Οικονομία

Ψυχρολουσία από την ΤτΕ: Μειώθηκαν οι εισπράξεις από τον Τουρισμό τον Ιούλιο

Κι όμως οι εισπράξεις από τον τουρισμό μειώθηκαν τον Ιούλιο. Αυτό καταδεικνύουν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, θέτοντας εν αμφιβόλω το κυβερνητικό αφήγημα για ρεκόρ της τουριστικής βιομηχανίας –μόλις την Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είχε ζητήσει, απαντώντας για την υπόθεση των εξόδων της Ολγας Κεφαλογιάννη για το γραφείο της στο υπουργείο Τουρισμού, να κρατάμε τη «μεγάλη εικόνα», κάνοντας λόγω για χρονιά-ρεκόρ.

Επιβεβαιώντας την αίσθηση όλων όσοι ταξίδεψαν στα νησιά τον Ιούλιο ότι η σεζόν δεν είχε πάει και τόσο καλά, όσο είχε ξεκινήσει, η ΤτΕ κατέγραψε μεν μια συνολική, σε επίπεδο επταμήνου, αύξηση των δεικτών για τον τουρισμό σε σύγκριση με το 2023– 11,1% σε τουριστική κίνηση και αύξηση 5,6% στις εισπράξεις–, όμως τον Ιούλιο υπήρξε υποχώρηση.

Οπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, παρά την αύξηση του αριθμού των τουριστών κατά 4,1% που ήρθαν στην Ελλάδα, τον Ιούλιο, τα αντίστοιχα έσοδα από ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 4,2% .

Συγκεκριμένα οι εισπράξεις από τον τουρισμό τον περασμένο Ιούλιο ανήλθαν σε 4,031 δισ. ευρώ, έναντι 4,208 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του Ιουλίου. Δηλαδή οι εισπράξεις μειώθηκαν κατά 177 δισ. ευρώ και όλα αυτά παρά την αύξηση των τιμών λόγω πληθωρισμού.

Τον ίδιο μήνα, επίσης, καταγράφηκε μεγάλη αύξηση των εισαγωγών, μεγαλύτερη από την άνοδο των εξαγωγών καθώς όπως έχει διαπιστωθεί μέρος της αυξημένης ζήτησης αγαθών (καυσίμων, τροφίμων και ποτών) λόγω του τουρισμού καλύπτεται από το εξωτερικό.

Οπως σημείωσε η Τράπεζα της Ελλάδος στην ανάλυση των στοιχείων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για τον Ιούλιο:

–Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών διευρύνθηκε, λόγω της μεγαλύτερης αύξησης των εισαγωγών σε σχέση με την αύξηση των εξαγωγών.

–Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,3% (5,9% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αγαθών παρουσίασαν αύξηση κατά 8,4% (10,6% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν αύξηση κατά 7,5% (4,8% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 13,6% (13,2% σε σταθερές τιμές).

–Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών μειώθηκε λόγω της επιδείνωσης πρωτίστως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών και δευτερευόντως του ισοζυγίου μεταφορών.

–Σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 4,1%, ενώ οι σχετικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 4,2%.

Αποτέλεσμα αυτής της εικόνας είναι ότι τον Ιούλιο του 2024, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 και διαμορφώθηκε σε 246 εκατ. ευρώ ενώ για το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου το έλλειμα αυξήθηκε κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 8,6 δισ. ευρώ..

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-20 13:35:40

Back to top button