Οικονομία

Ξεκίνησαν οι πληρωμές της επαυξημένης προκαταβολής για πληγέντες από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα

Άρχισε η υλοποίηση της επαυξημένης προκαταβολής του 86% της κρατικής αρωγής προς τους πληγέντες από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου, από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας: «Συγκεκριμένα, το σχήμα της χορήγησης της προκαταβολής της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις επεκτάθηκε εμπροσθοβαρώς και το ποσοστό της προκαταβολής αυξάνεται από το 50% στο 86% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής. 

Δηλαδή, μέσω της προκαταβολής καλύπτεται το 60% της εκτιμηθείσας ζημιάς και το υπόλοιπο 10% της εκτιμηθείσας ζημιάς (ή το 14% της επιχορήγησης) θα καταβληθεί σε επόμενη φάση μέσω της εξατομικευμένης ολοκλήρωσης της διαδικασίας για κάθε δικαιούχο και αφού ολοκληρωθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η χορήγηση της προκαταβολής του 86% της κρατικής αρωγής, σε συνέχεια της αποστολής των στοιχείων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας – η οποία και θα συνεχίσει να έχει τη στήριξη από την πλευρά του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την προώθηση του έργου της κρατικής αρωγής.

‘Σημειώνεται, πως η χορήγηση της επαυξημένης προκαταβολής του 86% της κρατικής αρωγής αφορά τόσο τους περίπου 16.000 δικαιούχους που έχουν ολοκληρώσει ήδη τη διαδικασία της προκαταβολής, λαμβάνοντας ήδη περίπου 92 εκατ. ευρώ, όσο και αυτούς που ακόμα δεν έχουν λάβει.

Σημειώνεται, πως η χορήγηση της επαυξημένης προκαταβολής του 86% της κρατικής αρωγής αφορά τόσο τους περίπου 16.000 δικαιούχους που έχουν ολοκληρώσει ήδη τη διαδικασία της προκαταβολής, λαμβάνοντας ήδη περίπου 92 εκατ. ευρώ, όσο και αυτούς που ακόμα δεν έχουν λάβει.

Την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, ξεκίνησε η υλοποίηση της επαυξημένης προκαταβολής του 86% της κρατικής αρωγής, με την έκδοση της πρώτης Υπουργικής Απόφασης που αφορά την Περιφερειακή Ενότητας Μαγνησίας (ΦΕΚ Β’ 5286/19-09-2024) και την Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2024, έγινε η πρώτη καταβολή της επαυξημένης προκαταβολής, με τις επόμενες δημοσιεύσεις Υπουργικών Αποφάσεων και αντίστοιχες καταβολές της επιχορήγησης να ακολουθούν σε καθημερινή βάση τις επόμενες ημέρες. Ειδικότερα, την Παρασκευή καταβλήθηκαν 6.508.573,83 ευρώ σε 942 επιχειρήσεις.

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε πως «σε συνέχεια της στενής μας συνεργασίας με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ακολουθώντας την οδηγία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προχωρά στην άμεση υλοποίηση της επαυξημένης προκαταβολής για το 86% της κρατικής αρωγής.

Από την Πέμπτη, ξεκίνησε η υλοποίηση και την Παρασκευή έγινε η πρώτη καταβολή ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, με τις υπόλοιπες καταβολές να ακολουθούν σε καθημερινή βάση τις επόμενες ημέρες, ώστε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της επαυξημένης προκαταβολής για τις 16.000 επιχειρήσεις και αγρότες που έχουν ήδη λάβει το πρώτο μέρος της προκαταβολής της κρατικής αρωγής.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και όλες οι άλλες περιπτώσεις, με τις πληρωμές να ακολουθούν τη ροή των στοιχείων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας – με την οποία έχουμε μια αποτελεσματική συνεργασία όλη αυτή την περίοδο».

To άρθρο Ξεκίνησαν οι πληρωμές της επαυξημένης προκαταβολής για πληγέντες από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-21 20:32:02

Back to top button