Κόσμος

ΟΗΕ: Η Μέση Ανατολή στο χείλος της καταστροφής

Επείγουσα προειδοποίηση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή απευθύνει ο ΟΗΕ, ζητώντας άμεση αποκλιμάκωση ώστε να προληφθεί μια καταστροφή ακόμη μεγαλύτερη από αυτήν που ήδη συμβαίνει.

«Υπάρχει κίνδυνος να δούμε μια έκρηξη που θα επισκιάσει ακόμη και όσες καταστροφές και δεινά έχουμε δει μέχρι σήμερα», είπε η αναπληρώτρια Γ.Γ. του ΟΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν είναι πολύ αργά για να αποφύγουμε μια τέτοια ανοησία. Υπάρχει ακόμη περιθώριο για διπλωματία», τόνισε η Ντι Κάρλο. «Προτρέπω έντονα τα κράτη μέλη που έχουν επιρροή στην περιοχή να την αξιοποιήσουν τώρα».

Για την μεγάλη επίθεση με τους παγιδευμένους βομβητές και ασυρμάτους, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τούρκ στο Συμβούλιο δήλωσε: «Αυτές οι επιθέσεις αντιπροσωπεύουν μια νέα εξέλιξη στον πόλεμο, όπου τα εργαλεία επικοινωνίας γίνονται όπλα».

Ο Γάλλος πρέσβης του ΟΗΕ Νικολά ντε Ριβιέρ δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι «ο κίνδυνος ενός ανοιχτού πολέμου με δυνητικά τραγικές συνέπειες αυξάνεται κάθε μέρα». «Μια τέτοια προοπτική πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος. Είναι επείγον όλα τα μέρη να εργαστούν προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης», πρόσθεσε.

Ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρόμπερτ Γουντ υπερασπίστηκε το Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι «κανένα μέλος αυτού του συμβουλίου που αντιμετωπίζει μια τρομοκρατική οργάνωση στα σύνορά του δεν θα ανεχόταν καθημερινές επιθέσεις με ρουκέτες στο έδαφός του».

Ισραηλινά τανκς μετακινούνται, στα Υψίπεδα του Γκολάν 22 Σεπτεμβρίου 2024. REUTERS/Jim Urquhart
Καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης

Στο πεδίο, πάντως, δεν υπάρχει καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης.

Νυχτερινή επίθεση με ρουκέτες εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ, όπου φέρεται να χτυπήθηκε αεροπορική βάση των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως μια ομοβροντία 150 ρουκετών, πυραύλων κρουζ και drones είχε στόχο το έδαφός του τη νύχτα έως τα ξημερώματα, με την πλειοψηφία εξ αυτών να προέρχεται από τον Λίβανο και να στοχεύει το βόρειο Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ τονίζει ότι πρόκειται για μια πρώτη απάντηση στο μεγάλο πλήγμα εναντίον της, ενώ συναγερμός για πυραυλικές επιθέσεις ήχησε σε περιοχές όπως η Ναζαρέτ στο βόρειο Ισραήλ και η Κίριατ Μπιάλικ, στη Χάιφα, που είναι η μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο Ισραήλ.

Είχαν προηγηθεί βομβαρδισμοί σε θέσεις της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι «εξουδετέρωσε» έξι από τους οκτώ της ηγετικής ομάδας της οργάνωσης.

Σε εμπόλεμη κατάσταση τα νοσοκομεία στο βόρειο Ισραήλ

Τα νοσοκομεία στο βόρειο Ισραήλ έχουν λάβει οδηγίες για να μεταφέρουν τους ασθενείς τους, αλλά και τον εξοπλισμό προσφοράς των υπηρεσιών τους, σε υποδομές που διαθέτουν επιπλέον προστασία από ρουκέτες και πυραυλικά πλήγματα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Το εκπαιδευτικό νοσοκομείο Rambam hospital στη Χάιφα θα μεταφέρει τους ασθενείς του στις υπόγειες εγκαταστάσεις ασφαλείας που διαθέτει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

Χάιφα: Προετοιμασίες για τη μεταφορά ασθενών σε υπόγειο καταφύγιο. REUTERS/Shir Torem

Στη Δυτική Όχθη το Ισραήλ κλείνει για 45 ημέρες τα γραφεία του Αλ Τζαζίρα στη Ραμάλα. Τον περασμένο Μάιο είχε σφραγίσει και τα γραφεία του στην Ιερουσαλήμ. Εχει κατηγορήσει πολλές φορές στο παρελθόν το ειδησεογραφικό δίκτυο για διασυνδέσεις με τη Χαμάς. Το Αλ Τζαζίρα ανακοίνωσε ότι θα απαντήσει νομικά ενώ καθιστά το Ισραήλ υπεύθυνο για την ασφάλεια των δημοσιογράφων του.

 

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-22 16:32:52

Back to top button