Αθλητικά

Σίτι – Αρσεναλ: Γιατί τόσα νεύρα;

Τέσσερα γκολ – το τελευταίο στο 90’+8’. Μια αποβολή, σχετικά νωρίς, που ανέτρεψε τις ισορροπίες. Μάχη θηρίων στο πρώτο 45λεπτο, ένα άγριο μονότερμα στο δεύτερο. Ποδόσφαιρο υψηλής ποιότητας, αλλά και μπόλικο δράμα. Νεύρα, πολλά νεύρα. Και στο τέλος, τοξικές δηλώσεις που θύμιζαν ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού, κι όχι αγώνα της αγγλικής ποδοσφαιρικής ελίτ.

Η κυριακάτικη αναμέτρηση της Μάντσεστερ Σίτι με την Αρσεναλ στο «Ετιχαντ» (2-2) ήταν ένα από τα πιο συναρπαστικά, καθηλωτικά ματς που μας έχει χαρίσει η Πρέμιερ Λιγκ. Η αντιπαλότητα της πρωταθλήτριας των τεσσάρων τελευταίων ετών με τη δευτεραθλήτρια των δυο προηγούμενων σεζόν πέρασε στην επόμενη πίστα. Στις δυο συναντήσεις τους πέρυσι είχε μπει μόνο ένα γκολ (1-0 και 0-0). Είχαν καταγραφεί, στο σύνολο, μόλις έξι τελικές προσπάθειες στον στόχο. Πρόπερσι τα γκολ ήταν περισσότερα, αλλά 7-2 υπέρ της Σίτι. Τα παιχνίδια τους ήταν μάλλον ανιαρά. Ενώ στο χθεσινό, οι σφυγμοί χτύπησαν κόκκινο.

Στο 9ο λεπτό ο Ερλινγκ Χάαλαντ πέτυχε το 10ο τέρμα του στις πέντε πρώτες αγωνιστικές. Στην 105η του εμφάνιση με τη φανέλα της Σίτι συμπλήρωσε 100 γκολ. Μόνον ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε κατορθώσει να φτάσει τόσο γρήγορα σε αυτόν τον αριθμό στον 21ο αιώνα, την εποχή που έπαιζε στη Ρεάλ Μαδρίτης. Η Αρσεναλ «απάντησε» με τον Καλαφιόρι (22’) και προηγήθηκε στο σκορ με τον Γκάμπριελ (45’+1’). Αν δεν αναγκαζόταν να αγωνιστεί στο δεύτερο μισό του παιχνιδιού με 10 παίκτες από μία ανοησία του Τροσάρ, που αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα, ίσως να γινόταν η πρώτη ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ που θα νικούσε τη Σίτι στο «σπίτι» της εδώ και 22 μήνες.

Το δεύτερο 45λεπτο ήταν… γάτα – ποντίκι. Η Σίτι δημιούργησε 28 τελικές προσπάθειες για γκολ (10 από αυτές στα 13 πρώτα λεπτά), έναντι μιας της Αρσεναλ. Είχε κατοχή μπάλας 88%-12%. Αλλά ο γκολκίπερ, Ράγια, και η εξαιρετική άμυνα των «Κανονιέρηδων», άντεξαν στο σφυροκόπημα. Μέχρι το όγδοο λεπτό των καθυστερήσεων, που ο Στόουνς δεν επέτρεψε στους φιλοξενούμενους να φύγουν νικητές από αυτό το γήπεδο για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2015.

Εστω με παίκτη λιγότερο για 56 λεπτά, η Αρσεναλ δυσκόλεψε τη Σίτι όσο ποτέ άλλοτε στο πρωτάθλημα, στα χρόνια του Πεπ Γκουαρντιόλα. Φάνηκε και από την πρωτοφανή ένταση που υπήρξε στο ματς, αλλά και μετά από αυτό. Ο (συνήθως φρόνιμος) Χάαλαντ ήταν «εκτός εαυτού». Πέταξε την μπάλα στο κεφάλι του Γκάμπριελ. «Γκρέμισε» τον Τόμας Πάρτεϊ, για να του πάρει την μπάλα. Οταν ο 17χρονος Μάιλς Λιούις – Σκέλι πήγε να υπερασπιστεί τον συμπαίκτη του, ο Νορβηγός τον κοίταξε απαξιωτικά και του είπε: «Ποιος στον διάβολο είσαι εσύ;». Με τη λήξη του αγώνα πλησίασε τον Μικέλ Αρτέτα, λέγοντας στον προπονητή της Αρσεναλ: «Μείνε ταπεινός, εντάξει;». Προτού αποχωρήσει για τα αποδυτήρια έβρισε και τον Γκαμπριέλ Ζεσούς, που προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα: «Τι λες ρε; Βγάλε τον σκασμό, γ@@@μενε κλόουν».

