Επιστήμη

Ν. Χαραλαμπίδης στο ΕΡΤNews: Πρέπει να πούμε με ειλικρίνεια ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνουν πιο συχνά – Ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας

Στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο EΡΤNews, στην εκπομπή NEWSROOM, και στον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά, ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής της Greenpeace, ανέλυσε τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σε σχέση με τα φυσικά φαινόμενα και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Αναφερόμενος στις ιδιαιτερότητες της Ευρώπης, ο κ. Χαραλαμπίδης τόνισε πως «η Ευρώπη δεν είναι μία χώρα, αλλά ένα πολιτικό πείραμα χωρίς όμοιο», προσθέτοντας ότι η πολυμορφία της αποτελεί τόσο τη δύναμη όσο και την αδυναμία της. Όπως εξήγησε, η διαχείριση ζητημάτων ασφάλειας και περιβάλλοντος δεν μπορεί να γίνεται μόνο σε εθνικό επίπεδο, καθώς οι προκλήσεις αφορούν όλη την ήπειρο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Κεντρική Ευρώπη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Βλέπουμε φαινόμενα της ψυχρής λίμνης να επαναλαμβάνονται και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την έντασή τους. Το θέμα είναι πώς συντονιζόμαστε ως πολιτεία, τοπική αυτοδιοίκηση, πολίτες και κρατικοί μηχανισμοί».

Ο κ. Χαραλαμπίδης τόνισε ότι τα χρήματα που απελευθερώνονται για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών δεν είναι αρκετά, καθώς «τα χρήματα είναι απαραίτητα, αλλά δεν αρκούν. Χρειάζεται συντονισμός, αλλαγή νοοτροπίας και συμμετοχή του πολίτη». Επισήμανε μάλιστα ότι οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν για την πραγματικότητα που διαμορφώνεται, υπογραμμίζοντας: «Κάποιος πρέπει να τολμήσει να πει ότι μπαίνουμε σε μια νέα ζώνη, όπου τα φαινόμενα θα είναι πιο συχνά. Πρέπει να το πούμε με ειλικρίνεια».

Στη συνέχεια, επανέφερε το παράδειγμα της Θεσσαλίας, σημειώνοντας πως η καταστροφή της περιοχής δεν είναι μόνο θέμα υποδομών και αποζημιώσεων, αλλά και της ακατάλληλης καλλιέργειας της γης. Όπως είπε: «Ακόμα κι όταν στραγγίξει το νερό, η γη είναι πιθανό να μην μπορεί να καλλιεργηθεί για χρόνια. Οι δενδρώδεις καλλιέργειες έχουν καταστραφεί και τα δίκτυα υποδομών είναι σε άθλια κατάσταση».

Σχετικά με το ζήτημα της ευθύνης, ο κ. Χαραλαμπίδης επεσήμανε ότι η ευθύνη δεν πρέπει να πέφτει αποκλειστικά στην τοπική αυτοδιοίκηση ή στην κεντρική κυβέρνηση. «Δεν μπορούμε να παίζουμε πολιτικά παιχνίδια και να ρίχνουμε το φταίξιμο στους άλλους. Πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και να δούμε πόσο ανέτοιμοι ήμασταν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, επισημαίνοντας ότι «η λύση δεν είναι να δείχνουμε ο ένας τον άλλον με το δάχτυλο, αλλά να πιάσουμε ο ένας το χέρι του άλλου και να προχωρήσουμε μαζί».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο GoogleΚάνε like στη σελίδα μας στο FacebookΑκολούθησε μας στο TwitterΚάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο YoutubeΓίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:– Αναφέρεται ως πηγή το  στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-21 12:23:24

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button