Οικονομία

Πώς θα ρυθμιστούν κόκκινα αγροτικά δάνεια

Στην ρύθμιση κόκκινων δανείων αγροτών και συνεταιρισμών αναμένεται να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση με νομοθετική πρωτοβουλία, την οποία θα φέρει προς ψήφιση στην Βουλή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα χρόνιο πρόβλημα που στερεί από τον πρωτογενή τομέα (αγρότες φυσικά πρόσωπα και Συνεταιρισμούς) την πρόσβαση σε εργαλεία εκ νέου χρηματοδότησης. 

Το θέμα χειρίζονται από κοινού το Μέγαρο Μαξίμου και η Τράπεζα της Ελλάδος καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των εν λόγω δανείων ύψους 2,1 δισ. ευρώ – που χρωστούν περίπου 21.000 αγρότες και 760 Συνεταιρισμοί -βρίσκονται στο Ειδικό Εκκαθαριστή (PQH) της ΤτΕ, στον οποίο πέρασαν όλα τα κόκκινα δάνεια της πρώην Αγροτικής Τράπεζας. 

Στην κυβερνητική πρωτοβουλία για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε αναφερθεί στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός περιγράφοντας τους βασικούς άξονες τις επικείμενης ρύθμισης. «Η κυβέρνηση θα θεσμοθετήσει ένα ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» αγροτών και συνεταιρισμών, ώστε με βάση τις δυνατότητές τους να μειώνονται οι τόκοι, να καταργείται μέρος του ωφελούμενου κεφαλαίου και σε βάθος χρόνου να γίνεται η αποπληρωμή με δυνατότητα αναχρηματοδότησης και οριστικής διευθέτησης και εξάλειψης των όποιων εμπράγματων βαρών. Οι συνεταιρισμοί της χώρας γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι αυτή η πρωτοβουλία», δήλωσε.

Οι βασικοί άξονες

Η νομοθετική πρωτοβουλία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι βασικοί άξονες της αναμένεται να είναι οι εξής:

  • Επιτόκιο: Μείωση του επιτοκίου καθώς τα περισσότερα από τα συγκεκριμένα δάνεια φέρουν πολύ υψηλό επιτόκιο ακόμη και 12%. 
  • Διαγραφή: Θα υπάρξει κούρεμα του ωφελούμενου κεφαλαίου που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 30%-40% και κατά περίπτωση ανάλογα τα περιουσιακά στοιχεία των φυσικών προσώπων, κυρίως όμως των συνεταιρισμών.
  • Αποπληρωμή: Εν συνεχεία θα γίνει ρύθμιση της εναπομείνασας οφειλής με δυνατότητα αποπληρωμής σε βάθος χρόνου. 
  • Η ανάθεση των κόκκινων αγροτικών δανείων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Ειδικού Εκκαθαριστή μετά την θέσπιση της νομοθετικής αλλαγής που θα αφορά και τις δυνατότητες της PQH που με βάση το ισχύον καθεστώς δεν μπορεί να προχωρήσει σε κούρεμα και ρύθμιση, θα δοθεί στις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (servicers). 
  • Ακίνητη περιουσία/ενέχυρα: Η συνολική τακτοποίηση των οφειλών θα συνοδεύεται από την άμεση αξιοποίηση των εμπράγματων βαρών, δηλαδή των ενεχύρων. Πηγές με γνώση της διαδικασίας αναφέρουν ότι στην περίπτωση των Συνεταιρισμών στόχος είναι η εξάλειψη των όποιων εμπράγματων βαρών, κυρίως ακινήτων, μέσω της αξιοποίησης τους εκμίσθωση, πώληση κ.λπ. ώστε οι συνεταιρισμοί να αποκτήσουν και ρευστότητα. Τα ακίνητα που είναι δεσμευμένα στα κόκκινα αγροτικά δάνεια υπολογίζονται στα 26.000 και η αξίας τους φθάνει τα 1,5 δις ευρώ. 

Νέες χρηματοδοτήσεις

Η εξυγίανση των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των αγροτών αποσκοπεί στην εκ νέου χρηματοδότησή του πρωτογενούς τομέα και στην αύξηση της παραγωγής με στόχο τη δημιουργία νέων μεγαλύτερων σχημάτων που θα συμβάλλουν στην εξωστρέφεια του κλάδου με ατμομηχανή τις εξαγωγές. 




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-23 07:31:14

Back to top button