Κόσμος

Κατάλογο «μη φιλικών χωρών» δημοσίευσε η Ρωσία – Η Ελλάδα και η Κύπρος ανάμεσά τους

Έναν κατάλογο με 47 χώρες και εδάφη που θεωρεί πως υιοθετούν «καταστροφικές συμπεριφορές αντίθετες με τις ρωσικές πνευματικές και ηθικές αξίες» δημοσίευσε η Ρωσία, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος. 

Ο κατάλογος, που εγκρίθηκε από τον Πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τον υπάρχοντα κατάλογο των «μη φιλικών χωρών» της Ρωσίας, ο οποίος δημιουργήθηκε μετά από αμοιβαίες κυρώσεις.

Περιλαμβάνει τα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αξιοσημείωτες εξαιρέσεις την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, καθώς και την Τουρκία, όπως μετέδωσε το philenews.

Η Κύπρος, η Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες , το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα μέλη του λεγόμενου «Δυτικού συνασπισμού», όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν είναι μεταξύ αυτών που κατονομάζονται.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί ένα διάταγμα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που στόχο έχει την ανθρωπιστική υποστήριξη και τη διευκόλυνση της μετεγκατάστασης πολιτών από αυτές τις χώρες που «μοιράζονται τις παραδοσιακές ρωσικές πνευματικές και ηθικές αξίες».

Σύμφωνα με το TASS, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές, το διάταγμα καθιερώνει μια απλοποιημένη διαδικασία για όσους «δεν αποδέχονται τις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες συμπεριφορές στις χώρες τους, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις παραδοσιακές αξίες» να εγκατασταθούν στη Ρωσία.

Ρωσικές διπλωματικές πηγές ισχυρίζονται ότι «αρκετές δεκάδες» δυτικοί έχουν ήδη επωφεληθεί από αυτό το σχέδιο μετεγκατάστασης, αν και αυτά τα στοιχεία δεν μπορούσαν να επαληθευτούν από ανεξάρτητο.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-21 11:58:55

Back to top button