Κόσμος

Γερμανία: Για τον Σολτς όλα κρίνονται την Κυριακή στο Βρανδεμβούργο

Ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς θα βρεθεί την Κυριακή στη Νέα Υόρκη, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όμως το πολιτικό μέλλον του μάλλον θα αποφασιστεί στις περιφερειακές εκλογές που θα γίνουν στην πατρίδα του, 6.000 χιλιόμετρα μακριά. «Αλλη μια ήττα από την Ακροδεξιά», έγραψε το Politico, «και ο Σολτς θα μοιραστεί κοινή μοίρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν».

Δεδομένου ότι ο Μπάιντεν δεν έχασε στις κάλπες από καμιά Ακροδεξιά, αλλά ηττήθηκε στη ζωή από το γήρας, ας δούμε τι εννοεί ο συντάκτης: «Θα παραμεριστεί από το πανικόβλητο κόμμα του, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για έναν υποψήφιο που μπορεί να αποφύγει μια σφαγή στις εθνικές εκλογές του 2025». Η Κάμαλα Χάρις, πάντως, που αντικατέστησε τον Μπάιντεν στην κούρσα για την προεδρία, απ’ ό,τι γράφεται τουλάχιστον, δεν πάει για… αποφυγή σφαγής στις κάλπες του Νοεμβρίου, αλλά για θρίαμβο.

Το κεντροαριστερό κόμμα του Σολτς, το SPD, ακολουθεί οριακά την Ακροδεξιά (Εναλλακτική για τη Γερμανία ή AfD) στα γκάλοπ που αφορούν τις κυριακάτικες εκλογές στο Βρανδεμβούργο. «Αν το SPD χάσει αυτό το παραδοσιακό προπύργιό του, θα είναι η τελευταία ήττα σε ένα σερί εκλογικών αποτυχιών». Διότι κατέλαβε την τρίτη θέση, πίσω από το AfD, στις ευρωεκλογές, ενώ συνετρίβη στις τοπικές εκλογές στη Θουριγγία και στη Σαξονία, όπου το AfD τα πήγε περίφημα.

Το Politico φρονεί ότι «άλλο ένα χτύπημα από την Ακροδεξιά θα επιταχύνει τη φθορά του SPD» και πιθανότητα τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία. «Μπορεί να σημάνει πρόωρες εκλογές ή και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του δημοφιλέστατου υπουργού Αμυνας Μπόρις Πιστόριους. Αρκετές ηγετικές προσωπικότητες του SPD είπαν στο Politico ότι τυχόν ήττα στο Βρανδεμβούργο μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση του τριμερούς κυβερνητικού συνασπισμού».

Στο Βρανδεμβούργο το SPD κατέχει την εξουσία εδώ και 34 χρόνια. Το Politico γαρνίρισε το ρεπορτάζ και με αναφορά στα κεντρικά προβλήματα της χώρας, «στο Μεταναστευτικό και στην οικονομία». Φυσικά, αυτά τα δύο μεγάλα ζητήματα υπονομεύουν τη θέση του SPD και στο κρατίδιο. Οι επαρχιακοί ηγέτες του κόμματος, συνέχισε το ρεπορτάζ, εκνευρίζονται από τις εμφανίσεις της ηγεσίας του SPD στην τηλεόραση. Είναι προτιμότερο να μη συμμετέχουν σε τοκ σόου, λένε. Εξάλλου, «αν το SPD κερδίσει στο Βρανδεμβούργο, τη δόξα θα εισπράξει ο τοπικός πρωθυπουργός του κόμματος, ενώ σε περίπτωση ήττας του SPD τα πυρά θα πλήξουν τον Σολτς».

Την… εναλλακτική επιλογή, σε περίπτωση αιφνίδιας αποκαθήλωσης του Σολτς λόγω νέου θριάμβου της Εναλλακτικής, το κόμμα τη διαθέτει: κατά το Politico, φαβορί για την ηγεσία είναι ο Πιστόριους. «Αν αυτός ηγηθεί στις επόμενες γενικές εκλογές, μπορεί το κόμμα να κερδίσει». Αλλωστε «το SPD πρέπει να σκεφθεί τη λύση Πιστόριους για τον υποψήφιο για καγκελάριο, δήλωσε και ο Ντίτερ Ράιτερ, δήμαρχος Μονάχου».

Πιθανολογούμενος μήνας κατάρρευσης της τριμερούς κυβέρνησης, ο Νοέμβριος. Πιθανολογούμενος χρόνος διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών, η επόμενη άνοιξη.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-20 17:11:24

Back to top button