Οικονομία

Διπλό κέρδος για τους Δημοσίους Υπαλλήλους – Αυξήσεις μισθών και ψαλίδι στις εισφορές

Oριζόντια αύξηση ύψους 100 ευρώ, μικτά, θα λάβουν σταδιακά έως το 2027 όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, προκειμένου να μην υπολείπεται του νέου κατώτατου μισθού και ο εισαγωγικός να ανέλθει στα 950 ευρώ.

Ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο, σήμερα ανέρχεται στα 850 ευρώ.

Προκειμένου να μην υπολείπεται του νέου κατώτατου μισθού, θα ακολουθήσουν αναλογικές οριζόντιες αυξήσεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και στα ειδικά μισθολόγια των δημοσίων λειτουργών, όπως έγινε και με τα 70 ευρώ το 2024.

Έτσι όλοι οι υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου θα λάβουν στους βασικούς τους μισθούς, σταδιακά έως το 2027, οριζόντια αύξηση ύψους 100 ευρώ μικτά συνολικά, ώστε και ο εισαγωγικός στο Δημόσιο να ανέλθει το 2027 στα 950 ευρώ, από 850 ευρώ σήμερα.

Ωστόσο, αυτή δεν θα είναι η μοναδική «αύξηση» που θα δουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, καθώς σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό προβλέπεται επίσης ενίσχυση του εισοδήματος τους μέσω διαφόρων «μπόνους».

Παράλληλα, για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους, μειώνεται η ασφαλιστική κράτηση υπερ Υγείας κατά 0,5% του μισθού τους, κάτι που «προσθέτει» στο πορτοφόλι τους περί τα 4-8 ευρώ το μήνα για τους περισσότερους εργαζόμενους ή 50-100 ευρώ επιπλέον κάθε χρόνο.

Έως 600 ευρώ τον μήνα σε γιατρούς του ΕΣΥ

Την μορφή της «αύξησης» αποδοχών έχει το κίνητρο προσέλκυσης ιατρών σε προβληματικές και άγονες περιοχές.

Συγκεκριμένα, θεσπίζεται αυξημένο κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής των ιατρών του ΕΣΥ σε προβληματικές και άγονες περιοχές ύψους 200 έως και 600 ευρώ μηνιαίως ανάλογα με την ειδικότητα και την περιοχή.

Σήμερα αφορά περίπου 3.300 ιατρούς του ΕΣΥ, με στόχο αυτός ο αριθμός να αυξηθεί, και το ετήσιο δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε περίπου 16 εκατ. ευρώ.

Πρόσθετες ενισχύσεις για ένστολους

Αυξημένη κατά 20% θα είναι η αποζημίωση των νυχτερινών των ένστολων (Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό, Ενοπλες Δυνάμεις) από 1/1/2025.

Η ωριαία αποζημίωση θα ανέλθει από τα 2,77 στα 3,33 ευρώ ανά ώρα.

Σημειώνεται ότι οι ώρες νυχτερινής απασχόλησης διαφέρουν ανά υπηρεσία (εν γένει κυμαίνονται από 10 έως 64 ώρες).

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για αστυνομικό με 64 ώρες νυχτερινής απασχόλησης η εν λόγω αύξηση αντιστοιχεί σε 36 ευρώ μικτά ή 22 ευρώ καθαρά μηνιαίως.

Ποιοι θα λάβουν bonus παραγωγικότητας

Bonus παραγωγικότητας που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 15% του μισθού του εργαζομένου περιλαμβάνει το νέο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων.

Από 1η Ιανουαρίου 2025 το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής θα εφαρμόζεται στους μόνιμους πολιτικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.), καθώς και στο ένστολο προσωπικό του δημόσιου τομέα, το οποίο, λόγω αρμοδιότητας, υλοποιεί συγκεκριμένους στόχους του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής (ΕΣΚΥΠ). Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Αυτό σημαίνει πως αφορά όλους τους υπάλληλους φορέων που υπάγονται στην στοχοθεσία – αξιολόγηση, όπως π.χ. Υπουργεία, δήμοι και περιφέρειες, νοσοκομεία, μεταξύ άλλων.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-21 17:29:47

Back to top button