Κόσμος

Το SPD κέρδισε τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) φαίνεται ότι συνεχίζει τελικά την παράδοση και κερδίζει τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο, αφήνοντας στη δεύτερη θέση –ενισχυμένη– την ακροδεξιά παράταξη Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Σύμφωνα με στοιχεία της επίσημης καταμέτρησης, το SPD συγκεντρώνει 30,7% (+4,5 από τις εκλογές του 2019) και η AfD 29,4% (+5,9). Στην τρίτη θέση βρίσκεται η νεοσύστατη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) , η οποία στην πρώτη της εμφάνιση στο Βρανδεμβούργο συγκεντρώνει 13,4%. Στους ηττημένους της ημέρας το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), το οποίο έλαβε ποσοστό 12,1% (-3,5), οι Πράσινοι, οι οποίοι μένουν κατά πάσα πιθανότητα εκτός βουλής με 4,2% (-6,6), αλλά και η Αριστερά με 35 (-7,7), η οποία, μετά την αποχώρηση της Ζάρα Βάγκενκνεχτ, βλέπει τα ποσοστά της να συρρικνώνονται, ακόμη και στα άλλοτε προνομιακά για αυτή κρατίδια της ανατολής.

Από τις 88 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου, 32 καταλαμβάνει το SPD, 30 η AfD, 14 η BSW και 12 το CDU. Εφόσον ισχύει η άρνηση όλων των κομμάτων να συνεργαστούν με την ακροδεξιά, οι μόνες επιλογές είναι συγκυβέρνηση του SPD είτε με το CDU είτε με την BSW. Ο πρωθυπουργός Ντίτμαρ Βόιντκε (SPD) έχει ήδη δηλώσει πάντως ότι θα προτιμούσε να συνεργαστεί με το CDU.

Στα επιμέρους αποτελέσματα, ο Ντίτμαρ Βόιντκε, παρότι εξαιρετικά δημοφιλής, δεν κατάφερε να κερδίσει την περιφέρειά του και έχασε από τον υποψήφιο της AfD Κουμπίτσκι, με διαφορά επτά ψήφων. Αντιθέτως, ο επικεφαλής της AfD στο κρατίδιο (και «εξακριβωμένα ακροδεξιός» από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος) Χανς-Κρίστοφ Μπερντ κέρδισε στην περιφέρειά του την υποψήφια του SPD Ναντίνε Γκράσμελ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το εκλογικό αποτέλεσμα. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το κλίμα στο τηλεφώνημα του καγκελάριου με το προεδρείο του SPD, δήλωσε «καλό, ασφαλώς!» και πρόσθεσε: «Είναι σούπερ ότι κερδίσαμε. Το διαισθανόμουν ότι θα συνέβαινε».

Ο νικητής της βραδιάς Ντίτμαρ Βόιντκε δήλωσε ότι πίσω από την επιτυχία της παράταξής του βρίσκεται «πολύ σκληρή δουλειά» κι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι, όπως είπε, «η σοσιαλδημοκρατία έκλεισε για μία ακόμη φορά τον δρόμο στην ακροδεξιά».

Ο γενικός γραμματέας του CDU Κάρστεν Λίνεμαν έκανε λόγο για «πικρή νίκη», την οποία απέδωσε στην «πόλωση μεταξύ του Ντίτμαρ Βόιντκε και της AfD». Συνεχάρηκε μάλιστα τον κ. Βόιντκε, ο οποίος «τα έπαιξε όλα για όλα και κέρδισε», αναφερόμενος στην δήλωση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού ότι, αν έχανε, θα αποχωρούσε.

«Η ανατολή είναι μπλε», δήλωσε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής Ομάδας της AfD Αλίς Βάιντελ και υποστήριξε ότι η πρωτιά χάθηκε για το κόμμα της μόνο επειδή το SPD με την στρατηγική του προσέλκυσε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων. Ο έτερος αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας Τίνο Χρουπάλα δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, αλλά αναφέρθηκε και σε «ευκαιρία που χάθηκε να στείλουμε τον Ντίτμαρ Βόιντκε στην σύνταξη».

Η αρχηγός των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ μίλησε για «αρνητική τάση» στην ανατολή για το κόμμα της και τόνισε ότι οι Πράσινοι θα πρέπει να βρουν τρόπο να βγουν από αυτή την κατάσταση. Ο γενικός γραμματέας των Φιλελευθέρων (FDP) Μπιγιάν Τζιρ-Σαράι, με τα ποσοστά του κόμματός του να περιλαμβάνονται μόνο στα «λοιπά κόμματα», επανέλαβε ότι έχουμε μπροστά μας ένα «φθινόπωρο αποφάσεων», απέφυγε ωστόσο να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον και την συνοχή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η αρχηγός των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ μίλησε για «αρνητική τάση» στα ανατολικά για το κόμμα της και αιτιολόγησε την ήττα στο Βρανδεμβούργο ως συνέπεια της στρατηγικής ψηφοφορίας, η οποία οδήγησε σε πόλωση μεταξύ του SPD και της AfD.

O αντιπρόεδρος του FDP Βόλφγκανγκ Κουμπίκι επανέλαβε την άποψή του, ότι το κόμμα του θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αποχώρησης από τον κυβερνητικό συνασπισμό. «Ο “φωτεινός σηματοδότης” είναι τοξικός», σχολίασε μέσω Χ, για να δηλώσει λίγο αργότερα στην τηλεοπτική υπηρεσία της εφημερίδας Welt: «Είτε θα καταφέρουμε πραγματικά να βρούμε έναν εύλογο κοινό παρονομαστή εντός των επόμενων 14 ημερών, τριών εβδομάδων είτε δεν έχει πλέον νόημα για τους Ελεύθερους Δημοκράτες να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε αυτόν τον συνασπισμό».


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-23 01:09:56

Back to top button