Auto

Θηλιά στο λαιμό των Eυρωπαίων οι νέοι κανονισμοί της Ε.Ε.

Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες ζητούν επειγόντως ανακούφιση ενόψει των επικείμενων στόχων για τις εκπομπές ρύπων του 2025, οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω της μειωμένης ζήτησης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι πωλήσεις EV αντιπροσώπευαν μόνο το 12,5% της αγοράς, αρκετά κάτω από το επίπεδο που απαιτείται για την επίτευξη των επερχόμενων στόχων εκπομπών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να επιταχύνει τις προγραμματισμένες αναθεωρήσεις των κανονισμών CO2, που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για το 2026-2027, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα κρίση.

Ο Luca de Meo, πρόεδρος της ACEA και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Renault, προειδοποίησε ότι η βιομηχανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει διακοπή της παραγωγής ή τεράστια πρόστιμα, τα οποία θα μπορούσαν να φτάσουν τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ, εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί.

Άλλα μεγάλα στελέχη, όπως ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Volkswagen Oliver Blume, ζήτησαν προσαρμογή των στόχων για το 2025, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη υποδομή για την υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων.

Αντίθετα, ο διευθύνων σύμβουλος της Stellantis, Carlos Tavares, επιμένει ότι οι στόχοι πρέπει να παραμείνουν αμετάβλητοι, δίνοντας έμφαση στη συνεχιζόμενη κλιματική κρίση.

Τα μειωμένα κυβερνητικά κίνητρα για τα ηλεκτρικά, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, έχουν επιδεινώσει την κατάσταση για τους Ευρωπαίους κατασκευαστές.

Αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η VW και η Ford κινδυνεύουν να χάσουν τους στόχους τους για το 2025, γεγονός που προσθέτει πίεση στη σχεδιαζόμενη από την ΕΕ για το 2035 απαγόρευση των νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Η ACEA έχει εκφράσει την προθυμία της να συζητήσει βραχυπρόθεσμα μέτρα ανακούφισης για τους στόχους CO2 του 2025.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-20 13:00:33

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button