Κόσμος

Αναπόφευκτος ο ευρύτερος πόλεμος στη Μέση Ανατολή;

Σε σημείωμα που δημοσιεύτηκε προτού γνωστοποιηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Βηρυτό, το «θεσμικό» μέσο των ΗΠΑ The Washington Post, έγραψε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «ο πόλεμος Ισραήλ-Λιβάνου φαίνεται αναπόφευκτος». Το κείμενο των Ισχάαν Θαρούρ και Κέισι Μπέικερ επικέντρωσε στην αλλαγή πίστας έπειτα από τις σκανδαλώδεις μαζικές εκρήξεις των συσκευών επικοινωνίας μελών της Χεζμπολάχ, οι οποίες οδήγησαν σε κυριολεκτικά πρωτοφανή αιματοχυσία.

Το δημοσιογραφικό δίδυμο τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν τον πόλεμο αυτόν. Συμπλήρωσε ότι ούτε οι Ιρανοί και η Χεζμπολάχ δείχνουν να τον επιθυμούν. Και απεφάνθη ότι οι ισραηλινοί υπεύθυνοι, το πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό δηλαδή, διαφωνούν για το τι θα πράξουν όσον αφορά «την απειλή που θέτει η Χεζμπολάχ». Ωστόσο δεν παραγνώρισε τη νέα πραγματικότητα, «την εκπληκτική σειρά από φονικές εκρήξεις στον Λίβανο αυτή την εβδομάδα».

Τεχνολογική τρομοκρατία

Παρεμπιπτόντως οι δύο δημοσιογράφοι έθιξαν και το γενικότερο ζήτημα: «Η πολυπλοκότητα του χτυπήματος [με τις συσκευές επικοινωνίας] εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του κυβερνοπολέμου, με την ευπάθεια των αλυσίδων εφοδιασμού προϊόντων τεχνολογίας και με την ηθική πίσω από τέτοιες επιχειρήσεις». Εγραψαν και τη λέξη τρομοκρατία («μια μορφή τρομοκρατίας») ως ερμηνεία της επιχείρησης «συσκευές επικοινωνίας», η οποία υποτίθεται ότι «θα αποδυναμώσει μια γνωστή τρομοκρατική οργάνωση».

Οι αραβικές χώρες κατήγγειλαν το Ισραήλ, «το οποίο απέδειξε ότι μπορεί να χτυπήσει βαθιά μέσα στη Χεζμπολάχ», ενώ οι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ και οι Δυτικοί έκαναν έκκληση για ηρεμία. «Χαμηλού επιπέδου σύγκρουση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ μαίνεται εδώ και μήνες, από τις 7 Οκτωβρίου, αφού ως αντίδραση στους βομβαρδισμούς της Γάζας η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ, όπου εκκενώθηκαν χωριά. Και στις δύο χώρες υπάρχουν θύματα από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και από τις ρουκέτες της Χεζμπολάχ, καταστάσεις σχεδόν καθημερινές».

Η Washington Post ανέφερε τον βόρειο προσανατολισμό της ισραηλινής πολεμικής μηχανής, έτσι όπως τον περιέγραψε ο υπουργός Αμυνας του εβραϊκού κράτους Γιόαβ Γκάλαντ, και τους βομβαρδισμούς που ακολούθησαν σε στόχους εντός του Λιβάνου. Επίσης, τη δήλωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, περί κήρυξης πολέμου από πλευράς Ισραήλ. Τέλος, την απογοήτευση της μετριοπαθούς αιγυπτιακής πλευράς, η οποία σε αυτές τις εξελίξεις είδε τα προεόρτια «του ολοκληρωτικού πολέμου που θα μετατρέψει την περιοχή σε καμένη γη».

Τα θεμελιώδη ερωτήματα

Το σημείωμα της Post έθεσε ορισμένα σοβαρά ερωτήματα, επικαλούμενο και παράγοντες της Μέσης Ανατολής. α) Δεν είναι σαφές ποιους στρατηγικούς στόχους πέτυχε το Ισραήλ με την επιχείρηση «συσκευές επικοινωνίας». β) Γιατί εξετέλεσε αυτήν την επιχείρηση στον συγκεκριμένο χρόνο; γ) Γιατί την εξετέλεσε ούτως ή άλλως, αν όντως ενδιαφέρεται να αποτρέψει τον ευρύτερο πόλεμο; Κατόπιν αυτών και κατά την ανάλυση του αμερικανικού μέσου, η διεύρυνση του πολέμου καθίσταται αναπόφευκτη.

Χορτάτος σκύλος, άθικτη πίτα

Οσον αφορά την πολιτική ερμηνεία των πολεμικών πράξεων του Ισραήλ, το βάρος των ευθυνών πέφτει στους εξτρεμιστές του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, στα άτομα που θέλουν και τη Γάζα υπό στρατιωτική κατοχή και εξασφαλισμένη μια ζώνη ασφαλείας στο νότιο τμήμα του Λιβάνου. Ο ίδιος ο «Μπίμπι» δηλώνει ότι σέβεται και υπολήπτεται τις ΗΠΑ για την υποστήριξη που του προσφέρουν, όμως «το Ισραήλ θα κάνει τελικά ό,τι είναι απαραίτητο για να διαφυλάξει την ασφάλειά του».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-21 19:24:30

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button