Κόσμος

Η Χεζμπολάχ μιλά για «ανοιχτή μάχη ξεκαθαρίσματος» με το Ισραήλ: «Οι επιθέσεις θα συνεχιστούν» απαντά ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται πολύ επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες, μετά τις συνεχείς επιθέσεις που εξαπολύει τόσο το Ισραήλ κατά του Λιβάνου όσο και η Χεζμπολάχ προς τα ισραηλινά εδάφη.

Και ενώ όλος ο πλανήτης παρακολουθεί τις πολυμέτωπες μάχες στη Μέση Ανατολή, ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ δήλωσε σήμερα (22.09.2024) πως ο πόλεμος με το Ισραήλ περνά σε μία νέα φάση, μία «ανοιχτή μάχη ξεκαθαρίσματος».

Οι δηλώσεις του έγιναν κατά τη διάρκεια της κηδείας ενός ανώτερου διοικητή της οργάνωσης που σκοτώθηκε την Παρασκευή σε ένα ισραηλινό πλήγμα στα νότια της Βηρυτού.

Την ίδια στιγμή, η Χαμάς θαύμασε τη «γενναιότητα» της Χεζμπολάχ, η οποία συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ παρά το μακελειό με τις εκρήξεις των βομβητών και των Walkie Talkie των μελών της οργάνωσης, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων και τον τραυματισμό χιλιάδων.

«Η Χαμάς χαιρετίζει τους μαχητές της αντίστασης στον Λίβανο για τη μάχη και το θάρρος τους μπροστά στη σιωνιστική πολεμική μηχανή και για την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να πολεμούν για να στηρίξουν τον παλαιστινιακό λαό (…) στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη», επισημαίνει η Χαμάς σε ένα δελτίο Τύπου.

Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή μίλησε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ τονίζοντας πως οι επιθέσεις θα συνεχιστούν μέχρι να γυρίσουν με ασφάλεια στα σπίτια τους οι κάτοικοι των πόλεων στο βόρειο τμήμα της χώρας.

«Η Χεζμπολάχ νιώθει σαν να την καταδιώκουμε. Θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να επιστρέψουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους», είπε ο Γκάλαντ.

Αποκλιμάκωση ζητούν Ευρωπαϊκή Ένωση, Βρετανία και οι ΗΠΑ

Διπλωματική επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ζήτησε ο ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, τονίζοντας πως η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ.

«Μία στρατιωτική κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ. Αυτό λέμε απευθείας στους Ισραηλινούς ομολόγους μας», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου στο ABC.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται πολύ ανήσυχη για την κλιμάκωση στον Λίβανο μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις σε Ισραήλ και Λίβανο και απευθύνει έκκληση για μία επείγουσα κατάπαυση του πυρός.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξαιρετικά ανήσυχη από την κλιμάκωση στον Λίβανο μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής στη Βηρυτό», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ συμπεριλαμβάνοντας τη μπλε γραμμή και τη Γάζα.

Η μπλε γραμμή χωρίζει από το 2000 τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου και του Ισραήλ.

«Οι άμαχοι πληρώνουν ένα υψηλό τίμημα, την ώρα που σφοδρές μάχες συνεχίζονται σήμερα, τόσο στο Ισραήλ όσο και στον Λίβανο», είπε επίσης ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Οι άμαχοι θα είναι εκ νέου εκείνοι που θα υποφέρουν περισσότερο σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, ο όποιος πρέπει να αποφευχθεί, μεταξύ άλλων μέσω νέων έντονων διπλωματικών προσπαθειών», τόνισε.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Λάμι κάλεσε σήμερα για την άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

«Τις τελευταίες ημέρες, είμαστε μάρτυρες μιας ανησυχητικής κλιμάκωσης μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανικής Χεζμπολάχ», δήλωσε ο Λάμι, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος των Εργατικών στο Λίβερπουλ.

«Το μήνυμά μας προς όλα τα μέρη είναι σαφές: έχουμε ανάγκη από μια άμεση κατάπαυση του πυρός (…) προκειμένου να επιτευχθεί μια πολιτική διευθέτηση», συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

 

To άρθρο Η Χεζμπολάχ μιλά για «ανοιχτή μάχη ξεκαθαρίσματος» με το Ισραήλ: «Οι επιθέσεις θα συνεχιστούν» απαντά ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-22 18:14:09

Back to top button