Κόσμος

Κάμαλα Χάρις, ο κατάλληλος άνθρωπος την κατάλληλη στιγμή

«Η Κάμαλα Χάρις έχει αλλάξει από το 2009, όταν έδωσα συνέντευξη για να γίνω διευθυντής της καμπάνιας της. Ωρίμασε. Συγχρόνως, όμως, παραμένει η ίδια, το ίδιο πρόσωπο που γνώρισα τότε» είπε στην Corriere dell Sera o Μπράιαν Μπρόκοου, διευθυντής της νικηφόρας προεκλογικής εκστρατείας του 2010 που οδήγησε τη Χάρις να γίνει η πρώτη γυναίκα γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνιας.

Από τότε συνέχισε να την ακολουθεί σε κάθε προεκλογική εκστρατεία της, μέχρι την αντιπροεδρία της, το 2020. Το μιλανέζικο μέσο πέτυχε τον Μπρόκοου στην Ιταλία, όπου μετέβη με σκοπό να μιλήσει για τις αμερικανικές εκλογές, και είχε μια διαφωτιστική κουβέντα μαζί του.

Αναφερόμενος στις εντυπώσεις του από την πρώτη γνωριμία του με τη Χάρις, ο 43χρονος Μπρόκοου είπε ότι… φοβήθηκε λίγο, καθώς είχε πάει να της ζητήσει δουλειά. «Η Κάμαλα μπορεί να γίνει απειλητική παρουσία. Πολύ ζεστή και ταυτόχρονα πολύ σκληρή». Κατόπιν αυτού, δεν εξεπλάγη όταν ξεκίνησε η προεδρική εκστρατεία της και κάποιοι μίλησαν περί «αυταρχικού χαρακτήρα».

Ο Μπρόκοου είπε ότι η πολιτική δεν κάνει για όλους, καθώς απαιτεί γερό στομάχι, και εξήγησε ότι η Χάρις παίρνει τη δουλειά της πολύ σοβαρά, κάτι που για τον ίδιο συνιστά αρετή. «Την είδαμε και στο debate. Απεδείχθη καλύτερα προετοιμασμένη, μακράν».

Ο Μπρόκοου συνέκρινε την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον, η οποία έχασε από τον Τραμπ το 2016, και την τωρινή της Χάρις. Στην Κλίντον απέδωσε τα εύσημα όσον αφορά την κάθοδό της αυτή καθαυτή: «Εξοικείωσε τον κόσμο με την ιδέα να είναι μια γυναίκα υποψήφια για πρόεδρος των ΗΠΑ».

Στη Χάρις, όμως, αναγνώρισε επικοινωνιακά προτερήματα, ότι προβάλλει το σύνολο και όχι τον εαυτό της, δηλαδή κάνει το αντίθετο από ό,τι λέει ο Τραμπ. «Λέει στους ανθρώπους ότι είναι έτοιμη να δώσει στη χώρα νέα κατεύθυνση, γι’ αυτό οι άνθρωποι την ακολουθούν». Είπε, δε, ότι η προεκλογική μάχη είναι καθημερινή υπόθεση μέχρι τις κάλπες.

Ο ρεπόρτερ της Corriere (Αντρέα Μαρινέλι) «ψήφισε» αναφανδόν υπέρ της Χάρις με τις ερωτήσεις του, μάλιστα μίλησε για «χαρά που αντικατέστησε τους ζοφερούς τόνους» στην προεκλογική καμπάνια. Ο Μπρόκοου είπε ότι ναι, έτσι έχουν τα πράγματα, όλο το εκλογικό κοινό των Δημοκρατικών ανακουφίστηκε με την υποψηφιότητα της Χάρις.

Μνημόνευσε το τραγικό για τον Μπάιντεν debate και πρόσθεσε ότι η Χάρις «έφερε φρεσκάδα και ζωηράδα» στο κόμμα. «Ηταν ο κατάλληλος άνθρωπος την κατάλληλη στιγμή». Οσον αφορά την εσωτερική φαγωμάρα στους Δημοκρατικούς αναφορικά με την υποψηφιότητα Μπάιντεν, ήταν αποκαλυπτικός.

«Εκείνες τις ημέρες συνέβησαν τα εξής. Αρχικώς το κόμμα προσπάθησε να ευθυγραμμιστεί με τον Μπάιντεν, αλλά καθώς περνούσαν οι μέρες άνοιξε μια ρωγμή και άρχισαν να βγαίνουν προς τα έξω φωνές όπως της Νάνσι Πελόζι και κάποιων άλλων. Σε εκείνο το σημείο έγινε σαφές ότι θα υπήρχε έλλειψη υποστήριξης, έτσι όλα εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα».

Τέλος, ο Μπρόκοου δεν αρνήθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα πολιτικής βίας στις ΗΠΑ, όμως απέδωσε την ευθύνη στους Ρεπουμπλικανούς: «Θέλετε να μιλήσουμε για την 6η Ιανουαρίου ή για την εμμονή με τα όπλα; Θα λύσουμε το πρόβλημα, όμως πρώτα πρέπει να απαλλαγούμε από τον Τραμπ».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-21 14:22:29

Back to top button