Πάνω από 1 δις οι επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία
Τη δυναμική της Ελλάδας στον τομέα Έρευνας & Καινοτομίας και τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο άμεσο μέλλον για την περαιτέρω στήριξη και ανάπτυξη του, ειδικά όσον αφορά το χώρο της Υγείας που αποτελεί και προτεραιότητα για την κυβέρνηση αναφέρθηκε η υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη, από το βήμα του InnoHealth Forum 2024, που γίνεται στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST, στη Λάρισα.
Στο πάνελ με θέμα τις «Επενδύσεις για την Ενίσχυση των Συστημάτων Υγείας» στο οποίο συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο δήμαρχος Λαρισαίων Αθανάσιος Ι. Μαμάκος η υφυπουργός τόνισε ότι στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν επενδυθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης πάνω από 1 δισ. ευρώ, καθώς η έρευνα και η καινοτομία στον τομέα της υγείας έχει αποκτήσει κεντρικό ρόλο σε μια σειρά από θεματικούς άξονες, όπως η Ιατρική Ακριβείας, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα για το μικροβίωμα, η τεχνητή νοημοσύνη στην ανάπτυξη φαρμάκων, αλλά και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στα θέματα εφαρμοσμένης βιοτεχνολογίας.
Παράλληλα, όπως είπε, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, που αγγίζουν τα 346 εκατομμύρια ευρώ, ενισχύονται οι κτιριακές υποδομές και ο εξοπλισμός των ερευνητικών κέντρων στην Ελλάδα, προκειμένου να προωθηθεί η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών ενώ, το υπουργείο διαθέτει αυτή τη στιγμή επιπλέον 189 εκατ. ευρώ για ερευνητικά έργα που θα ενισχύσουν την έρευνα και θα δημιουργήσουν καινοτομία στην παροχή των υπηρεσιών και των προϊόντων και εντέλει αλυσίδες αξίας για την χώρα μας, βελτιώνουν δε το σύστημα υγείας.
Αναφορικά με το πως θα συμβάλλει η πολιτεία στο να επενδύσουν οι επιχειρήσεις και οι επιστήμονες στον τομέα αυτό η υφυπουργός εξήγησε ότι θα παράσχει η κυβέρνηση κάποια κίνητρα εκ των οποίων για παράδειγμα φοροαπαλλαγές ικανές να προσελκύσουν τους επενδυτές κ.λπ. Για παράδειγμα ιδιωτικές επενδύσεις θα θάβουν 900.000 ευρώ φοροαπαλλαγή.
Για το λόγο αυτό το αμέσως επόμενο διάστημα έρχεται νομοσχέδιο που θα καταγράφει αναλυτικά τα νέα αυτά κίνητρα.
Η υφυπουργός επεσήμανε ότι η ΕΕ έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στον τομέα Έρευνας και Καινοτομίας την Ευρώπη και την μεγαλύτερη ανάπτυξή του και ως εκ τούτου από τ α75 δις. ευρώ που ήτα το αρχικό badged για τον τομέα αυτό αυξήθηκε στα 95 δις ευρώ η χρηματοδότηση του.
Η Ελλάδα είναι στην 8η θέση απορρόφησης των προγραμμάτων Horizon με το πρόγραμμα 2014-2020 να έχει λάβει 1,75 δις ευρώ και να έχουν κατατεθεί 5.000 επιχειρηματικές προτάσεις. Η 2η φάση του προγράμματος έκλεισε αυτές τις μέρες με την συμπλήρωση 1920 προτάσεων.
Ερευνητικά προγράμματα
Επίσης, όπως ανέφερε η κα Ράπτη, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) έχουν χρηματοδοτηθεί μια σειρά από ερευνητικά προγράμματα, εκ των οποίων, άλλα έχουν ολοκληρωθεί και ενσωματώνονται πλέον στην ιατρική και άλλα είναι σε προχωρημένη φάση και αναμένεται να ολοκληρωθούν. Ανάμεσα σε αυτά είναι η υλοποίηση του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία και Πρόληψης του Νεανικού Αιφνίδιου Θανάτου, η εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης στην ανάπτυξη φαρμάκων και η Πλατφόρμα διάγνωσης ΔΕΠΥ σε παιδιά και εφήβους.
Τέλος, η κα Ράπτη τόνισε στην τοποθέτησή της ότι οι επενδύσεις αυτές δεν είναι απλώς αριθμοί και στατιστικές. Είναι το θεμέλιο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους τους πολίτες, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Στην Ελλάδα όπως είπε, τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία, τόσο από τον ιδιωτικό τομέα όσο και από το κράτος, στον τομέα της υγείας, παράγοντας σημαντική ποσότητα νέας γνώσης και κατ’ επέκταση νέες τεχνολογίες ενώ η χώρα μας διαθέτει ένα πολύ υψηλά καταρτισμένο επιστημονικό δυναμικό στους τομείς υγείας και βιοεπιστημών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διημερίδα που γίνεται στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST στη Λάρισα με συνδιοργανωτές τον Κόμβο ψηφιακής καινοτομίας στην υγεία HealthHub, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), τον κόμβο ψηφιακής καινοτομίας στην υγεία smartHEALTH και το γενικό νοσοκομείο Λάρισας έχει τραβήξει το ενδιαφέρον όχι μόνο πολλών επενδυτών και επιστημόνων από την Ελλάδα, στον τομέα της Υγείας, αλλά της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.
Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-21 09:21:08