Κόσμος

Reuters: Οι ασύρματοι της Χεζμπολάχ ήταν παγιδευμένοι με το εκρηκτικό PETN

Οι μπαταρίες των γουόκι τόκι που χρησιμοποιούσε η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου και εξερράγησαν περιείχαν νιτρικό πενταερυθρίτη (PETN)*, σύμφωνα, τουλάχιστον, με όσα δήλωσε στο Reuters λιβανέζικη πηγή με γνώση των ερευνών για τα αίτια των εκρήξεων.

Υπενθυμίζεται πως εκατοντάδες γουόκι τόκι που χρησιμοποιούσαν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης εξερράγησαν την Τετάρτη, μία ημέρα μετά την ανατίναξη χιλιάδων βομβητών της Χεζμπολάχ σε ολόκληρο τον Λίβανο.

«Ο τρόπος με τον οποίο η εκρηκτική ύλη είχε ενσωματωθεί στο κουτί της μπαταρίας των ασυρμάτων έκανε εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό της» ισχυρίστηκε η ίδια πηγή.

Αξίζει να αναφερθεί πως σε φωτογραφίες των γουόκι τόκι που εξερράγησαν φαίνεται η εγγραφή «ICOM» και «made in Japan», σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.

Η Icom, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι έχει σταματήσει την παραγωγή των μοντέλων αυτών εδώ και μία δεκαετία και ότι τα περισσότερα από όσα διατίθενται ακόμη προς πώληση «είναι πλαστά».

Ο Γιοσίκι Ενομότο, γενικός διευθυντής του τμήματος ασφάλειας και εμπορίου της Icom, έδωσε μια εκδοχή του τι μπορεί να συνέβη, λέγοντας στο Reuters ότι «είναι πιθανό παλαιότερη συσκευή Icom να μετατράπηκε σε βόμβα».

Ο Ενομότο επιδεικνύει τη συσκευή που, όπως ισχυρίστηκε, έπαψε να κατασκευάζεται από την Icom το 2014 (REUTERS/Kim Kyung-Hoon)

«Η τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο κύριο σώμα του γουόκι τόκι θα ήταν δύσκολη , διότι τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα είναι εκεί πολύ συμπιεσμένα, άρα είναι πιθανότερο ότι είχε τοποθετηθεί στο αποσπώμενο κουτί της μπαταρίας» δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στο ιαπωνικό δίκτυο Fuji TV.

Η λιβανέζικη πηγή διευκρίνισε, πάντως, ότι οι εκρήξεις πραγματοποιήθηκαν ακόμη και στις περιπτώσεις που το κουτί της μπαταρίας είχε χωρισθεί από το υπόλοιπο σώμα της συσκευής.

* PETN: Ενα από τα πιο ισχυρά εκρηκτικά

Σύμφωνα με το σχετικό λήμμα στη Wikipedia, ο νιτρικός πενταερυθρίτης PETN (Pentaerythritol tetranitrate) ή corpent ή pentrite ή nitropenta είναι ένα από τα πιο ισχυρά εκρηκτικά με συντελεστή σχετικής αποτελεσματικότητας (relative effectiveness factor) 1.66.

Εκρήγνυται με ταχύτητα περίπου 6 km/sec, ενώ μόλις 100 γραμμάρια αρκούν για να ανατιναχθεί ένα αυτοκίνητο.

Επιπλέον, είναι περισσότερο ευαίσθητο στο μηχανικό τράνταγμα και στην τριβή από το ΤΝΤ και το tetryl αν και εκρήγνυται δύσκολα με την απλή πτώση ή τη φωτιά.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το PETN έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα σε τρομοκρατικές ενέργειες όπως οι παρακάτω:

-Το 1983 καταστράφηκε έκρηξη στο οίκημα Maison de France στο Βερολίνο. Ο τρομοκράτης Johannes Weinrich είχε τοποθετήσει 24 κιλά PETN.

-Το Δεκέμβριο 2001 ο Βρετανός Richard Reid (γνωστός και ως shoe bomber: «ο βομβιστής με το παπούτσι») επιχείρησε να ανατινάξει με PETN την πτήση 63 της American Airlines με 197 επιβάτες από το Παρίσι στο Μαϊάμι.

-Στις 28 Αυγούστου 2009 χρησιμοποιήθηκε PETN στην απόπειρα δολοφονίας του σαουδάραβα υφυπουργού Εσωτερικών πρίγκιπα Muhammad bin Nayef από τον επίσης σαουδάραβα βομβιστή αυτοκτονίας Abdullah Hassan al Asiri, σχετιζόμενο με πυρήνα της Αλ Κάιντα στην Υεμένη.

-Στις 25 Δεκεμβρίου 2009 βρέθηκε PETN στην κατοχή του 23χρονου νιγηριανού Abdulfarouk Umar Muttalab, που φέρεται να σχετιζόταν με πυρήνες της Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, αποπειράθηκε να ανατινάξει την πτήση 253 της Northwest Airlines, που εκτελούσε την πτήση από το Αμστερνταμ στο Ντητρόιτ με 278 επιβάτες και 11μελές πλήρωμα, λίγο πριν από την προσγείωση του αεροσκάφους.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-20 14:45:13

Back to top button