Ελλάδα

Με εναέρια μέσα «χτενίζουν» τα επικίνδυνα σημεία στο φαράγγι της Σαμαριάς οι ειδικοί

Συνεχίζονται οι αυτοψίες στο φαράγγι της Σαμαριάς μετά τις κατολισθήσεις που στοίχισαν τη ζωή σε μια 35χρονη τουρίστρια, με τους εμπειρογνώμονες να εξετάζουν και με εναέρια μέσα τα επικίνδυνα σημεία.

Υπό την καθοδήγηση εμπειρογνωμόνων της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και του ΟΦΥΠΕΚΑ, ένα ελικόπτερο υψώθηκε πάνω από τις Πόρτες, το πιο επικίνδυνο σημείο του φαραγγιού, όπου το πλάτος του μονοπατιού δεν ξεπερνά τα τρία μέτρα.

Σκοπός είναι να διαπιστωθούν τα αίτια της αποκόλλησης του βράχου που κατέρρευσε, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει η συντήρηση του μονοπατιού. Ωστόσο, το ύψος των βράχων στις Πόρτες ξεπερνά τα 100 μέτρα και οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να γίνουν τεχνικά έργα αντιστήριξης ή να τοποθετηθούν πλέγματα, όπως έγινε σε άλλα σημεία της διαδρομής με χαμηλότερα πρανή.

«Υπάρχουν σημειακές πτώσεις και κατολισθήσεις, όχι σε μεγάλη έκταση και σε μεγάλο βαθμό» δήλωσε ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Μονάδας Κρήτης ΕΑΓΜΕ, Γιάννης Μιχαλάκης.

«Έχουμε συλλέξει τα δεδομένα που χρειαζόμασταν και σε συνεννόηση με τις συνεργαζόμενες διευθύνσεις είμαστε στη φάση που θα τα αξιολογήσουμε ώστε να βγάλουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα» όπως ενημέρωσε ο προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Φαραγγιού Σαμαριάς (ΟΦΥΠΕΚΑ), Αντώνης Μπαρνιάς.

«Πολλά τα ατυχήματα Σεπτέμβριο – Οκτώβριο»

«Ο Εθνικός Δρυμός πάντα μας φόβιζε. Πάντα είχαμε ένα δέος. Τα ατυχήματα ήταν επίσης πάρα πολλά, Σεπτέμβριο- Οκτώβριο όπου αλλάζουν οι θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να έχουμε τις βίαιες ρήξεις στα πετρώματα» τόνισε ο δασολόγος Ιωάννης Φωτάκης στην ΕΡΤ.

Τα εύθρυπτά και ασταθή σχιστολιθικά πετρώματα του φαραγγιού αποτελούν μόνιμο κίνδυνο για όσους θέλουν να το διασχίσουν. Τ

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί. Είναι τόσο μεγάλος ο όγκος, τόση μεγάλη απόσταση και τόσο τόσα ψηλά πρανή, που η δική μου εκτίμηση είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν τεχνικές παρεμβάσεις. Αυτό όμως είναι ένα αντικείμενο που μπορεί να εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο από μηχανικούς που είναι ειδικοί σε αυτό το θέμα» λέει ο κ. Μιχαλάκης.

Μέχρι να συνταχθεί το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων από την επίγεια και εναέρια αυτοψία, το φαράγγι της Σαμαριάς θα παραμείνει κλειστό.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-21 14:19:54

Back to top button