Δεν είχε μόνον ο Χάαλαντ τα νεύρα του. Μετά το πρώτο γκολ της Αρσεναλ ο Γκουαρντιόλα γύρισε προς τον πάγκο της ομάδας του και κλώτσησε ένα κάθισμα. Ηταν έξαλλος με τον διαιτητή, ο οποίος είχε καλέσει κοντά του τους δυο αρχηγούς για να τους μιλήσει, όμως άφησε την Αρσεναλ να εκτελέσει το φάουλ (από το οποίο προήλθε το 1-1) προτού ο Γουόκερ προλάβει να επιστρέψει στη θέση του. «Την επόμενη φορά που θα μας καλέσει ο διαιτητής, θα του πούμε… έλα εσύ εδώ», δήλωσε στο τέλος ο Καταλανός, φανερά εκνευρισμένος.

Ο Τζον Στόουνς μίλησε υποτιμητικά για τους Λονδρέζους: «Δεν ξέρω αν η Αρσεναλ έχει γίνει εξπέρ στις σκοτεινές τέχνες του ποδοσφαίρου, αλλά το κάνουν διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Ξέρουμε τι πρέπει να περιμένουμε από αυτούς. Αλλοι το χαρακτηρίζουν έξυπνο, άλλοι, βρώμικο. Σίγουρα, χαλάει τον ρυθμό του παιχνιδιού».

Το σχόλιο του Μπερνάρντο Σίλβα ήταν η απάντηση στο ερώτημα «γιατί τόσα νεύρα;». Ο πορτογάλος μεσοεπιθετικός ένιωσε την ανάγκη να απαξιώσει την Αρσεναλ, έστω κι αν έπρεπε να πλέξει το εγκώμιο της Λίβερπουλ: «Η Λίβερπουλ είναι ανώτερη. Μάλλον επειδή έχει κερδίσει την Πρέμιερ Λιγκ, ενώ η Αρσεναλ, όχι. Μάλλον επειδή έχει πάρει Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ η Αρσεναλ, όχι. Η Λίβερπουλ έπαιζε με εμάς για να μας νικήσει. Τα ματς με την Αρσεναλ δεν είναι ίδια».

Οσο κι αν προσπαθεί να πείσει για το αντίθετο, η Σίτι βλέπει στην Αρσεναλ τον επόμενο βασικό ανταγωνιστή της για τον τίτλο. Το ίδιο και τα αθλητικά media της χώρας. Οχι μόνο δεν κατηγόρησαν τον Αρτέτα που σε όλο το δεύτερο μέρος έπαιξε… 5-4-0, όπως έκαναν όταν ο Ζοσέ Μουρίνιο «πάρκαρε το πούλμαν» μπροστά στην εστία της ομάδας του, αλλά και σχολίασαν με πολύ κολακευτικά λόγια τις αμυντικές αρετές της Αρσεναλ. Εκφράζοντας τους πολλούς, που συμπαθούν τον ισπανό τεχνικό και έχουν βαρεθεί να βλέπουν πρωταθλήτρια Αγγλίας τη Σίτι.

Εριξε και ο Αρτέτα λάδι στη φωτιά, κατηγορώντας τον διαιτητή ότι «χαρίστηκε» σε παίκτη της Σίτι για ένα παράπτωμα ίδιο με αυτό που οδήγησε στην αποβολή του Τροσάρ: «Μη με ρωτάτε για αυτή τη φάση. Είναι τόσο προφανής, που δεν χρειάζεται να τη σχολιάσω. Αν έχει δίκιο ο ρέφερι, περιμένω τα 100 επόμενα ματς της Πρέμιερ Λιγκ να είναι 11 εναντίον 10».

Η ένταση θύμισε την ιστορική «βεντέτα» του σερ Αλεξ Φέργκιουσον με τον Αρσέν Βενγκέρ, τότε που η Αρσεναλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν οι πιο ισχυρές ομάδες του αγγλικού πρωταθλήματος. Αλλά μεταξύ του Αρτέτα και του παλιού του «δασκάλου», προσωπική αντιπαλότητα δεν θα υπάρξει. Παρά την τόση ένταση, χθες, ο Αρτέτα δήλωσε υπερήφανος που με 10 παίκτες η ομάδα του άντεξε απέναντι στην «καλύτερη ομάδα του Κόσμου». Και ο Γκουαρντιόλα εξέφρασε τον θαυμασμό του για την αμυντική λειτουργία της Αρσεναλ.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-23 16:03:06

Back to top button