνο το 10% των γυναικών χρησιμοποιούν την αυτοϊκανοποίηση ως τακτική διαχείρισης της εμμηνόπαυσης, η ανακούφιση που προσφέρει φαίνεται να είναι εντυπωσιακή.

Ο αυνανισμός φαίνεται να προσφέρει ανακούφιση μέσω τριών βασικών μηχανισμών. Πρώτον, ενισχύει την απελευθέρωση ορμονών που βοηθούν στην καλύτερη ποιότητα ύπνου, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οι διαταραχές ύπνου είναι συχνές κατά την εμμηνόπαυση. Δεύτερον, μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη, λόγω της απελευθέρωσης ενδορφινών και άλλων χημικών ουσιών που συμβαίνουν κατά την κορύφωση, συνεισφέροντας στη χαλάρωση και στη βελτίωση της διάθεσης. Τρίτον, ο τακτικός αυνανισμός ενισχύει τη ροή του αίματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, συμβάλλοντας στη μείωση της ξηρότητας και της ατροφίας του κόλπου. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι ο αυνανισμός μπορεί να γίνει μια αποτελεσματική στρατηγική για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής κατά την εμμηνόπαυση.

Είναι ενδιαφέρον ότι λιγότερο από το 50% των γυναικών έχουν συζητήσει για την εμμηνόπαυση με τον γιατρό τους, και ακόμα λιγότερες έχουν μιλήσει για τον αυνανισμό. Αυτό δείχνει ότι και τα δύο θέματα παραμένουν ταμπού σε πολλές ιατρικές συζητήσεις.

Τι να κάνετε;

Η ορμονική υποκατάσταση, η διατροφή και η άσκηση μπορούν, φυσικά, να είναι όλα ευεργετικά. Αλλά ήρθε η ώρα να προσθέσετε την αυτοϊκανοποίηση στις διαθέσιμες επιλογές. Η αυτοϊκανοποίηση δεν πρέπει να αποτελεί μέρος κάποιου μυστικού μενού. Είναι καιρός να τον αναγνωρίσουμε και να τον συζητήσουμε ανοιχτά ως ένα πολύτιμο «εργαλείο» για την αυτοφροντίδα στην εμμηνόπαυση.

Διαβάστε επίσης:

Εμμηνόπαυση: Πόσο επικίνδυνες είναι οι ημικρανίες και οι εξάψεις για τη γυνακεία καρδιά – Έρευνα απαντά

Eμμηνόπαυση: Πώς οι αλλαγές στη ρουτίνα του ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης

Εμμηνόπαυση: Το «αντίδοτο» που ανακουφίζει τα συμπτώματα και βελτιώνει την διάθεση

 


Δημοσιεύτηκε !

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button