Κόσμος

Πακιστάν: Νεκρός αστυνομικός από έκρηξη βόμβας με στόχο αυτοκινητοπομπή διπλωματών

Αστυνομικός έχασε τη ζωή του χθες Κυριακή και άλλοι τρεις συνάδελφοί του τραυματίστηκαν όταν εξερράγη αυτοσχέδια βόμβα που είχε στόχο αυτοκινητοπομπή διπλωματών στο βορειοδυτικό Πακιστάν, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Στα αυτοκίνητα επέβαιναν ο πρέσβης της Ρωσίας και διπλωμάτες από την Πορτογαλία, το Ιράν, το Τουρκμενιστάν, το Τατζικιστάν, το Καζακστάν, τη Βοσνία, τη Ζιμπάμπουε, τη Ρουάντα και το Βιετνάμ· βρίσκονταν στη Μαλάμ Τζάμπα, στην κοιλάδα Σαβάτ, στην περιοχή Χάιμπερ Παχτούνχβα, που γειτονεύει με το Αφγανιστάν, όταν έγινε η έκρηξη.

«Αστυνομικός υπέκυψε στα τραύματά του και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του συμβάντος», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαχιντουλά Χαν, ο επικεφαλής της αστυνομίας στη Σαβάτ.

Οι διπλωμάτες «κινούνταν με αυτοκινητοπομπή» της αστυνομίας και αυτό που «χτυπήθηκε» ήταν «το αυτοκίνητο που βρισκόταν στην κεφαλή» της, εξήγησε.

Οι διπλωμάτες έπαιρναν μέρος σε επίσκεψη που οργανώθηκε από την πακιστανική κυβέρνηση και εμπορικό επιμελητήριο της Σαβάτ, για την προώθηση του εμπορίου στην περιοχή, φημισμένη για τους τεχνίτες της και τους πολύτιμους λίθους της, σύμφωνα με τον Χαν. «Κανένας διπλωμάτης δεν τραυματίστηκε στο συμβάν», επέμεινε.

Άλλος ανώτερος αξιωματικός της πακιστανικής αστυνομίας, ο Μουχάμαντ Αλί Χαν Γκανταπούρ, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν διαβεβαίωσε ότι οι διπλωμάτες επέστρεψαν σώοι στο Ισλαμαμπάντ και πρόσθεσε πως η χώρα είναι «αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας».

Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Ισλαμαμπάντ επιβεβαίωσε μέσω Telegram ότι ο πρέσβης της βρισκόταν στην αυτοκινητοπομπή.

«Καθ’ οδόν προς το ξενοδοχείο, όχημα που συνόδευε την αυτοκινητοπομπή έπεσε σε νάρκη. Αστυνομικοί τραυματίστηκαν, αλλά οι διπλωμάτες δεν έπαθαν κακό», κατά τη ρωσική διπλωματική αντιπροσωπεία.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια σε αυτό το στάδιο, πάντως η περιοχή θεωρείται προπύργιο του Κινήματος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν (ΚΤΠ), ανταρτών που εκπαιδεύτηκαν σε τακτικές μάχης στο αφγανικό έδαφος και γενικά έχουν ιδεολογία παρόμοια με αυτή των Αφγανών Ταλιμπάν, που από τον Αύγουστο του 2021 έχουν επιστρέψει στην εξουσία στη γειτονική χώρα.

Από το 2007 ως το 2009, το ΚΤΠ σκότωσε χιλιάδες πολίτες και κυρίευσε τον έλεγχο διαφόρων τομέων, προτού απωθηθεί έπειτα από ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις του στρατού.

Η δράση του έχει αναζωπυρωθεί και η κυβέρνηση του Πακιστάν κατηγορεί αυτή των Αφγανών Ταλιμπάν πως ούτε εξουδετερώνει, ούτε εμποδίζει εξτρεμιστές που καταφεύγουν στην αφγανική επικράτεια και τη χρησιμοποιούν ως καταφύγιο και πεδίο προετοιμασίας επιθέσεων στο πακιστανικό έδαφος.

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές· οι σχέσεις του Ισλαμαμπάντ με την Καμπούλ έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας της δράσης του ΚΤΠ.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-23 03:45:47

Back to top button