Ελλάδα

Λέκκας για σεισμούς στο Άγιο Όρος: «Στην πιο ακραία περίπτωση το ρήγμα θα δώσει 6 Ρίχτερ»

Για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στο Άγιο Όρος και τις δονήσεις των 4,6 και 4,1 Ρίχτερ που σημειώθηκαν εχθές στην περιοχή μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας σε συνέντευξή του σήμερα, Δευτέρα (23/9).

Ο κ. Λέκκας παρουσιάστηκε καθησυχαστικός επισημαίνοντας ότι «το σύνολο του Αγίου Όρους είναι ανθεκτικό».

«Εδώ και περίπου δύο μήνες ξεκίνησε η σεισμική δραστηριότατα που συνεχίστηκε με μικρούς σεισμούς. Πριν 20 μέρες είχαμε έξαρση της σεισμικότητας στην περιοχή και για να είμαστε προετοιμασμένοι κάναμε περιφερειακό συντονιστικό πρόγραμμα στον Πολύγυρο. Στην πιο ακραίο περίπτωση θα έχουμε έναν σεισμό 6 Ρίχτερ. Αναλύοντας τα επιστημονικά δεδομένα, βλέπουμε πως πρώτη φορά γνωρίζουμε αυτό το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε πριν από 2 μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Με βάση τα δεδομένα είδαμε πως το μέγεθος μπορεί σε ακραία περίπτωση να φτάσει τα 5,5 και 6 Ρίχτερ. Γι’ αυτό φτιάξαμε και το συντονιστικό. Θεωρώ πως τα πράγματα ελέγχονται και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το Άγιο Όρος έχει μοναστήρια που έχουν αντέξει χρόνια και πιστεύουμε πως δε θα υπάρχει πρόβλημα. Το σύνολο του Αγίου Όρους είναι ανθεκτικό» υπογράμμισε ο καθηγητής στην εκπομπή του MEGA.

 


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-23 09:21:33

Back to top button