Οικονομία

Τα 2+1 ξένα funds που κοιτούν την ηλεκτρική διασύνδεση με Κύπρο

Τουλάχιστον τρία funds τελούν εν αναμονή των εξελίξεων για να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις σχετικά με την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector.

Η αναστροφή του κλίματος και το ξεμπλοκάρισμα του έργου μετά την συμφωνία της Αθήνας με τη Λευκωσία, «ξαναζεσταίνει» τις συζητήσεις με τη γαλλική εταιρεία Meridiam, το κρατικό αμερικανικό επενδυτικό fund DFC και το εμιρατινό fund TAQA, που εφόσον μετουσιώσουν σε οριστική συμφωνία το αρχικό τους ενδιαφέρον, η σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου του έργου, θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά, μαζί φυσικά με τη προσθήκη της Κυπριακής Δημοκρατίας με ποσοστό 30%.

Η ελληνική πλευρά θα ξαναπιάσει μαζί τους το νήμα των συζητήσεων αμέσως μόλις τακτοποιηθεί και η τελευταία ρυθμιστική εκκρεμότητα από κυπριακής πλευράς, η απόφαση της ΡΑΕΚ για το τελικό έσοδο, η οποία πρόκειται μάλλον να εκδοθεί σήμερα, ώστε αυθημερόν ο ΑΔΜΗΕ να αποστείλει στη Nexans την εντολή «Final Notice to Proceed» και να αρθεί το supension για το έργο.

Η εντολή στους Γάλλους κατασκευαστές είναι και το πρώτο από τα επόμενα βήματα για να επανεκκινήσουν οι διαδικασίες. Σε προ ημερών επιστολή της, η Nexans ανέφερε ότι δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα το βράδυ τη σχετική εντολή, τότε θα ενεργοποιηθεί ρήτρα η οποία θα επιβαρύνει σε πρώτη φάση το κόστος κατασκευής του καλωδίου με 10 εκατ. ευρώ. Εχει τη σημασία του ότι παρά τη σεναριολογία και τις πάμπολλες καθυστερήσεις, ο προϋπολογισμός του έργου παραμένει ακόμη στα 1,94 δισ ευρώ.

Το δεύτερο βήμα μετά την διακρατική συμφωνία αφορά τη συνέχιση των θαλασσίων ερευνών για τη πόντιση του καλωδίου (detail marine survey). Το νέο στάδιο των ερευνών θα γίνει από πλοίο που μέχρι πρότινος βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Μεσίνα στη Σικελία, αφού το «Ievoli Relume» της ιταλικής εταιρείας NextGeo, που διενεργεί για λογαριασμό της Nexans τις έρευνες βυθού για την διασύνδεση, έχει ολοκληρώσει τις εργασίες που είχε αναλάβει στο Καρπάθιο Πέλαγος.

Το τρίτο βήμα για να κλείσουν οι εκκρεμότητες αυτής της φάσης αφορά τις αποφάσεις για τον ισόποσο επιμερισμό του γεωπολιτικού ρίσκου, 50%-50% μεταξύ των καταναλωτών των δύο χωρών, έναντι αρχικής κατανομής 63% (Κύπριοι), 37% (Ελληνες). Το κεφάλαιο αυτό πρέπει να έχει κλείσει μέχρι την επόμενη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου και αφορά τόσο τις αλλαγές σε ρυθμιστικό επίπεδο, όσο και την ψήφιση ρύθμισης από το Κοινοβούλιο, με την οποία, όπως έγραψε το Euro2day.gr, το ελληνικό κράτος θα δεσμεύεται ότι στο σενάριο γεωπολιτικής εμπλοκής, θα είναι εκείνο που θα επιδοτήσει την επιπλέον επιβάρυνση στο λογαριασμό του καταναλωτή.

Η αλλαγή του κλίματος και το τέλος του πολύμηνου σίριαλ μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας επανεκκινούν τις συζητήσεις σε επενδυτικό επίπεδο. Στο παρελθόν και πολύ πριν το έργο μπει σε περιπέτειες, είχαν ακουστεί πολλά ονόματα, από το ισραηλινό fund Aluma και επενδυτές από τη Σαουδική Αραβία μέχρι επενδυτές από τα Εμιράτα και δυτικά funds.

Σε αυτή τη νέα φάση στην οποία μπαίνει το έργο, ζωντανό καταρχήν φαίνεται να παραμένει το αμερικανικό ενδιαφέρον από funds, ιδιωτικά και κρατικά, με πρώτο το Development Finance Corporation (DFC), που το Μάιο είχε αποστείλει σχετικό Letter Of Intent και είχε ενημερώσει ότι η συμμετοχή του θα αφορά είτε είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο (π.χ. με 10%) είτε δανειοδότηση, είτε ένα συνδυασμό των δύο. Ισχυρό φαίνεται επίσης ότι παραμένει το ενδιαφέρον της γαλλικής Meridiam, βασικού επενδυτή στο NeuConnect, της πρώτης ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Βρετανίας και Γερμανίας η οποία βρίσκεται ήδη στην φάση της κατασκευής.

Επίσης προ ημερών, μιλώντας στο Open, ο κύπριος πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης επανέφερε στην συζήτηση το ενδιαφέρον από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, λέγοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται μαζί τους σε προχωρημένες επαφές για τη σύσταση από κοινού εταιρείας που θα συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Είχε προηγηθεί επίσκεψη του ίδιου στο Αμπου Ντάμπι για την προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών στα ενεργειακά θέματα. Το ενδιαφέρον λέγεται ότι αφορά την κρατική εταιρεία TAQA, με την οποία πέρυσι, στο πλαίσιο της COP 28 στο Ντουμπάι, ο ΑΔΜΗΕ και το υπ. Ενέργειας της Κύπρου, είχαν υπογράψει σχετικό μνημόνιο. 




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-23 07:30:59

Back to top button