Auto

Με τις νέες μπαταρίες της CATL… γερνάς

Με το ενδιαφέρον στη φετινή IAA Transportation στο Ανόβερο να είναι μάλλον μικρό, η CATL προχώρησε σε μία αποκάλυψη που ενθουσιάζει το ευρύ κοινό ως προς το πού οδεύει η ηλεκτροκίνηση.

Η αποκάλυψη αφορά σε μία νέα σειρά μπαταριών τεχνολογίας λιθίου φωσφόρου σιδήρου (LFP) ονόματι Tectrans των οποίων τα στοιχεία είναι ειδικά σχεδιασμένα για επαγγελματικά οχήματα.



Οι νέες μπαταρίες της CATL χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, τις L που προορίζονται για ελαφρά επαγγελματικά οχήματα (van), τις B που αφορούν λεωφορεία και τις T οι οποίες προορίζονται αποκλειστικά για βαρέα φορτηγά.

Οι τελευταίες είναι και οι πιο εντυπωσιακές. Οι Tectrans L χωρίζονται σε δύο εκδόσεις, αναλόγως τον σκοπό για τον οποίο προορίζονται.

Στην έκδοση Long Life Edition, το προσδόκιμο ζωής τους αγγίζει τα 15 χρόνια ή τα 2,8 εκατομμύρια (!) χιλιόμετρα, ενώ η αυτονομία τους υπολογίζεται στα 500 χιλιόμετρα ανά φόρτιση. Επιπλέον, με αυτή τη μπαταρία η CATL θα διαθέτει και εγγύηση εφ’ όρου ζωής.



Η δεύτερη έκδοση της Tectrans T είναι η Superfast Charging, η οποία δέχεται υπερταχεία φόρτιση, με την πλήρωση του 0-70% να γίνεται σε μόλις 15 λεπτά.

Στην περίπτωση αυτή, οι μπαταρίες έχουν χωρητικότητα από 200 έως 600 kWh, ενώ η μέγιστη τιμή αυτονομίας είναι και πάλι στα 500 χιλιόμετρα. Ωστόσο, το προσδόκιμο ζωής τους είναι μικρότερο, καθώς έχει υπολογιστεί στα 8 χρόνια ή στα 1,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα.



Αναφορικά με την Tectrans B, είναι εξίσου εντυπωσιακή τηρουμένων των αναλογιών, κυρίως λόγω της ενεργειακής της πυκνότητας Το προσδόκιμο ζωής της είναι 15 χρόνια ή 1,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα και η εγγύηση της CATL και εδώ είναι εφ’ όρου ζωής.

Τέλος, η Tectrans L που ενδιαφέρει και τους περισσότερους, διότι είναι παρόμοια σε χωρητικότητα με εκείνες που έχουν τα επιβατικά, θα διατεθεί επίσης στις δύο εκδόσεις Superfast Charging και Long Range.

Σύμφωνα με την CATL, αμφότερες δέχονται υπερταχεία φόρτιση, ενώ η ενεργειακή τους χωρητικότητα θα ποικίλει, από 30 έως 200 kWh, με αυτονομία που κυμαίνεται μεταξύ 150 και 500 χιλιομέτρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-22 18:00:47

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button