Ελλάδα

«Το ρήγμα μπορεί να δώσει και ισχυρότερο σεισμό», λέει στο site σήμερα.gr ο Κώστας Παπαζάχος για τα 4,6 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος

Προσοχή συνιστά ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος μετά τον νέο σεισμό που έγινε σήμερα το μεσημέρι (22.09.2024) στο Άγιον Όρος μεγέθους 4,6 Ρίχτερ αλλά και τις σεισμικές δονήσεις που προηγήθηκαν και ακολούθησαν.

Μιλώντας στο site σήμερα.gr, ο γνωστός σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος, για τον σεισμό των 4,6 Ρίχτερ βορειοδυτικά των Καρυών, ξεκαθάρισε πως οι σεισμοί στο Άγιο Όρος είναι σε εξέλιξη εδώ και δύο μήνες, και το φαινόμενο μπορεί να κρατήσει από εβδομάδες ως και μήνες.

Αν και το ρήγμα είναι μικρό, είπε, μπορεί να δώσει πιο ισχυρό σεισμό και οι αρχές οφείλουν να πάρουν κάποια βασικά μέτρα για την προστασία των κτιρίων και των κατοίκων.

«Υπάρχει μια ακολουθία εκεί που είναι σε εξέλιξη εδώ και δύο μήνες, δεν είναι κάτι καινούριο. Η συγκεκριμένη ακολουθία φαίνεται να επιμένει, τέτοιες ακολουθίες δυστυχώς υπάρχουν και μπορεί να κρατήσουν από κάποιες  εβδομάδες μέχρι και μήνες. Πρόκειται για ένα ρήγμα μικρό αλλά με διαστάσεις που μπορεί να δώσει και ισχυρότερο σεισμό», τόνισε ο σεισμολόγος.

«Κατά συνέπεια επειδή δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος μεγαλύτερος σεισμός εξακολουθούν να ισχύουν οι συστάσεις που είχαμε δώσει πριν από καιρό», σχολίασε.

Και επισήμανε: «Οι κοντινές Μονές του Αγίου Όρους θα πρέπει να πάρουν κάποια βασικά  μέτρα προστασίας στην περίπτωση που θα έχουμε κάποια ισχυρότερη δόνηση. Το πιο πιθανό είναι ότι η ακολουθία θα συνεχίσει να επιμένει και κάποια στιγμή θα σβήσει».

Το ρήγμα μπορεί να είναι μικρό όχι όμως ασήμαντο θα πρέπει να υπάρχει και κάποια στοιχειώδη εγρήγορση στις κοντινές περιοχές κυρίως στις μόνες του Αγίου Όρους, στην Ουρανούπολη, στα Νέα Ρόδα και στην Αμμουλιανή», κατέληξε ο κ. Παπαζάχος.

Σημειώνεται ότι το επίκεντρο του σεισμού έγινε 8 χλμ βορειδυτικά των Καρυών Αγίου Όρους ενώ το εστιακό βάθος ήταν  12,8 χλμ. Πριν από τον κύριο σεισμό προηγήθηκαν δονήσεις με μικρότερη ένταση 4,1 Ρίχτερ στις 11:47 και 3,2 Ρίχτερ στις 12:03.

Μετά τον σεισμό των 4,6 Ρίχτερ ακολούθησε άλλος ένας ύψους 3,8 Ρίχτερ.

To άρθρο «Το ρήγμα μπορεί να δώσει και ισχυρότερο σεισμό», λέει στο site σήμερα.gr ο Κώστας Παπαζάχος για τα 4,6 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-22 14:22:44

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button