Κόσμος

ΕΕ: Δάνειο 35 δισ. στην Ουκρανια – πού θα διατεθεί

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα χορηγήσει στην Ουκρανία δάνειο που μπορεί να φτάσει και τα 35 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε κατά την όγδοη επίσκεψή της στο Κίεβο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει «μέγιστη ευελιξία» σχετικά με τη δαπάνη αυτών των χρημάτων.

«Η Ρωσία συνεχίζει να επιτίθεται με ωμό και μοχθηρό τρόπο προσπαθώντας να βυθίσει τη χώρα σας στο σκοτάδι», είπε η Φον ντερ Λάιεν αναφερόμενη στις καταστροφές που έχει υποστεί το δίκτυο ενέργειας της Ουκρανίας. Και πρόσθεσε πως η ΕΕ θα βοηθήσουν να μείνουν τα «φώτα αναμμένα και οι άνθρωποι ζεστοί», καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Ενόψει της επίσκεψής της στο Κίεβο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε ανακοινώσει πακέτο βοήθειας 169 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της ενεργειακής ασφάλειας της Ουκρανίας τον ερχόμενο χειμώνα.

Το δάνειο αποτελεί μέρος ευρύτερου σχεδίου των χωρών της G7 για άντληση κεφαλαίων από έσοδα προερχόμενα από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, στο πλαίσιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όπως είχαν αποφασιστεί τον περασμένο Ιούνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική απόφαση θα ληφθεί με ειδική πλειοψηφία (άρα δεν μπορεί να «μπλοκαριστεί» από κάποια χώρα – μέλος), ενώ θα πρέπει να περάσει και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι πέραν της ενέργειας, η Ουκρανία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το ευρωπαϊκό δάνειο για όπλα και αεράμυνα.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-20 16:41:37

Back to top button