Auto

Zeekr 7X, σπάει μόνο του το τζάμι του οδηγού μέσα στο νερό [video]

Καθώς το Tesla Model Y πρώτευσε στις παγκόσμιες πωλήσεις το 2023, όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές σπεύδουν να παρουσιάσουν έναν αξιόμαχο αντίπαλο. Το Zeekr 7X είναι η πρόταση της Geely στην τόσο απαιτητική κατηγορία.

58.000 Zeekr 7X έχουν ήδη προπαραγγελθεί στην κινεζική αγορά αφότου άνοιξαν οι παραγγελίες στις 30 Αυγούστου, ενώ αναμένουμε και την άφιξή του στην Ευρώπη. Αν οι υποψήφιοι αγοραστές ήξεραν ότι τους απαλλάσσει από μία τόσο σημαντική αγωνία, όπως τον πνιγμό, ίσως επιδείκνυαν ακόμα πιο έντονο ενδιαφέρον.

Πέφτεις με το αυτοκίνητο στο νερό. Και τώρα; Πώς θα βγεις εγκαίρως;

Το να πέσεις με το αυτοκίνητο στο νερό, θάλασσα ή λίμνη, είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Αν όμως συμβεί, μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο. Με την πίεση του νερού να μην επιτρέπει το άνοιγμα των θυρών, το πλήρωμα πρέπει να σπάσει κάποιο τζάμι για να βγει από το όχημα. 400 τέτοιοι θάνατοι από πνιγμό σημειώνονται κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Onvo L60, αντίπαλος του Model Y από τη Nio, τιμή από €19.000

Η Geely έχει προνοήσει: Κάθε Zeekr 7X που θα πουληθεί, θα έχει στον βασικό εξοπλισμό το αυτόματο θρυμμάτισμα του παραθύρου του οδηγού. Το ηλεκτρικό SUV με μήκος 4.825 mm έχει έναν μοχλό που τραβά ο οδηγός και το κρύσταλλο γίνεται κομμάτια. Ο εκπρόσωπος της Zeekr, Paul Cheng, λέει ότι η λειτουργία έχει σχεδιαστεί για να είναι εύκολα προσβάσιμη, ακόμα και σε συνθήκες πανικού και ταραχής. Προφανώς πρόκειται για μηχανικό διακόπτη, ώστε να μην χρειάζεται ηλεκτρισμό για να λειτουργήσει.

Χρειάζεται μόνο 50 newton δύναμης για να ενεργοποιηθεί, με τον ενσωματωμένο μηχανισμό να απελευθερώνει 3.000 newton για να σπάσει το παράθυρο. Ο Cheng λέει ότι αυτή είναι περίπου 33 φορές μεγαλύτερη από τη δύναμη κρούσης ενός τυπικού σφυριού ασφαλείας ή ισοδύναμη με πέντε ενήλικα αρσενικά που χτυπούν το παράθυρο ταυτόχρονα. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ακολουθούσε τις οδηγίες του GPS και κατέληξε μέσα στη λίμνη

Όπως θα δεις και στο βίντεο, το τζάμι γίνεται θρύψαλα στη στιγμή. Για να μας το αποδείξουν, βύθισαν ένα Zeekr X7 σε μια λίμνη της Κίνας, με το αυτοκίνητο να βουλιάζει σχεδόν τελείως μέσα σε ένα λεπτό. Όμως, ακόμη και με το EV σχεδόν όλο βυθισμένο και με ηλεκτρονικά που δεν λειτουργούσαν, ο διακόπτης παραθύρων έκανε τη δουλειά του κι ο οδηγός μπόρεσε να απεγκλωβιστεί. 

 




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-22 14:02:11

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button