Κόσμος

Μιανμάρ: 384 οι νεκροί από τον τυφώνα Γιάγκι

Το πλήγμα του τυφώνα Γιάγκι στη Μιανμάρ άφησε πίσω τουλάχιστον 384 νεκρούς, ενώ άλλοι 89 άνθρωποι αγνοούνται ακόμη,κατά νεότερο απολογισμό που δημοσιοποίησε η στρατιωτική χούντα στην ασιατική χώρα χθες Σάββατο.

Ο τυφώνας Γιάγκι σάρωσε πριν από μια εβδομάδα και πλέον το Βιετνάμ, το Λάος, την Ταϊλάνδη και τη Μιανμάρ, προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις με εκατοντάδες νεκρούς στα τέσσερα κράτη.

Ειδικά στη Μιανμάρ, το πλήγμα ήταν σκληρό για πληθυσμούς ήδη εκτοπισμένους και ευάλωτους εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου ο οποίος έχει βυθίσει τη χώρα στο χάος μετά το πραξικόπημα των στρατηγών την 1η Φεβρουαρίου 2021.

Το περασμένο σαββατοκύριακο, η στρατιωτική χούντα ζήτησε διεθνή βοήθεια για την αντιμετώπιση της καταστροφής — κάτι εξαιρετικά σπάνιο.

Κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ, οι πληγέντες εξαιτίας του περάσματος του τυφώνα από τη Μιανμάρ πλέον φθάνουν τους 887.000.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών τόνισε πως «οι σοβαρότερα πληγείσες περιοχές» αντιμετωπίζουν «ευρείας κλίμακας καταστροφές σπιτιών, αγαθών, πηγών νερού και υποδομών του δικτύου ηλεκτρισμού».

«Δρόμοι, γέφυρες, δίκτυα επικοινωνίας, σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, χώροι λατρείας, καλλιέργειες και αγροτικές γαίες υπέστησαν σοβαρές ζημιές ή καταστράφηκαν εντελώς», πρόσθεσε το OCHA.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-22 05:21:33

Back to top button